Onze reizen: Nieuw Zeeland 2013

Nieuw Zeeland 2013 (verslag 1-40)

Nieuw Zeeland 2013

10 weken Nieuw-Zeeland

Van 8 januari t/m 17 maart 2013 zijn wij met onze zoon Dennis naar Nieuw Zeeland geweest. Met een camper hebben we 8300 km afgelegd en het natuurschoon van dit schitterende land bewonderd en op 1175 bijgevoegde foto’s vastgelegd. Het hoofddoel van deze reis was het opsporen van de Lord of the Rings filmlocaties. Als leidraad was er thuis al een reisschema gemaakt met locaties en afstanden per dag, dit schema is eveneens aan het eind van dit verslag te vinden.

Veel lees en kijk plezier.

Verslag 1

We zijn, samen met Dennis, weer aan een nieuwe reis begonnen met dit keer als thema: “Lord of the Rings” en aangezien deze films allemaal in Nieuw Zeeland zijn opgenomen, zijn we nu dus op weg naar de andere kant van de aardbol. De eerste twaalf en een half uur vliegen zitten er al op en ook hebben we heerlijk geslapen op Singaporte Airport in het Ambassador Transit Hotel.

1

2

De tijd hebben we vijf uur vooruit gezet en inmiddels is het acht uur ’s avonds en wachten we op onze tweede vliegtrip, deze duurt tien uur en ook dan lopen we weer in met de tijd, namelijk nog vijf uur We komen 9 januari om twaalf uur ’s middags in Auckland aan, halen dan onze camper op, doen een heleboel boodschappen en dan kan onze trip beginnen !

3

4

Verslag 2

Woensdag 9 januari om twaalf uur ’s middags zijn we aangekomen op precies de andere kant van de wereld, gezien vanaf Nederland dan. We leven hier twaalf uur later en het is zomer. Bij aankomst was het vierentwintig graden en zonnig en al snel hadden we onze winterkleding verruild voor iets luchtigers. Bij de Apollo dealer, waar onze camper klaar staat, worden we uitgebreid ingelicht over onze woning voor de komende negen en een halve week. Deze camper is heel anders dan degene die we in Australië altijd
hebben, maar veel komt overeen met onze caravan. Tegen drieën gaan we de weg op om bij een winkelcentra allerlei spullen te kopen. Het is weer zoeken naar stoelen, een gaslamp, een barbecue, enz. en daarna gaan we uitgebreid onze levensmiddelen inslaan. Pas na zevenen komen we aan op “Remuera Inner City Camping Ground”, een dure camping midden in Auckland, waar we maar een klein plekje hebben.

1

Dit maakt voor nu echter niet uit, alle tassen moeten uitgepakt worden en alle spullen moeten een plekje krijgen, een hele klus ! Ook begint de vermoeidheid parten te spelen en tegen negenen houden we het voor
gezien en duiken ons bed in. We hebben nog niet alles voor elkaar: een
geschikte barbecue was niet te vinden en ook voor een dongel om de verslagen te kunnen verzenden, moeten we nog op pad, maar morgen is er weer een dag…..

Wim en ik hebben onrustig geslapen, Dennis daarentegen is
niet één keer wakker geweest tot half zeven vanmorgen, toen had ook hij de slaap uit ! Na een verfrissende douche en het indelen van de laatste spullen zijn we noordelijk gereden. De omgeving is schitterend: heel heuvelachtig en groen met regelmatig een uitzicht op zee of op groene dalen met kleine riviertjes.

2

Iets onder de plaats Warkworth ligt het Parry Kauri Park waar we een wandeling door de rainforest gemaakt hebben en waar tevens een
zevenhonderd jaar oude Kauriboom te zien is.

3

4

Ook is er een klein interessant museum bij, waar we nog een tijdje rondgekeken hebben.

5

6

7

Via de “scenic highway” rijden we verder noordwaarts en nemen de afslag richting Waipu Gorge, waar we voor het eerst deze vakantie over een onverharde (gravel)weg rijden.

8

Na zes kilometer rijden en een korte wandeling komen we bij de Piroa Falls, waar het druk is met verkoeling zoekende locals.

9

10

11

Daarna wordt het tijd om naar onze kampplaats Uretiti te gaan, deze ligt pal aan zee met alleen wat duinen ertussen, je mag er gaan staan waar je maar wilt. Vanwege de vakantieperiode staat het er aardig vol met tenten en wat campers, maar we vinden een leuk plekje uit de wind.

12

De luifel gaat uit, want de zon is best krachtig en natuurlijk maken we later nog een strandwandeling, heerlijk met de voeten in zee !

13

14

15

Het vakantiegevoel begint helemaal te komen !

Verslag 3

Toen Wim gisteravond ons tweede verslag wilde verzenden bleek dit niet te lukken. Het outlook programma dat ervoor zorgt dat één verslag onder de 1 MB blijft en waarmee we altijd werken reageerde totaal niet, waardoor de enige mogelijkheid van verzenden via Hotmail was, wat een bericht van 11 MB opleverde en die lang niet iedereen kan ontvangen. Wim is uren bezig
geweest en baalde vreselijk Vanmorgen zijn we naar het plaatsje Waipu gereden waar gelukkig een computerexpert woonde en deze heeft alles in orde gemaakt. Het blijkt dat er codes veranderd moesten worden, die we straks in Nederland weer terug moeten zetten; dit was iets wat we niet konden weten , maar nu werkt alles gelukkig feilloos !

1

In hetzelfde dorpje hebben we bij een soort garagebedrijf (waar een prachtige oude auto stond !)

2

van de eigenaar een ijzerzaag geleend en heeft Wim een stuk van de poten van onze tafel afgezaagd: tijdens het eten leken we wel dwergen,
de verhouding stoelen en tafel klopte totaal niet. Nadat onze problemen
verholpen waren zijn we via een prachtige slingerweg een stukje zuidelijk
gereden naar Mangawhai Heads, een mooie inlet aan zee, waar we heerlijk hebben gewandeld.

3

4

5

6

Vervolgens zijn we weer noordelijk gegaan naar Waipu Caves, waar we een grot verkend hebben. Je mocht er zo in wandelen, al had je wel een goede zaklamp nodig.

7

8

9

10

11

12

 

13

Daarna hebben we de kampplaats van afgelopen nacht weer opgezocht en de middag aan zee doorgebracht.

14

Na drie dagen zeggen we al: wat een prachtig afwisselend land is Nieuw Zeeland en we beginnen pas !

Verslag 4

Gisteravond hebben we tot elf uur buiten gezeten (Carcassonne gespeeld) onder een heldere sterrenhemel. Vanmorgen was alles buiten vochtig en
hing er een nevel boven zee.

1

2

We hebben vandaag voor het eerst een dumpstation opgezocht, waar we onze toiletcassette hebben geleegd, het vuile water kwijt konden en gelijk weer nieuw water in de camper hebben gedaan. We hebben zoiets nog nooit
bij de hand gehad, normaal vullen we een gietertje met water voor onze caravan en het vuile water loopt gelijk weg ! We deden het dan ook prompt verkeerd: we konden de kraan voor drinkwater niet vinden en namen de slang die bij de put lag. We hadden net honderd liter getankt toen iemand ons vertelde waar de kraan voor het drinkwater zich bevond en dat het getapte water ongekookt niet drinkbaar was ! We moesten al het water weer lozen, hebben alles doorgespoeld en opnieuw de tank volgegooid. Dit gebeurt ons dus maar één keer !!

3

Bij de stad Whangarei hebben we eerst het Town Basin bekeken, een binnenhaven met veel koloniale huizen en winkels eromheen.

4

5

6

Daarna zijn we naar de mooie Whangarei Falls gegaan, waar we een korte wandeling rond de waterval gemaakt hebben.

7

8

9

(De plaatselijke jeugd vermaakte zich er ook prima !)

Via een prachtige route richting de kust, waar we regelmatig over smalle bruggetjes reden,

10

11

12

13

14

kwamen we uit bij Matapouri Bay en vandaar zijn we weer landinwaarts naar het Waro-Limestone Reserve doorgereden.

15

16

17

18

Na een wandeling rondom deze grillige rotsen moesten we nog zo’n vijfentwintig kilometer naar onze kamplaats.

19

Deze ligt wederom aan zee en bij aankomst heeft Dennis gelijk een duik genomen.

20

Ook hier is de kust weer schitterend met overal kleine rotseilandjes.

21

Mijn kok (Wim) heeft inmiddels al z’n kookattributen naar tevredenheid bij elkaar en verrast ons elke avond met een heerlijke maaltijd. Wat dat betreft mag het van mij altijd vakantie zijn, want thuis kookt hij haast nooit !

22

Verslag 5

We hebben een prachtige dag gehad: vanmorgen (zondag 13 januari) zijn we begonnen met een bezichtiging van een grot, de Kawiti Cave en hier hebben we voor het eerst glimwormen (glowworms) gezien.

1

2

Deze komen alleen voor in grotten van Nieuw Zeeland en op een paar plaatsen in Australië. Deze kleine beestjes geven een felle gloed af
wanneer ze insecten willen lokken, zodra ze genoeg gegeten hebben houden ze op met gloeien (simpel uitgelegd !) We hebben met een gids een wandeling door de grotten gemaakt waar ook stalactieten en stalagmieten te bewonderen waren, maar al die duizenden kleine lichtjes schijnend als sterren in een donkere nacht, waren wel het meest bijzonder.

Vervolgens zijn we doorgereden naar de plaats Paihia, gelegen aan “the Bay of Islands”, vanwaar allerlei boten vertrekken voor een trip langs de vele eilanden (in de hele baai liggen zo’n honderdenvijftig grote en kleine eilanden).

3

4

5

6

We hebben een vier uur durende tocht gemaakt, welke werkelijk schitterend was: tientallen dolfijnen zwommen rond of achter de boot,

789

10

11

we zijn door “the hole in the rock” gevaren, een natuurlijke doorgang in een rots die best smal was en bij een prachtig eiland gestopt om een verkoelende duik te nemen.

12

13

14

De hele dag was het prima weer en we moesten ons echt goed insmeren, want de zon is genadeloos !

15

16

Tegen kwart voor zes waren we terug aan wal en hebben vlakbij een camping opgezocht die aan de “Haruru Falls” ligt. Vanuit onze luie stoel kijken we zo op de waterval en ook zien we diverse kano’s voorbij komen op de rivier.

17

18

Het is inmiddels half tien en we zitten, in hemdje en korte broek, nog na te genieten van deze heerlijke dag !

Verslag 6

In de plaats Kerikeri werd in 1819 de tweede Europese missiepost opgezet (de eerste was vijf jaar eerder gebouwd in de Bay of Islands), onder bescherming van het Maori opperhoofd Hongi Hika. Naast dit Mission House werd in 1835 de Stone Store gebouwd, bedoeld als opslagruimte, maar gaandeweg werd het een winkel waar mensen vanuit de wijde omgeving naar toe gingen. Ook de houten St-James Church maakte onderdeel uit van de gemeenschap. Deze oude gebouwen zijn nog steeds te zien in de Basin aan de Kerikeri Inlet.

1

2

3

Aan de overkant van de rivier ligt Rewa’s Village, een gereconstrueerd Maori-vissersdorp. Dit alles hebben we vanmorgen bekeken en weer levert het schitterende “plaatjes” op.

4

5

Ook de Rainbow Fall, een paar kilometer verderop, is erg mooi !

6

Dennis heeft inmiddels een echte Nieuw-Zeelandse hoed, alvast een vervroegd verjaardags kado !

7

Ik had in de buurt een camping uitgezocht en deze is prachtig, maar we kunnen niet dichtbij het water zitten en omdat het nog erg vroeg is, besluiten we door te rijden naar een volgende plek.

8

Onderweg stoppen we bij Whangaroa Harbour, een grote natuurlijke
haven waar Wim en Dennis enkele uren vissend doorbrengen op een jetty.

9

Dennis krijgt vijf vissen aan de haak en Wim vangt er vier, waarvan er drie een mooi formaat hebben om als maaltijd te dienen en verdwijnen dus in de koelkast!

10

11

We rijden nog even langs Taupo Bay, een prachtige baai waar een mooie camping moet zijn, maar deze ligt helaas niet aan zee.

12

Weer gaan we verder en tegen zevenen (na een stop bij een dump-station) komen we aan op de Karikari Peninsula bij Maitai Bay. Hier blijkt de kampplaats helemaal vol te zijn en mogen we gelukkig op de parkeerplaats
gaan staan, we hadden echt geen zin meer om verder te rijden ! Daar staan we nu op een grasveld, zonder andere campers of tenten om ons heen.

13

Op enkele tientallen meters afstand liggen twee mooie baaien, die we morgen wel beter gaan bekijken !

14

Verslag 7

Vanmorgen scheen er geen zonnetje, maar was de lucht zwaar bewolkt en tegen tienen begon het zelfs licht te regenen, ook staat er een harde wind, geen weer dus om naar het strand te gaan ! We hebben het kleine
schiereiland weer verlaten en zijn noordelijk richting Aupori Peninsula, dat
door de Maori’s “de staart van de vis” genoemd wordt, gereden, de uiterste punt van de “Far North”. Het is een smalle landstrook van niet meer dan twaalf kilometer breed met aan de westkant de Ninety Mile Beach en aan de oostkust mooie stranden en baaien. We hebben de westelijke kust alleen met somber weer en hoog water gezien en dan is het net het Scheveningse strand in de herfst, na vijf minuten hadden we het wel gezien.

1

Daarom zijn we doorgereden naar het Gumdiggers Park (Ancient Buried Kauri Forest). Hier hebben we rondgewandeld in een bos, waar onder de grond eeuwen oude kauribomen liggen, deze zijn door een natuurramp ooit
beschadigd en omgevallen en door de jaren heen bedekt met grond. Bij
beschadiging produceert de kauri grote hoeveelheden harsachtig sap dat de wond bedekt en de boom beschermt. De gestolde harsklompen vallen op de grond en raken bedekt met bosafval. In de loop van duizenden jaren versteent de hars tot “Kauri Copal”, ook wel “New Zealand Amber” genoemd.

2

De gom werd rond de 19de eeuw een gewilde grondstof voor de productie van kwaliteitsvernis en dus werd er volop naar gezocht.

3

4

Zelfs Europese kolonisten raakten betrokken bij het verzamelen en verkopen van gom. Rond 1860 was er nog maar weinig gom aan de oppervlakte te vinden en begon men te graven in de hoop tussen de wortels van oude bomen gestolde hars te vinden.

5

6

7

8

9

10

Het was een hard bestaan, maar tevens de belangrijkste inkomstenbron in Northland. We hebben ons uitgebreid verdiept in deze “gumdigging” welke alleen in Nieuw Zeeland voorkwam.

11

Inmiddels is het weer helemaal opgeklaard en tegen enen zijn we naar “Houhara Heads Motor Camp” gegaan, waar we een mooie plek uit de wind
vinden. Voor het eerst hebben we tijd voor Dennis’ lievelingsspel “Dominion” en ook draai ik voor de eerste keer een wasje.

12

13

We staan aan een prachtige beschutte baai, waar Dennis ’s middags nog een duik in neemt.

14

In de loop van de middag wordt het eb en “verdwijnt” het water; we kunnen zo wadlopend naar de open zee.

15

16

Tegen vijven wordt het ineens druk met vissers en ook Wim en Dennis wandelen met hun hengels richting zee.

17

Wim vangt twee “kawhy’s”, een stevige witvis en met de vangst van gisteren erbij hebben we er vandaag een prima maaltje aan.

18

Er zwemmen ook stingray’s rond en twee keer over heeft een visser er één aan de lijn, mooi om te zien.

19

20

Ook vandaag hebben we weer een heerlijke afwisselende dag gehad!

Verslag 8

De dag begon weer bewolkt, al hebben we tot nu toe wel elke dag buiten kunnen ontbijten, bij het verlaten van de camping ging het zelfs regenen. We hadden nog een stukje noordelijker willen rijden naar een mooi wit zandstrand, maar dit had nu weinig zin. We gaan zuidwaarts en onze eerste stop is bij Awanui bij “the Ancient Kauri Kingdom”. Het is een shop waar allerlei producten die van kaurihout zijn gemaakt, verkocht worden. Ook dit hout komt weer van heel oude bomen, die ontelbare jaren onder de grond gelegen hebben. Heel apart is een trap, uitgehouwen in een boom, die je naar de eerste etage brengt.

1

2

Ook staan er een paar prachtige banken, al zijn ze wel aardig aan de prijs !

3

In de plaats Kaitaia slaan we weer boodschappen in voor de komende dagen (de prijzen zijn hier een stuk hoger dan in Nederland!) en de bedoeling is dat we voorlopig geen winkel meer in hoeven ! We zijn nog maar net weer
onderweg, wanneer we een harde klap horen in de camper: er is een la open
geschoven en op de grond geknald met daarin ons zes-delig servies, hiervan is nu de helft nog maar heel, de borden met een barst erin meegerekend ! (De fout lag niet bij ons, maar het slot was afgebroken.) We zullen dus toch weer een store in moeten om nieuwe borden te kopen !

4

Via een prachtige route met veel slingerwegen, heuvels afgewisseld met bergen en vol mooie bomen en struiken (die je bij ons als kamerplant ziet), kwamen we aan bij de Hokianga Harbour.

5

Deze grote natuurlijke haven kun je alleen met een pont oversteken en veertig dollar armer kwamen we aan bij het plaatsje Rawene, waar diverse huizen op palen in het water staan.

6

We vervolgen de “Twin Coast Tourist Route” en komen uit bij een prachtige lookout Arai-Te-Uru-RR (duidelijk een Maori naam), waar je uitkijkt over hoge zandduinen, de harbour en de zee.

7

8

9

10

Weer verder komen we in de Waipoua Forest, waar de grootste Kauri boom van het land, Tane Mahuta, staat met een hoogte van 51 meter en een
omvang van 14 meter, hij wordt geschat op 1500 jaar oud !

11

Via een slingerende weg door het “oerwoud” komen we even later aan bij onze campsite.

12

13

14

15

We maken daar nog een korte wandeling en verder relaxen we met een spelletje “Dominion” en houden we uitgebreid “happy hour” met achter
ons de mooie forest !

16

Verslag 9

Ook vandaag is het weer bewolkt en de temperatuur komt nauwelijks boven de twintig graden uit, tevens staat er een harde wind. (Natuurlijk is dit nog altijd een stuk beter dan in Holland waar het overdag zelfs vriest !) Toch gaan we kijken bij de Kaiiwi Lakes, twee populaire meren vlak voor de kust, waar je, volgens het campingboek, zelfs verplicht moet reserveren om een plek te krijgen. Het is er niet erg druk en ook zijn er mensen aan het afbreken, waarschijnlijk vanwege het weer. Met goed weer zal het er prima vertoeven zijn: een zandstrand, zwemwater en een mooie omgeving, nu doet het er
triest aan !

1

We gaan verder en bij de plaats Matakohe bezoeken we het Kauri Museum, een werkelijk prachtige plek waar we uren doorbrengen.

2

3

4

5

6

Er staan diverse oude gebouwen, er is een houtzagerij, vele levensechte taferelen uit de pionierstijd, heel veel foto’s, de grootste collectie kauri hars en allerlei kunstwerken van kaurihout.

7

8

9

10

11

12

13

Na ons bezoek trakteert Dennis ons op een Nieuw-Zeelands streekgerecht: pannekoeken van mosselen met uien en zoete aardappels, erg lekker !

14

15

We hebben geen zin meer om nog ver te rijden en in de plaats Pahi, waar tevens een gigantische Moreton Bay Fig Tree staat, vinden we een kampplaats pal aan het water.

16

17

Wim en Dennis brengen er uren vissend door op de pier en ik heb sinds dagen weer tijd voor een mooi boek.

18

19

Tegen zessen wordt het te fris om buiten te zitten en trekken we ons voor het eerst deze vakantie terug in de camper voor een spelletje, niet lang erna begint het te plenzen ! (Wordt de camper ook gelijk van al het stof ontdaan !) Tevens kookt Wim voor het eerst binnen, maar de camper is ruim genoeg en binnen vermaken we ons ook prima !

20

Verslag 10

1

Het is al dagen op rij zo dat we ’s morgens buiten kunnen ontbijten, met vaak zonnig weer, maar zodra we gaan rijden (na negenen) trekt de lucht helemaal dicht en krijgen we regen. Dit duurt maar even, maar zorgt er wel voor dat Nieuw Zeeland zo mooi groen blijft !

2

We hebben vandaag zo’n honderdvijftig kilometer gereden en onderweg niet veel bijzonders bekeken, buiten het feit dat het landschap steeds blijft wijzigen en nog altijd indrukwekkend is. We zijn uitgekomen bij Shelly
Beach, een plek aan de Kaipara Harbour, weer een enorme inlet aan de westkant van het Noorder eiland, net boven Helensville.

3

We draaien de camper zo dat we redelijk uit de, nog steeds, harde wind kunnen zitten.

4

De mannen gooien hun vishengel weer uit maar dit keer hebben de vissen geen zin om te happen.

5

We wandelen wat, doen een paar spelletjes en genieten van een spannend boek. Helaas moeten we on ’s avonds weer terug trekken in de camper, de koude wind krijgt toch de overhand.

6

7

8

(Zoals de naam al zegt ligt het strand helemaal vol schelpen.)

9

Het enige wat we een beetje missen in Nieuw Zeeland is het
“wild-life”wat je in Australië ziet. Hier zijn alleen diverse soorten vogels te
zien, maar kangaroes, slangen, emoes, krokodillen, leguanen, koala’s en
pelikanen komen hier helaas niet voor.

Wel moeten hier ’s nachts kiwi’s rondlopen, maar wij hebben
ze jammer genoeg tot nu toe alleen in opgezette vorm gezien.

10

We hebben even wat foto’s van de binnenkant van de camper genomen !

11

12

13

14

Verslag 11

Tijdens de rit over de Scenic Drive in het Waitakere Ranges Regional Park, die over groene hoge heuvels gaat, zagen we het bord: Fairy Falls. We besloten om naar deze waterval toe te gaan, een wandeling van ongeveer veertig minuten.

1

2

3

4

De weg ernaartoe is prachtig en goed te doen al moesten we wel 516 treden naar beneden, daar aangekomen werden we beloond met een schitterend panorama.

5

Alleen de weg terug viel wel tegen, we moesten natuurlijk dezelfde treden weer omhoog en dan gaan de jaartjes toch tellen !

6

We gaan verder door het Regionaal Park en komen uit bij Piha, waar een grote rots ( Lion Rock) voor de kust ligt.

7

Vanwege het weekend is het er druk, al is het niet echt strandweer. Het was de bedoeling om naar de Karekare Falls te rijden, maar op de weg ernaartoe staat een bord met: maximale hoogte 3.20 meter en onze camper is 3.50 meter hoog, dus helaas gaat deze trip niet door. We zitten vlak bij de
wijngaarden van Henderson en wij komen terecht bij Artisan Wines, een leuke
locatie waar we vier soorten wijn proeven en daarna een “hapje” eten met een flesje wijn erbij !

8

9

Dennis is meer bekend met het whisky proeven (vakantie in Schotland), maar vond dit ook heel geslaagd.

10

We hoefden gelukkig nog maar een klein stukje te rijden naar onze overnachtingplaats en we staan nu op het parkeerplaats van het Arataki
Visitors Centre, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de Manukau Harbour.

11

12

13

Op het terrein mogen alleen campers staan, die alle voorzieningen aan boord hebben ! We zitten nog een tijdje buiten tot de zon verdwijnt en verhuizen dan weer naar binnen. Het parkeerterrein is inmiddels zo goed als verlaten en we zijn de enigen die hier overnachten !

14

Verslag 12

De morgen begon grauw en met motregen en voor vandaag stond de stad Auckland met onder andere de “Sky Tower” op het programma ! We zijn
toch maar naar het centrum gereden, dertig kilometer vanaf onze
overnachtingplaats. Daar aangekomen bleek er een wielerronde en een marathon aan de gang te zijn en diverse wegen in de binnenstad waren afgezet.

1

Het viel niet mee om een parkeerplaats te vinden voor onze grote en hoge camper, alle overdekte garages zijn veel te laag ! Uiteindelijk vonden we een plekje bij de supermarkt “Count Down” waar je negentig minuten mocht staan om boodschappen te doen. Wij zijn naar het National Maritime Museum
gelopen, zo’n kilometer verderop. Boten hebben in de Nieuw-Zeelandse
geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld en er was dan ook van alles te bekijken.

2

3

4

Tegen twaalven kregen we ineens een telefoontje van “Apollo”: we moesten meteen terug naar onze camper anders kregen we van de politie een bekeuring van 300 dollar ! Gelukkig waren we zo goed als klaar in het museum en we zijn dan ook direct teruggelopen naar de parkeerplaats. Helaas zat er toch een bekeuring van 50 dollar onder de ruitenwissel geschoven, die Wim via de computer kan betalen ! Nog altijd was het vrij heiig dus de hoge uitkijktoren had weinig zin. Ik had nog wat op het programma staan: Kelly Tarlton’s Underwater World and Antarctic Encounter, een hele mond vol ! Bezoekers lopen door een plexiglas tunnel omgeven door vissen; we zien haaien en pijlstaartroggen op een paar decimeter afstand !

5

6

Maar het mooiste is toch wel de pinguïnkolonie die er over ijs loopt en vlak langs je heen zwemt in subantarctisch water.

7

8

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en wanneer we na enkele uren weer buiten staan is de lucht helemaal blauw en de temperatuur ligt rond de vijfentwintig graden ! In de verte zien we het centrum van Auckland liggen en hoogstwaarschijnlijk heb je nu een prachtig uitzicht vanaf de Sky Tower.

9

We gaan echter niet nog een keer die drukte in maar zoeken een camping aan zee op, deze vinden we in het Tapapakanga Regional Park een uurtje rijden van de stad. Helaas mogen op het “Beachfront”-gedeelte van de kampplaats alleen maar tenten staan en komen wij terecht op het “Sea View” gedeelte, vanwaar het nog een aardig stukje lopen is naar de zee.

10

11

12

Alleen Dennis neemt een duik in het water, wij houden het bij een mooi boek in een luie stoel, genietend van de zon ! Pas tegen achten verdwijnt deze achter de bomen, maar met een vest aan is het buiten nog lang uit te houden !

Verslag 13

Eind vorig jaar ben ik weken bezig geweest met de planning voor deze reis, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zien en op tijd aankomen bij Christchurch, vanwaar we terugvliegen naar huis. (Gelukkig duurt dit nog acht weken !) Maar je kunt niet alles voorzien en ook de natuur gaat zijn eigen gang !

1

(Er is hier een groot verschil tussen eb en vloed, daar moet je met je bootje wel rekening mee houden !)

Vanmorgen zouden we eerst een struisvogelfarm bezoeken, iets wat Dennis nog nooit gezien heeft. Aangekomen op de plaats van bestemming bleek
deze zaak al drie jaar geleden te zijn opgeheven, terwijl hij nog wel in mijn
boek van 2012 staat ! Vervolgens zouden we een bijzonder fenomeen gaan
bekijken: de Hot Water Beach. Hier kun je bij eb een gat in het zand graven en
dan komt er water van ongeveer zestig graden omhoog ! Tegen de tijd dat wij er aankwamen begon het alweer vloed te worden. Er waren nog enkele mensen aan het graven, maar ook zij waren te laat !

2

3

Maar er stond nog iets op het programma: the Cathedral Cove en daarvoor waren we gelukkig wel op tijd !

4

Na een prachtige wandeling van ruim een half uur kwamen we bij een mooie witte kaap met een kathedraal-vormige grot, die bij vloed niet toegankelijk is.

5

6

7

Wij zijn er onderdoor gewandeld en hebben genoten van de schitterende omgeving, net als vele andere mensen.

8

9

10

Op de weg terug naar de camper ging Dennis door z’n enkel, gelukkig viel het allemaal mee en heeft hij er alleen wat schaafwonden aan overgehouden.

Vlakbij ligt Hahei Holiday Resort, waar we een mooie plek op de camping vonden, vlak bij zee. Dennis is weer diverse keren het water in geweest, Wim en ik kwamen niet verder dan pootje baden, we vonden het veel te fris ! (Watjes !!)

11

12

Wanneer we op een “echte” camping staan gebruik ik natuurlijk ook de voorzieningen die ze bieden en ik had zonder moeite twee machines vol met vuile was ! Met het mooie weer, het is ruim vierentwintig graden, was alles gelukkig zo weer droog !

Verslag 14

We hebben de dag doorgebracht rond de plaats Waihi, waar in 1878 een goudhoudende kwartsader werd ontdekt. Er kwamen al snel vele
goudzoekers op af en als gevolg daarvan is Martha Mine ontstaan, eerst met vele gangen onder de grond, later als open mijn.

1

Er zijn nog veel restanten van de oude mijnen te vinden en wij hebben een prachtige rondwandeling gemaakt in de Karangahake Gorge (vaak
gebruikmakend van smalle hangbruggen),

2

waar we zo door allerlei donkere gangen mochten lopen, gelukkig
hadden we goede zaklampen bij ons.

3

4

5

6

7

8

In één grot hebben we zelfs weer gloeiwormen gezien.

9

10

11

12

Ook de “open pit mine” was indrukwekkend, met z’n grote vrachtwagens die constant heen en weer rijden.

13

14

De Goldfields Railway rijdt met een oude dieseltrein het traject dat vroeger ook werd gebruikt.

15

16

Nadien zijn we naar “Dickey Flat” gereden, een simpele, maar leuke kampeerplek aan de Waitawheta River, waar druk in gezwommen werd.

17

18

19

Onderweg kwamen we nog langs de Owharoa Falls, waar weer veel mooie oranje fresia’s stonden, deze groeien hier overal in het wild.

20

21

Dennis heeft gelukkig totaal geen last meer van z’n enkel, hij heeft de hele wandeling zonder problemen gelopen en hangt zelfs al weer aan lianen !

22

23

24

Verslag 15

Vandaag, 23 januari, is het de verjaardag van Dennis en wordt hij alweer 27 jaar ! Hij kreeg vanmorgen al diverse telefoontjes en ook kwamen er via de mail felicitaties binnen. We hebben een leuke dag voor hem gepland: we gaan namelijk naar Hobbiton, the Shire. Hier is een stukje van de film the Lord of the Rings (LotR) opgenomen en ook de nieuwste film “the Hobbit” speelt zich hier gedeeltelijk af.

1

2

Het info centrum in Matamata, waar we de tickets kopen, brengt je al direct in de stemming en eenmaal op de “movie set” kunnen we ons helemaal inleven in de film.

3

4

Het hellende landschap met zevenendertig “Hobbit huisjes”,
de brug, het meertje en the pub, alles is prachtig opgezet.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

In twee en een half uur tijd krijgen we een rondleiding met interessante uitleg en ook is er volop gelegenheid om foto’s te nemen. Dennis geniet volop ! Van de huisjes is alleen de buitenkant maar geconstrueerd, alle binnen opnames van de film zijn in de stad Wellington in een studio gemaakt. Alleen bij “Bag End” het huis van Bilbo en Frodo Baggins, kunnen we naar binnen lopen.

17

18

19

20

21

22

23

24

Na afloop eten we wat met een speciaal biertje erbij !

25

Vervolgens rijden we naar Mount Maunganui aan de kust en vinden een plekje op het Beachside Holiday Park, waar je weer goed kunt merken dat de schoolvakantie nog (steeds) niet afgelopen is !

26

27

We brengen een uurtje door op het strand en toasten daarna bij de camper met een glaasje champagne op Dennis’ zijn verjaardag, vanavond gaan we naar een visrestaurant om het verder te vieren !

28

29

30

Verslag 16

We hebben weer een heel gevarieerde dag gehad: als eerste hebben we vanaf de camping een wandeling gemaakt rond Mount Maunganui. We hadden helaas (!!) geen tijd om naar de top te klimmen, want we moesten om tien
uur van onze kampplaats weg.

1

2

3

Vervolgens zijn we naar Te Puke gereden de kiwi-hoofdstad van de wereld. Hiervandaan worden elk jaar minimaal 80 miljoen kratten (met 30 Zespri kiwi’s erin) uitgevoerd naar landen over de hele wereld.

4

Tijdens een rondleiding in een soort kiwikarretje kregen we uitleg over het hele proces.

5

De oogsttijd duurt tien weken en start in april, ze hebben daarvoor 24.000 mankrachten nodig ! Eenmaal geplukt kunnen ze tien maanden vers worden gehouden in een koele opslag. In het voorjaar worden de bijen losgelaten
om voor de bevruchting te zorgen.

6

7

Elke plant levert ongeveer duizend kiwi’s ! Op dit moment hebben ze een groot probleem met de kiwi gold, die twintig procent behelst van de totale productie. Er zit een ziekte in de stam en wij weten nu al dat er binnenkort voor een langere periode geen gold-kiwi’s meer leverbaar zullen zijn over de hele wereld !! Ook hebben ze een nieuw soort geteeld, de kiwiberry die
een beetje naar appel smaakt !

8

Op het terrein van Kiwi360 stond ook een helikopter waarmee je een rondvlucht boven de kiwiplantages en langs de kustlijn van “the bay of
plenty” kon maken en aangezien Dennis nog nooit in een helikopter had gezeten hebben we met z’n drieën een korte trip gemaakt !

9

Deze was zeer indrukwekkend en Dennis kon het, voorin zittend, allemaal prima bekijken.

10

11

12

13

14

Na deze speciale belevenis zijn we naar Lake Rotorua gereden waar we bij Hells Gate weer verrast werden: door vulkanische activiteiten wordt de bodem er erg warm.

15

16

We zien mistflarden opstijgen boven een imposante thermale vallei en modderpoelen borrelen bij temperaturen boven de honderd graden.

 

17

18

De Kakahi Falls is de grootste warme waterval met veertig graden Celsius en met tevens een helende werking, waar Maori’s in vroeger tijden hun wonden verzorgden na de strijd.

19

20

We mogen er in een modderbad lopen (in Turkije gingen we bijna “kopje onder” in deze vieze brij !) en tijdens de hele wandeling stinkt het naar de zwavel, net de lucht van rotte eieren.

21

22

23

Het is een unieke belevenis !

24

Dan houden we het voor gezien vandaag en rijden naar Lake Okareka waar we een mooie plek aan het meer vinden.

25

26

Weer leven we de hele dag buiten bij een temperatuur van rond de vijfentwintig graden !

Verslag 17

Toen ik vanmorgen een kiwi, die we gisteren in de supermarkt van Te Puke hadden gekocht, wilde eten, zag ik tot mijn verbazing dat er op het
stickertje stond: produce of Italy !!

1

2

We zijn vanmorgen naar Whakarewarewa, the Living Thermal Village,
geweest, een plek waar Maori’s nog daadwerkelijk wonen en werken, tussen de geisers en warme poelen in.

3

(Probeer dit maar eens uit te spreken !)

4

Het is vreemd om te zien dat er uit straatputten stoom komt en dat we langs “hot pools” lopen waar Maori’s aan het baden zijn.

5

Er is een prachtige half uur durende show met volop zang en dans.

6

We zien een oorlogsdans, waarbij de tong regelmatig naar buiten gaat, een show met korte en lange stokken en diverse andere aparte dansen.

7

8

9

10

Er zijn diverse winkels met bewerkte sieraden, gemaakt van been of jade en er staat een Wahiao gemeenschapshuis.

11

12

13

Ook de Pohutu (grote plons) geiser zien we diverse keren tot uitbarsting komen.

14

Nadien zijn we naar Waimangu gereden, een vulkanische vallei,
waar we een mooie wandeling maken langs o.a. het 38.000m2 grote Frying Pan Lake, de grootste warmwaterbron ter wereld.

15

16

17

18

Ook de Inferno Krater met het helblauwe water is heel speciaal.

19

Het hele meren gebied waar we de laatste dagen zijn is vol vulkanische activiteit.

20

21

Tegen vieren zoeken we weer een kampplaats op en dit keer staan we aan het Lake Rerewhakaaitu, bij het Guy Roe Reserve. We genieten zolang mogelijk van de zon, maar er staat een koude wind en tegen zevenen
verhuizen we naar binnen.

22

Verslag 18

Ondanks de koude heldere nacht die we hadden, konden we vanmorgen toch buiten in de zon ontbijten, al hadden we wel onze dikke vesten aan ! Daarna zijn we naar Wai-O-Tapu gereden, een thermisch gebied vol ingezakte kraters, koude en kokende poelen van modder, water en stoomwolken.
Het meest bijzonder van dit park is echter de Lady Knox Geiser, die slechts één maal per dag, rond kwart over tien ’s morgens, erupteert. Hete stoom en water komen dan vrij door de ventilatieschacht van de geiser, dit kan een uur
doorgaan maar ook in een paar minuten bekeken zijn. We stonden met honderden mensen te wachten op deze uitbarsting, die vandaag helaas hooguit één minuut duurde !

1

2

3

Gelukkig was er nog veel meer te bekijken en ook al hadden we al twee eerdere parken gehad, deze was toch weer heel anders.

4

5

6

Via een houten brug lopen we over gekleurde terrassen, we zien een oesterpoel en grote kraters.

7

8

9

De champagnepoel met een doorsnee van zestig meter en tevens zestig meter diep heeft een temperatuur van 74 graden C. en koolstofdioxide
zorgt voor kleine belletjes, tevens heeft het een mooie rode rand.

10

11

13

14

15

Het bad van de duivel daarentegen is weer knalgroen !

16

We wandelen er ruim een uur rond en snuiven regelmatig de vieze zwaveldampen op. (Als je maar één park wilt bekijken is dit de aanrader,
met een Maori-village erbij heb je dan een goede indruk van het vulkanisch
gebied. Je betaalt namelijk wel elke keer ruim twintig euro p.p.!)

Na een speciaal duivelsdrankje (kijken of Dennis hoorntjes krijgt !) starten we de camper weer en gaan richting Lake Taupo.

17

We maken een stop bij de Waikato River, die zich vlak voor Taupo door een smalle gorge perst, waardoor er een flinke stroomversnelling plaatsvindt met de Huka Falls als resultaat.

18

Met een heel snelle speedboot worden er mensen naar de watervallen gevaren, regelmatig een vreemde bocht draaiend om het allemaal nog
spannender te maken, niks voor ons !

19

We hebben dit spektakel bekeken vanaf het Huka Prawn Park,
druk garnalen pellend en genietend van het mooie uitzicht.

20

21

Het is inmiddels drie uur en we gaan op zoek naar een campingplek aan de oever van Lake Taupo, deze vinden we bij: Motutere Bay Holiday Park. We hebben geluk, er is nog één plekje vrij pal aan het water. Dennis gaat zwemmen en Wim koopt een visvergunning voor 24 uur. We besluiten om
hier morgen ook te blijven staan, de weersvoorspellingen zijn goed en even een rustige dag tussendoor is zeer welkom !

22

23

24

Verslag 19

We hebben er vandaag een echte zondag van gemaakt: eerst heerlijk uitgeslapen, daarna uitgebreid ontbeten met “bacon en eggs”, verder
veel gelezen en spelletjes gedaan.

1

Wim heeft nog een tijdje gevist, Lake Taupo staat bekend om zijn regenboogforel, maar hij heeft helaas totaal geen beet gehad. Dennis en ik zijn het water nog even in geweest, de temperatuur ervan viel echter tegen, ook waait er een harde koele wind over het meer.

2

3

Toch was het een heerlijke relaxte dag en zijn we er helemaal klaar voor om morgen weer verder te trekken, er is nog zoveel te zien in Nieuw Zeeland !

4

Verslag 20

1

Nadat we in Turangi weer voor vier dagen boodschappen hebben
ingeslagen laten we Lake Taupo achter ons en rijden door naar Tongariro
Nationaal Park. Als eerste maken we er een wandeling van zes kilometer rond
Lake Rotopounamu, een groen meer met kleine witte stranden.

2

3

4

5

6

7

Een eindje verderop kunnen we vanaf de oever van Lake Rotoaira (het blijven vreemde namen !) de actieve kegelvulkaan van Mount Ngauruhoe aanschouwen. Het is heel fascinerend dat er zo maar een eruptie kan plaats vinden, maar Nieuw- Zeeland is nu eenmaal één van de meest actieve vulkanische regio’s ter wereld.

8

9

In Whakapapa Village winnen we informatie in over de Tongariro Crossing, een 17 kilometer lange wandeling door het park langs vulkanen en bergtoppen, welke vaak wordt omschreven als de beste dagwandeling
hier en die wij morgen willen gaan maken. Helaas is de route maar half te
volgen en moet je dezelfde weg weer terug, wat te maken heeft met de actieve vulkaan, we besluiten om er dan maar van af te zien en zo weer een dag in te lopen. (Met de rustdag van gisteren zijn we nu weer op schema !) Bij het infocentrum bekijken we een interessante film over het ontstaan van vulkanen en daarna rijden we door naar het zes kilometer verderop liggende skioord waar vlakbij opnamen van LotR (Mordor) gemaakt zijn. Overal zie je lavagesteente en het lijkt wel een beetje op een maanlandschap.

10

11

12

We maken nog een korte wandeling naar een mooie waterval, waar we helaas niet de enigen zijn.

13

Elke keer weer zien we de besneeuwde Mount Ruapehu overal bovenuit steken, met z’n 2.797 meter een van de hoogste bergen van Nieuw
Zeeland.

14

Ook de vulkanische berg Tongariro, bijna tweeduizend meter hoog, kijk je niet gauw over het hoofd.

15

We vinden een kampplaats Mangahuia in het park, waar we nog een tijdje, in de schaduw van de camper, zitten te lezen met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen.

16

Jammer genoeg moeten we vroeg naar binnen verhuizen, vanwege talloze heel vervelende muggetjes !

Verslag 21

 

2

Toen wij gistermiddag naar het Whakapapa Skifield in het Tongariro N.P. reden, begon er een controlelampje te knipperen en kwam de camper nog maar nauwelijks vooruit. Dit gebeurde twee keer en daarna waren
we boven en deed het probleem zich niet meer voor. In het autoboekje stond dat je dan zo spoedig mogelijk naar een garage moest gaan. Dit hebben we vanmorgen dan ook gedaan, ook al deed de auto het nog steeds prima. De eerstvolgende grote plaats was Taumarunui, vijftig kilometer verderop. We hebben de camper met een elektronisch kastje na laten kijken, maar alles bleek in orde, de monteur dacht dat het misschien met de ijle lucht te maken had, omdat we zo hoog zaten.

3

We hebben in dezelfde plaats nog even de tank vol gegooid met diesel, want de eerstvolgende honderdenvijftig kilometer is dit niet mogelijk, we gaan namelijk “the Forgotten World Highway” rijden.

4

5

6

Deze “snelweg” zit vol kronkels en heuvels, gaat door ravijnen, een smalle tunnel en loopt gedeeltelijk langs een treinrail. Op deze rails zagen we een soort golfkarretjes rijden, waarmee mensen op een ontspannen manier de omgeving kunnen bekijken.

7

Het was een prachtige rit, al liep de temperatuur vandaag op tot dertig graden en was het asfalt op vele plekken helemaal zacht en glimmend.
Een stuk snelweg bestond trouwens uit gravelweg en ook rijden we regelmatig over smalle bruggetjes. Na drie en een half uur komen we aan in Stratford, hiervandaan kun je Mount Taranaki zien, een 2.500 meter hoge slapende vulkaan met eeuwige sneeuw erop.

8

We rijden nog een stukje door en komen uit bij Kaupokonui Beach Motorcamp,

9

10

een verrassend leuke kampplaats met uitzicht op zee, zwarte
zandheuvels en voor het eerst deze vakantie een mooie zonsondergang.

11

Natuurlijk gaat Dennis weer zwemmen, Wim en ik wandelen heerlijk over het strand.

12

We hebben al dagen geen drup regen meer gehad en wat ons betreft mag dat zo blijven !

13

14

15

16

17

18

(Dennis is de laatste dagen helaas flink gestoken en vooral ’s nachts jeukt dit vreselijk !)

19

20

Verslag 22

1

We zijn vanmorgen vanaf de kust teruggereden naar Egmont N.P. waar Mount Taranaki dit keer niet in de wolken ligt.

2

De vulkanische berg is vanaf diverse kanten te benaderen, wij gaan via de smalle, langzaam oplopende Manala road naar het Dawson Falls Visitor Centre. Hiervandaan beginnen diverse wandelroutes waarvan we er twee
kiezen. Als eerste nemen we de Wilkies Pools Loop Track, een twee en een halve kilometer lange tocht door het prachtige regenwoud, met bomen vol apart mos en ook langs enkele watervalletjes.

3

4

Een paar keer moeten we via keien het water over steken, maar we blijven redelijk droog.

5

6

7

8

Daarna lopen we naar de Dawson Falls, veel traptreden lopend en weer door een schitterende natuur. De waterval stort zich achttien meter naar beneden en was de wandeling beslist waard, wel hebben we alle drie een natte rug !

9

10

11

Vervolgens rijden we naar de plaats Stratford waar het Taranaki Pioneer Village gevestigd is. Het omvat gerestaureerde en gereconstrueerde
gebouwen, waaronder een school, een gevangenis, een spoorwegstation en zo’n vijftig andere monumenten uit de lokale geschiedenis, heel interessant allemaal !

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Na een lekkere maaltijd bij het openlucht museum, een traktatie van Dennis, rijden we weer richting kust. Er staat echter vandaag een harde westenwind en dus zoeken we een beschutte kampplek, deze vinden we bij Carlyle Beach Motor Camp.

21

We staan nu pal aan de Patea River, die uitmondt in zee. Dennis trekt meteen z’n zwembroek aan en Wim pakt zijn vishengel. Nadien doen we een spelletje Carcassonne, al moeten we oppassen dat de kaartjes niet wegwaaien !

22

Bij het eten koken heeft Wim zelfs een windschermpje nodig !

23

Het was weer een heerlijke gevarieerde dag !

24

(Ze hebben hier trouwens ook een Betuwe-lijn !!)

Verslag 23

Gisteravond hoorden we geritsel en het weinige “wild life”dat hier te vinden is bleek ….een egel te zijn!

1

Vanaf de camping zijn we zuidoostelijk naar de vijftig kilometer verderop liggende plaats Wanganui gereden, waar ik wat informatie wilde halen over de Wanganui River en zijn gelijknamige Nationale Park. We zouden ook
nog een soort uitkijkpost bekijken, maar ik heb twee gebouwen door elkaar
gehaald en wij gingen per ongeluk naar een oude klokkentoren, die niet
“aardbeving proef” meer was en daarom niet te bezichtigen.

2

Een stad zegt ons nooit veel, dus die hebben we zo snel mogelijk achter ons gelaten, wij willen de mooie natuur in de omgeving zien ! De Wanganui River is de langste bevaarbare rivier van Nieuw Zeeland, heeft een lengte van 290 kilometer en is de populairste kanoplek van het land.

3

Er zijn honderden stroomversnellingen, diepe kloven en steile kliffen. Wij zijn via een smalle kronkelweg langs deze rivier stroomopwaarts gegaan, een prachtige route.

9

Onderweg waren er diverse historische bezienswaardigheden te bekijken.

5

6

7

8

9

Vijftig kilometer noordelijk ligt een kampplaats en het was de bedoeling daar te overnachten, we zagen ons al aan de rivier zitten, kijkend naar kanovaarders, zwemmend en vissend. Niks was minder waar: de kampplaats was een open stuk terrein, vanwaar je niet eens bij het water kon komen en tijdens onze hele tocht hebben we geen enkele boot, in welke vorm dan ook, gezien ! Inmiddels was het ruim dertig graden en we hadden de keus om nog een heel stuk verder te rijden, op deze kampplaats te blijven of terug te rijden naar de kust. Dit laatste hebben we gedaan (dit was eigenlijk pas morgen de bedoeling) en ik heb met Dennis van plaats geruild, zodat hij voorin ook de hele trip optimaal kon bekijken.

10

Eenmaal terug in de plaats Wanganui zag ik ineens een bord met “Durie Hill Elevator”, het uitkijkpunt waar we vanmorgen naar op zoek waren. We zijn er alsnog heengereden en opgeklommen, hiervandaan kon je de hele stad goed zien.

11

12

Het was inmiddels al half vijf en daarom hebben we snel een kampplaats opgezocht, genaamd Scoutlands welke aan een mooi rustig meertje ligt. Daar genieten we nog een tijdje van de zon tot deze achter de bomen verdwijnt ! Daarna verrast Wim ons weer met een culinair hoogstandje, hij overtreft zichzelf deze vakantie met steeds nieuwe gerechten !

13

14

Verslag 24

Wat ons gisteren niet lukte, een mooie kampplaats in de bergen vinden, is ons vandaag redelijk goed gelukt.

1

(Onderweg hebben we een tijdje achter dit “oversized” voertuig gereden, inhalen was moeilijk ! Nadat we zo’n honderd en dertig kilometer zuidelijk hebben gereden over vlak boeren landschap, waardoor we ons haast weer in Holland waanden, gaan we bij Otaki de snelweg af en nemen de negentien kilometer lange Otaki Gorge Road.

2

3

4

We zitten gelijk aan weerskanten in de bergen van het Tararua Forest Park. De weg wordt steeds smaller, gaat over in gravel en brengt ons langs diverse mooie punten. Uiteindelijk komen we uit bij Otaki Forks, een vlak gedeelte in de buurt van een ondiepe, snel stromende rivier, waar we mogen kamperen.

5

Rondom ons zijn bergen en we kunnen de rivier horen en zien stromen; het is werkelijk een prachtige omgeving ! Ook zijn er maar weinig andere kampeerders.

6

We zijn er al rond een uur of twee en hebben mooi de tijd voor een spelletje en een leesboek, maar natuurlijk ook om de buurt te verkennen. Hier zijn in het verleden opnamen gemaakt voor LotR: “Outer Shire” en we proberen de plek te vinden die er het meest voor in aanmerking komt ! (We kunnen het niet even op Google nakijken, want we hebben hier totaal geen verbinding). Het is nog steeds heerlijk warm weer, dus zoeken we verkoeling in het ondiepe water !

7

8

9

10

Dit is echt een plek zoals een kampeerplaats moet zijn !

Verslag 25

Toen we vanmorgen wakker werden was het helemaal bewolkt, in
tegenstelling tot gisteravond toen we konden genieten van een prachtige heldere sterrenhemel, die nog eens extra goed zichtbaar was, omdat er geen kunstlicht in de omgeving aanwezig is. Ons idyllische plekje ziet er meteen minder mooi uit en na het ontbijt vertrekken we, weer twintig kilometer rijdend over de onverharde weg, waardoor alles in de camper rammelt en schudt, richting Paraparaumu, waar het Southward Car Museum de belangrijkste attractie van de omgeving is. Het bevat met ruim vier honderd oldtimers, vele motorfietsen en diverse brandweerauto’s de grootste collectie historische voertuigen op het zuidelijk halfrond !

1

2

3

4

5

6

Wim en Dennis genieten van al deze prachtige auto’s, terwijl ik er met m’n fototoestel zoveel mogelijk probeer te vereeuwigen. Na deze
“snoepwinkel” uitgebreid te hebben bekeken rijden we verder We komen nu namelijk in de buurt van Wellington, waar regisseur Peter Jackson veel opnames gemaakt heeft voor de film Lord of the Rings. In mijn campingboek staan diverse locaties aangegeven, echter zonder coördinaten of straatnamen, zodat het moeilijk zoeken wordt om de goede plek te vinden. Diverse keren komen we in woonwijken terecht of op doodlopende wegen.
Pas in het Kaitoke Regional Park komt er een duidelijke aanwijzing met
“Rivendell”, er staan zuilen met informatie over de film en nu blijkt het dat
heel veel naderhand in de studio bewerkt en digitaal toegevoegd wordt !

7

8

9

Soms is alleen een open plek of een boom een herkenningspunt, geen wonder dat het zo moeilijk zoeken is ! Toch hebben we sinds we in Nieuw-Zeeland zijn, wandelend door de prachtige bossen, heel vaak tegen elkaar gezegd: hier kon heel goed een stuk film opgenomen zijn.

10

11

Het is weekend (zaterdag 2 februari) en vrij druk in het park met gezinnen die van het, inmiddels weer, mooie weer genieten.

12

We maken nog een korte wandeling door het park waar we over een lange slingerbrug moeten, die over de Hutt River leidt. Hij gaat zo heen en weer dat ik loop te waggelen op m’n benen als ik eraf kom ! (Ik denk dat Dennis express aan het schudden was !)

13

14

15

Daarna vervolgen we onze weg via de prachtige highway 2, die slingerend door het Pakuratahi Forest Park gaat.

16

Na Martinborough, bekend om zijn druiventeelt en wijnindustrie (wij rijden hier zonder een wijntje te proeven doorheen !!!) gaan we zuidelijk naar het Putangirua Pinnacles Scenic Reserve, waar we onze camper een mooi plekje geven. We kijken uit over heel aparte rotsen en in de verte zien we het water van de Palliser Bay, waar de zon straks achter weg zal zakken. Het is inmiddels vijf uur en nog achtentwintig graden ! Je kunt hier prachtig wandelen, maar daar is het nu veel te heet voor, het is meer tijd voor een biertje !

17

18

Verslag 26

Vanmorgen om negen uur waren we al aan het wandelen in het Pinnacles S.R.

1

De tocht begon rustig langs een rivierbedding waar nog een klein stroompje doorheen liep. Al snel echter ging de weg, bestaande uit grote en kleine stenen, schuin omhoog en werd het lopen knap vermoeiend ! De omgeving
maakte alles weer goed, deze was werkelijk schitterend !

2

De Putangirua Pinnacles zijn in de afgelopen 120.000 jaar gevormd doordat zware regens een oude kiezellaag erodeerden, sommige torens zijn meer dan 1000 jaar oud. Ook hier zijn filmopnamen gemaakt voor LotR (“Dimholt Road”), maar er zijn geen aanwijzingen te vinden.

3

4

5

6

7

We zijn blij dat we al vroeg zijn begonnen aan de wandeling,
want de zon heeft al behoorlijk kracht, vooral tussen de bergen.

8

9

Na ruim anderhalf uur zijn we terug bij de kampplaats en gaan we met de camper verder zuidwaarts langs de kust. Hier doet de omgeving ons erg aan Australië denken: alles ziet er droog en verdord uit, we zien weinig mensen, maar wel een prachtige kustlijn.

10

Net voorbij het plaatsje Ngawi zien we een groep Nieuw-Zeelandse pelsrobben, sommigen zijn aan het zwemmen, anderen luieren in de zon. Het is een prachtig gezicht !

11

12

13

14

15

Een klein eindje verderop, bij Cape Palliser is een nog grotere groep actief, waarbij een aantal jongen net aan het leren zwemmen is. We blijven ruim een uur aan de kust, genietend van de capriolen van deze prachtige dieren.

16

17

18

19

20

Dan gaan we weer noordwaarts, waar we een prachtige plaats vinden, pal aan het water, op “Lake Ferry Holiday Park”. We staan aan een inlet
(Lake Onoke) met uitzicht op de Rimutaka Range, een mooie bergketen die ons scheidt van de er achtergelegen stad Wellington, de hoofdstad van
Nieuw-Zeeland. Dennis kan weer zwemmen, Wim vangt er een paar vissen en ik draai een paar machines met wasgoed ! (Iedereen blij !!)

21

(Vanwege het warme weer wilden de mannen alle twee gemillimeterd worden !) Er staat gelukkig een verkoelend briesje, want de temperatuur schommelt nog steeds rond de dertig graden !

22

Verslag 27

1

We hebben gisteravond nog lang buiten gezeten, Dominion spelend, maar na een broeierige nacht werden we vanmorgen wakker met een bewolkte lucht en tegen tienen begon het zelfs te druppen, wat een verschil met gisteren. We zijn naar Wellington gereden in de stromende regen en eigenlijk was het de bedoeling om vandaag de stad te bekijken, maar met dit weer heeft het weinig zin. Ook voor morgen wordt er regenachtig weer voorspeld. Bij
Bluebridge, één van de twee organisaties die de overtochten per veerdienst tussen de eilanden regelt, zijn we gaan informeren wanneer we naar het Zuidereiland over kunnen varen. Dit bleek al binnen twee uur te zijn (om half twee ’s middags) en er ging er nog één om half negen ’s avonds. We besloten om maar gelijk over te gaan, als alternatief hadden we morgenvroeg acht uur, bovendien moet je een uur van te voren aanwezig zijn. (Dan moeten we ’s morgens wel erg vroeg op !) We hadden nog een klein uurtje om iets te bekijken en Dennis wilde graag naar “Weta Cave”, een mini-museum met wassenbeelden van enkele filmhelden en tevens met interviews en met beelden van “achter de schermen” .

2

3

4.0

4.1

4.2

We zouden daar binnen een kwartiertje de tijd hebben om rond te kijken voor we terug moesten naar de haven. Waarschijnlijk vanwege de nieuwe “Hobbit” film was het er echter gigantisch druk, ook mocht je geen foto’s maken en was er een soort “toer”, waar we nu geen tijd voor hadden. Ik heb snel toch wat foto’s gemaakt bij de ingangshal en daarna zijn we maar weer gegaan.

5

De overtocht duurde ruim drie uur en de meeste tijd hebben we, vanwege de regen, binnen gezeten. Ook hebben we alle drie een dutje gedaan omdat we een beetje versuft waren van het reistabletje, wat we uit voorzorg hadden ingenomen, er stond namelijk een harde wind en in de haven gingen de
golven al flink te keer; het viel echter honderd procent mee, de boot lag heel
stabiel in het water. Tegen vijven kwamen we aan in Picton, een leuk haven
plaatsje, wat er door het slechte weer nu triest uit zag. We hebben nog vijftien kilometer gereden via een heel erg kronkelende weg langs een baai genaamd “Grove Arm” en zagen daar ineens een mooie kampplaats:Momorangi Bay
Campground, waar we een plekje kregen pal aan het water.

6

Na nog een beetje gespetter klaarde het op en konden we gewoon weer buiten eten, wel hangt er nog mist tussen de bergen, maar het is niet koud. De omgeving doet ons een beetje aan Noorwegen denken !

7

8

Verslag 28

We hebben een stormachtige nacht achter de rug, waarin Wim en Dennis om vijf uur ’s morgens het zonnescherm (dat dit keer dienst deed als regenscherm !) nog opgehaald hebben, omdat het anders waarschijnlijk kapot gewaaid zou zijn. Tegen achten is het droog en dat blijft gelukkig ook zo en in de loop van de dag komt de zon langzaam tevoorschijn. Wel waait er regelmatig een koude wind, die er voor zorgt dat je steeds je vest aan en dan weer uit kunt doen. We hebben besloten nog een dag op dezelfde plek te blijven tot het weer een beetje stabieler is. Wim zit uren op de steiger te vissen, Dennis en ik vermaken ons met een mooi boek.

1

2

3

4

5

In de loop van de middag rijden we naar Picton, om enkele inkopen te doen en ik had er een afspraak gemaakt bij Sandy’s Hair Design, er moest nodig een stukje van m’n haar af !

6

(Vlakbij de plaats Picton is een grote houtopslagplaats, waar in Nieuw-Zeeland voldoende van aanwezig is !)

7

Tegen half vijf zijn we al weer terug op de camping en hebben tijd voor een uitgebreide “happy hour”, tevens genietend van ons prachtige uitzicht !

8

9

Zoals gewoonlijk maak ik het verslag terwijl Wim het eten klaarmaakt, na de maaltijd gaan Wim en ik dan de foto’s erbij zoeken en Dennis doet trouw, zonder morren, de afwas !

10

Verslag 29

Het is vandaag, woensdag 6 februari, Waitangi Day: een Nationale feestdag die de Nieuw-Zeelanders eraan herinnert dat er op deze dag in 1840 een overeenkomst is getekend tussen de Maori’s en de Britse regering, waar tegenwoordig de raciale betrekkingen binnen het land op zijn gebaseerd.
Voor de meeste mensen is het een vrije dag en veel winkels zijn gesloten. Wij
merken er echter weinig van, omdat we vanaf onze kampplaats alleen
vijfenveertig kilometer verder getrokken zijn in de Marlborough Sounds, een
gebied dat bestaat uit een groot aantal baaien, zeearmen en verborgen inhammen.

1

Na een erg koude nacht scheen de zon vanmorgen meteen volop en was er bijna geen wolkje te zien.

2

3

Op ons volgende punt aangekomen: Kenepuru Head (wat door alle bochtige smalle wegen anderhalf uur rijden was), hadden we eerst ook nog prachtig weer, maar al snel begint het te waaien en te betrekken en tegen vieren hebben we onze dikke vesten al weer aan.

4

5

6

(Deze beesten: weka’s lopen de hele dag rond onze camper en zijn totaal niet schuw !) We doen diverse spelletjes en dan begint Wim al vroeg aan de maaltijd, elke dag weer een verrassing wat het wordt !

7

8

Dennis (de pannenlikker) zorgt er in ieder geval voor dat er niets over blijft !!

9

10

Verslag 30

We hebben vanmorgen de Marlborough Sounds weer verlaten, via dezelfde weg als die we gisteren genomen hadden. Dennis heeft anderhalf uur voorin gezeten, toekijkend hoe z’n vader de ene scherpe bocht na de andere draaide. We zijn het er over eens dat Wim de enige is die in Nieuw-Zeeland met de camper rijdt !

1

2

Vanaf een look out zien we het dorp Havelock voor ons liggen, dat zichzelf heeft uitgeroepen tot hoofdstad van de groene lipmossel en vele mosselkwekerijen heeft. Ook wij hebben hier een kleine maaltijd van deze
schelpdieren, op diverse manieren bereid, gegeten.

3

Niet ver van de plaats ligt Pelorus Bridge Scenic Reserve, een woud grenzend aan de Pelorus River, waar je ook kunt kamperen. Tegen tweeën hebben we er een mooie kampplaats gevonden aan de snelstromende rivier en we besluiten gelijk een wandeling te gaan maken, de laatste dagen hebben we niet veel beweging meer gehad.

4

5

6

7

8

Nadat we twee kleine watervallen hebben bekeken nemen we niet dezelfde weg terug, maar pakken de “lookout track”, deze brengt ons echter naar de top van een berg, zodat we vierhonderd en vijftig meter omhoog klauteren,
via heel smalle paadjes en over wortels van bomen stappend, knap vermoeiend.

9

10

Eenmaal boven is het uitzicht niet eens zo bijzonder !

11

12

13

14

Later moeten we de berg natuurlijk ook weer af, een aanslag op de knieën, dat zal wel spierpijn worden ! Al met al hebben we ruim zeven kilometer door het bos gelopen in ruim twee en een half uur tijd ! Bij terugkomst is er net een groep kanoërs op de rivier bezig een stroomversnelling af te varen, sommigen vinden het te riskant en zijn al uit de boot gestapt om dit stukje lopend verder te gaan !

15

16

We genieten nog een tijdje van de zon, die gelukkig vandaag alweer wat meer kracht krijgt en daarna wordt het weer tijd voor een heerlijke maaltijd. Natuurlijk wordt er aan het eind van de avond nog een spelletje Triominos gespeeld !

Verslag 31

Bij het verlaten van de kampplaats reden we direct de smalle Pelorus Bridge over, waarna we ook meteen dit natuurgebied weer verlaten.

1

2

Via een prachtige rit door de Bryant Range bergen komen we bij de leuke kustplaats Nelson, waar we zorgen dat we ons vuil water en toiletafval kwijt raken, genoeg schoon water bij ons hebben en dat de tank weer vol diesel zit. Diesel kost hier gemiddeld 1,50 dollar (+/- 0,90 eurocent), maar vaak geven supermarkten kortingen bij besteding van boodschappen over de honderd dollar, waar je zo aanzit, want de levensmiddelen zijn hier aardig aan de prijs. Zo hadden we vandaag een bon van 0,40 cent korting per liter en dat tikt aardig aan als je bijna zeventig liter diesel tankt ! (We rijden gemiddeld één op zeven !) Vanaf Nelson rijden we via Richmond noordelijk naar Marahau, de plek die het dichtst bij het Abel Tasman N.P. ligt en bij “the Barn”, een heel aparte campingplek, die ook voor backpackers is en diverse verhuurtenten en huisjes heeft, vinden we een plek met uitzicht op de Tasman Bay.

3

4

Abel Tasman is met 225 km2 het kleinste park van Nieuw-Zeeland; het heeft een mild klimaat, goudgele stranden en zandige riviermondingen, omringd door natuurlijk bos. Je kunt er wandelen, kanoën of je met een watertaxi laten verplaatsen, maar voor auto’s is er weinig plaats.

5

Wij maken ’s middags een wandeling, eerst via enkele wandelbruggen over moerasachtige grond en daarna over mooie paden langs de kust naar Tinline en Coquille Bay, heen en terug toch weer zeven kilometer.

6

7

8

 

Gelukkig hebben we geen van allen spierpijn van de inspannende wandeling van gisteren ! De kustlijn is prachtig en erg afwisselend. Dennis neemt nog even een duik in zee.

10

11

12

13

14

15

16

Tegen half zes zijn we terug bij onze camper, waar de zon nog steeds volop schijnt ! De kampplaats raakt redelijk vol, want het weekend staat weer voor de deur !

17

Verslag 32

We hebben weer een fantastische dag gehad: om half negen werden we, samen met verschillende anderen, met een busje bij de camping opgehaald en een eindje verderop gedropt bij de Abel Tasman Aqua Taxi. Hier werd iedereen over diverse boten verdeeld en werden we, getrokken door een
tractor, de zee in gereden.

1

2

3

Het is nu vloed wat, in tegenstelling met de eb van gistermiddag, een verschil in waterhoogte inhoudt van 4.7 meter !!

4

We varen eerst naar de “gespleten rots”, een veel gefotografeerde granieten steen en daarna gaan we noordelijk naar Bark Bay.

5

Hier worden we tegen tienen afgezet en hebben we ruim de tijd om naar de twaalf kilometer zuidelijker gelegen Anchorage baai terug te lopen.

6

7

8

9

10

11

De wandeling is werkelijk schitterend en heel gevarieerd: soms loop je door een bosachtig gebied, dan weer via een brug over een rivier en even later zie je weer een prachtige baai !

12

Bij Anchorage kun je bij eb over de zeebodem lopen en zo een stuk afsnijden, als alternatief is er een route, die bijna drie kilometer langer is. Wij nemen de langere weg, omdat er nog water in de baai staan.

13

Op deze route kun je nog gaan kijken bij een waterval en bij de Cleopatra’s Pool, welke we beiden bekijken, maar wat wel weer enkele kilometers toevoegt aan de afstand.

14

15

16

17

18

19

20

21

22

Als we uiteindelijk om drie uur arriveren bij ons eindpunt hebben we ruim zestien kilometer afgelegd ! Toch was het geen vermoeiende wandeling en hebben we de hele weg gewoon op sandalen gelopen.

23

Bij aankomst in de prachtige Anchorage baai nemen we alle drie een duik in zee, deze heeft een temperatuur van drieëntwintig graden.

24

Tegen vieren worden we weer opgepikt met een watertaxi, die ons na een uurtje varen weer bij Marahau afzet. De boot, met een motor van 250
pk. vaart vlak voor de kust weer op een trailer die vastzit aan een tractor.
Deze moet ons nu, vanwege het laagtij, een flink eind over de zeebodem rijden voor we op de vaste wal komen.

25

26

Al met al was het een hele ervaring en we hebben alle drie genoten. Na een verfrissende douche lopen we naar een eetgelegenheid, vlakbij, waar heerlijke pizza’s geserveerd worden. Wim heeft een avond vrij af en hoeft
niet te koken, tevens is het een mooi slot van een prachtige dag !

27

28

Verslag 33

We begonnen vanmorgen met pech: de accu van de auto was helemaal leeg, waarschijnlijk kwam dit doordat de sleutel in het contact was blijven zitten tijdens het opladen van de telefoon. Het volgende probleem was het vinden van de accu ! Deze bleek onder mijn voetenmat te zitten en bovendien afgedekt met een plaat die er met een normale sleutel niet af te krijgen was !
Gelukkig had de kampbaas een goede sleutelset en een auto met volle accu ter beschikking en die heeft het zaakje weer aan de praat gekregen !

1

Pas tegen half elf zijn we vertrokken uit Marahau richting Takaka. Onderweg kwamen we langs de Ngarua Caves, een heel aparte druipsteengrot, waar we een rondleiding van een uur gehad hebben.

2

3

4

5

6

7

Er zijn botten gevonden van hier vroeger levende moa’s, een grote vogelsoort van anderhalve meter hoogte. Op het eind moesten we via een smalle ijzeren ladder weer de grot uit en kwamen op een terrein waar opnames voor de “Hobbit” film gemaakt zijn.

8

10

9

11

12

Na een lunchstop met een prachtig uitzicht zijn we doorgereden naar “Anatoki Salmon”, een adres wat we gevonden hadden in een boekje van “Native Parks”, plekken waar je gratis mag kamperen bij particulieren, die iets speciaals te bieden hebben. De eigenaren zijn Jan en Gerda Dissel, Hollanders, die hier acht jaar geleden een bedrijf zijn begonnen. Ze hebben een prachtige visvijver met honderden zalmen, waar je met een hengel
van hen in kunt vissen.

13

14

15

16

Er zit klei aan de haak dat lijkt op het voer dat ze dagelijks krijgen en waar de vissen gek op zijn. Je betaalt hier niet, zoals in Nederland, voor een aantal uren vissen, maar alleen voor de zalm die je vangt, deze wordt dan gewogen, door hun schoongemaakt en daarna gevacumeerd, gerookt of ongerookt !

17

18

19

20

21.

Wim en Dennis hebben hier, net als tientallen anderen, enkele uren gevist en zes grote joekels naar boven gehaald ! Ik heb ondertussen rondgelopen, de prachtige omgeving bewonderd en tevens diverse vragen gesteld aan Jan, die hier constant rondliep en er voor zorgde dat de vissers ook beet hadden, door extra voer vlakbij de dobbers te gooien. Ze kweken hier hun eigen
zalmen en deze worden gerookt door heel Nieuw-Zeeland verstuurd. Van hun
dochter, Annemieke, hoorden we dat hun zalmen zelfs gebruikt zijn bij de “LotR” films, wanneer “Smeagol” er enkele rauw oppeuzelt. Als avondeten hebben we gerookte zalm gegeten en ook liggen er diverse gevacumeerde pakjes vis in de koelkast ! We overnachten hier als enigen op hun parkeerplaats omringt door de bergen van het Kahurangi N. Park.

IMG_2886

Verslag 34

Naast de “Anatoki Salmon Farm” ligt het “Bencarri Farm Park”, een plaats waar boerderijdieren samen met zeldzame soorten als alpaca’s, lama’s en emoes te vinden zijn. Vanmorgen tijdens het ontbijt kwam deze bonte stoet van dieren vanaf hun nachtverblijf langslopen op weg naar het park, dit was een leuk gezicht !

1

2

Ten noorden van Tanaka leidt een afslag naar het Waikoropupu Springs Scenic Reserve. Het water is hier uitzonderlijk helder, omdat het uit een ondergronds grottenstelsel komt. Het bubbelende water van de bronnen is dus
niet, zoals op het Noordereiland, afkomstig van geisers. Vroeger was dit een
heilige plaats voor de Maori’s.

3

Vervolgens zijn we weer richting het Abel Tasman N.P. gereden, het noordelijkste gedeelte aan de Golden Bay, waar we onderweg gestopt zijn bij “the Grove”, om een korte wandeling door en langs heel aparte rotsen te maken.

4

5

6

7

8

9

10

Een eind verderop volgt een tweede stop bij de Wainui Falls, de mooiste waterval van het park. Het is een avontuurlijke route over rotsen, langs het snelstromende water en ook nu moeten we weer een hangbrug over, waar
maar één persoon tegelijk gebruik van mag maken !

11

12

13

15

14

16

17

Na ruim een uur zijn we terug bij onze camper en rijden dan, via een smalle, onverharde slingerende weg naar Totaranui,

18

waar ons een kampplaats wacht met een prachtig zandstrand. Tot en met gisteren was het hier druk en moest je van te voren reserveren, nu hebben we de plekken voor het uitkiezen !

19

20

21

Ook hier vandaan zijn weer wandelingen te maken door het park, maar wij maken er een luie middag van. We brengen een paar uur door aan zee, waar het lijkt of ze de stop eruit getrokken hebben: het water zakt steeds verder weg en je moet een eind lopen om te kunnen zwemmen.

22

23

Verder hebben we weer tijd voor een spelletje en ons leesboek !

24

Op het menu voor vanavond staat: ZALM !!!

Verslag 35

We werden vanmorgen met prachtig weer wakker, maar voor we vertrokken uit Totaranui was het helaas al helemaal bewolkt. Wij hebben het Abel Tasman Park in ieder geval op z’n best gezien en kijken er met veel plezier op terug. Na heel wat kronkelwegen en een bergpas, waar we volop regen krijgen en de temperatuur daalt naar dertien graden, komen we in Motueka, een flinke plaats met veel winkels waar een grote “Count Down” gevestigd is, de supermarkt keten waar we het liefst onze boodschappen doen. We hadden niet veel meer over in de koelkast (alleen nog zalm !) en met een goed gevulde kar en weer een kortingsbon voor diesel, verlaten we de winkel ! Daarna rijden we nog een kleine honderd kilometer tot we aankomen bij Lake Rotoroa, één van de twee gletsjermeren van het Nelson Lakes N.P. We zijn er tegen tweeën en het is de bedoeling om hier te overnachten.

1

Het is er erg rustig, alleen een man ligt in een klein gaastentje naast een heleboel kano’s te telefoneren en af en toe stopt er iemand met een auto, maakt een paar foto’s en rijdt weer verder. We zetten onze stoelen aan het water om te gaan eten en dan ontdekken we waarom het zo rustig is: het barst er van de kleine steekmuggen !

2

Na een snelle lunch pakken we, al krabbend, ons boeltje weer bij elkaar en gaan op zoek naar een andere kampplaats. Die vinden we twintig kilometer verderop bij: Owen River Recreation Reserve, een prachtige plek aan de snelstromende rivier met uitzicht op de bergen.

3

Er zijn diverse stookplekken op het terrein, dus voor het eerst deze vakantie kunnen we vanavond rond een kampvuur zitten. Wim en Dennis gaan op zoek naar hout en de bijl, die al de eerste dag gekocht is, kan nu eindelijk gebruikt worden !

4

5

6

7

8

9

Het was een perfecte avond: de rivier ruiste, het hout knetterde en de muggen waren verdwenen !!

10

Verslag 36

1

Een stukje voorbij de plaats Murchison bevindt zich “New Zealand’s Longest Swingbridge” (110 meter lang en 17 meter hoog), deze hangt boven de Buller River, die zich kronkelend een weg baant tussen bergen door en uitkomt bij Westport in de Tasman Zee.

2

3

Je kunt er allerlei “adventures” beleven, door bijvoorbeeld met een supersnelle speedboot over het water te gaan, of, zoals Dennis deed,
aan een kabelbaan hangend naar de overkant glijden. Het gaat in ieder geval
sneller dan lopend over de hangbrug !

4

5

We hebben de rivier bijna honderd kilometer gevolgd tot aan zee en de route was prachtig.

6

7

8

9

10

Eenmaal aan de westkust zijn we naar Tauranga Bay gereden, waar je de Cape Foulwind Walkway kunt volgen.

11

12

Na een klein stukje lopen kom je bij een pelsrobben kolonie, waarvan we er maar enkelen in de verte kunnen zien. Een heel verschil met anderhalve week
geleden, toen we bij Cape Palliser, op het Noordereiland, bijna struikelden
over de zeehonden !! Wel is de kust erg mooi met grillige rotsen en mooie
vergezichten.

13

14

15

16

Helaas staat er een harde koude wind en komt de temperatuur maar net aan de twintig graden. Dat is ook de reden dat we geen camping aan zee
opgezocht hebben, maar terecht komen bij “Jack’s Gasthof”, een Pizzeria met een flink stuk grond bij z’n bedrijf, met uitzicht op de bergen, waar je kunt kamperen. Door de camper als windscherm te laten fungeren kunnen we alsnog heerlijk in de zon zitten, wel wordt koken lastig en omdat we toch bij een pizzeria staan……

17

Verslag 37

Een paar kilometer voorbij onze overnachtingplaats zien we een bordje staan met: Mitchell’s Gully Goldmine, Open. Natuurlijk gaan we daar even kijken en het blijkt een heel interessante plaats. Het is een voormalige goudmijn, waar we zo rond mogen wandelen en in allerlei tunnels kunnen lopen.

1

2

3

4

5

Ook staat er nog de oude machine waarmee stenen vergruisd werden om deze van het goudstof te scheiden, aangedreven door een waterrad.

6

7

8

In het nabijgelegen plaatsje Charleston woonden halverwege de 19de eeuw ruim 20.000 mensen, voornamelijk goudzoekers of daaraan gerelateerd. Nu is het een uitgestorven dorpje waar je in tien seconden doorheen rijdt. Toch blijven wij er iets langer; we nemen de enige zijweg in het plaatsje, die al snel overgaat in een onverharde weg. We komen echter uit bij een rivier en een oude spoorlijn en de natuur is er prachtig.

9

10

11

12

Na een korte wandeling vervolgen we onze weg richting Punakaiki, waar zich in het Paparoa N.P. de beroemde Pancake Rocks en de Blowholes bevinden. (De hele kustweg doet ons denken aan “the Great Ocean Road” in Australië, waar ook allerlei aparte rotsen uit de zee omhoog steken.)

13

14

Via een korte route bij Dolomite Point kom je langs werkelijk schitterende rotsformaties, net platte pannenkoeken, die door eeuwenlange erosie zo gevormd zijn.

15

16

17

18

Ook zijn er onderaardse holen ontstaan die bij hoog water spuitgaten worden, als de golven onder hoge druk naar binnen stromen en met
wolken stuifwater exploderen.

19

20

Hier vlakbij is een parkeerplaats aan de Pororari River waar we gratis mogen overnachten, we vinden een mooie plek voor de camper en gaan daarna de omgeving verkennen.

21

 

Ook is er een prachtige track langs de rivier en deze ruim zeven kilometer lange wandeling maken we ’s middags in ruim anderhalf uur tijd !
(Een makkie !)

23

24

25

26

27

Tegen vijven zijn we terug bij onze camper en omdat het vandaag Valentijnsdag is, laten we een flesje mousserende wijn open knallen (in plaats
van een “gewoon wijntje” ! Sinds we op het Zuidereiland zijn hebben we veel last van een soort kleine fruitvliegjes, die steken als grote muggen, erg irritant ! Normaal gesproken laten ze mij met rust, maar dit keer ontspring ik de dans niet en steken ze mij ook lek ! We sprayen ons diverse keren per dag helemaal in tegen deze krengen, maar toch zitten we alle drie onder de rode bulten !

28

Verslag 38

Na een regenachtige nacht begonnen we vanmorgen met een blauwe lucht, heel wat beter dan de wisselvallige dag van gisteren. We rijden weer verder zuidwaarts langs de kust over de mooie highway 6: rechts van ons de zee met grillige rotsen en aan de linkerkant granieten bergen, een prachtige tocht.

1

Bij Greymouth, de grootste stad aan de westkust, maken we een korte stop voor wat inkopen en daarna rijden we naar het elf kilometer zuidelijker gelegen Shantytown, een goedverzorgd nagebouwd goudmijnstadje.

2

3

4

5

Een stoomtrein uit 1913 brengt je naar een werkende houtzagerij en vervolgens naar een goudveld, waar je je geluk kunt beproeven
met goud zeven.

6

8

7

9

10

11

12

13

Wij brengen enkele uren door in het stadje, allerlei pionierwinkels en -woningen bekijkend, een treinrit makend en natuurlijk proberen we een grote klomp goud te vinden !! (Onderin de pan zitten enkele schilfertjes goud, die als souvenir mee naar huis gaan !) Vervolgens rijden we naar Lake Brunner, waar we tegen vier uur aankomen. Het is inmiddels weer bewolkt en ook staat er een frisse wind, geen lekker weer om te gaan vissen. We zoeken een beschutte camping in de buurt en staan nu bij een Country Motel Holiday Park, waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Dus wordt er weer een wasje gedraaid, alle batterijen worden opgeladen en iedereen spoelt zich schoon onder de douche !

14

En natuurlijk hebben we tijd voor een spelletje…..

15

Verslag 39

We hebben vandaag een gedeelte van de Arthur’s Pass gereden, de hoogste en meest spectaculaire weg over de Nieuw-Zeelandse Alpen (Route 73).
Bij het plaatsje Otira gaan we steil omhoog, in de eerste versnelling met een
gangetje van tien kilometer per uur, naar ruim negenhonderd meter hoogte (16% stijging). Vanuit het kleine dorpje Arthur’s Pass maken we een wandeling naar de “Devil’s Punchbowl Fall”, waarvoor we 338 treden op en af moeten (en daarna weer terug !), maar de waterval is werkelijk prachtig.

1

2

Wel starten we met dikke vesten aan, omdat het hier maar veertien graden is. Door het wandelen word je echter vanzelf warm en later loopt de temperatuur ook weer op en een eindje verder in het Nationale Park is het alweer ruim twintig graden.

3

4

5

De weg door de Alpen is werkelijk schitterend: een brede vallei met een rivierbedding loopt tussen de bergen door en op sommige toppen ligt zelfs nog sneeuw.

6

7

8

Bij “Cave Stream S.R.” maken we een stop om te kijken naar een apart fenomeen: door een kalkstenen grot van 360 meter stroomt een rivier, je kunt deze volgen maar hebt dan wel een zaklamp nodig, stevige schoenen en
bovendien word je nat.

9

10

11

12

We hebben diverse mensen gesproken die erdoorheen gewandeld zijn: het is pikkedonker, je komt tot en met je bovenlichaam in het koude water, het is flink klauteren en je doet er ongeveer drie kwartier over ! Nu hebben wij in Turkije ook een prachtige tocht door een kloof met koud water gemaakt, maar daar konden we tenminste nog wat zien ! Dat is hetgeen wat me tegenhoudt bij deze tocht en gelukkig ben ik niet de enige, voor wie deze wandeling niet hoeft !

13

14

De hele omgeving is trouwens weer erg mooi, vol met aparte rotsen.

15

16.2

16

17

We rijden een stukje terug naar Lake Pearson, waar we (gratis) overnachten, samen met diverse andere mensen (het is weer weekend !) We staan rondom in de bergen en het uitzicht is prachtig !

18

(Vakantie is wel heeeel vermoeiend !!)

Verslag 40

1

Na de koude, heldere nacht waarin het leek of de fonkelende sterren dichterbij waren dan anders (wat ook wel een beetje klopte, want we
zaten op ruim zes honderd meter hoogte !) was het contrast groot bij het wakker worden: de bergen waren in een vochtige nevel gehuld en alles zag er maar treurig uit. Ook de terugweg naar de kust was niet erg indrukwekkend, tot we bij de eigenlijke bergpas kwamen en de zon ineens doorbrak ! Vanaf een lookout hadden we een prachtig uitzicht over de steil naar beneden kronkelende weg, waar de campers met moeite tegenop kropen. Hier zagen we ook de eerste Kea’s, bergpapegaaien, die beroemd zijn om hun speelsheid en intelligentie.

2

3

4

Bij Kumara Junction kwamen we weer uit bij de westkust en ruim twintig kilometer zuidelijker zijn we de binnenlanden weer ingereden naar
de Hokitika Gorge. Hier kom je na een korte wandeling bij een rivier met
ongelofelijk turquiose-kleurig water, gevormd door een combinatie van ijswater, mineralen en het water van de rivier. Het was de vijfenzestig kilometer omrijden (!) wel waard, vonden we.

5

6

7

Vijftien minuten rijden onder Hokitika bevindt zich de “Westcoast Treetop walk”, in Nieuw Zeeland een nieuw fenomeen, Wim en ik hebben het in Australië al een paar keer gezien.

8

9

10

Via een metalen platform loop je op twintig meter hoogte een parcours van 450 meter en kijk je over de toppen van de bomen naar de zee, Lake Mahinapua en, bij mooi weer, zie je de besneeuwde Alpen. Je kunt ook via een draaitrap twintig meter hoger in een toren klimmen, waardoor je uitzicht nog een stuk beter wordt.

11

12

Na deze, in onze opinie, veel te dure attractie (38 dollar per persoon !), zijn we naar het meer toegegaan, wat we al op afstand gezien hadden ! Hier staan we nu op een groot grasveld met uitzicht op het water, waar het in de loop van de avond steeds drukker wordt met andere campers.

13

14

Nieuw Zeeland 2013 (verslag 41-67)

Verslag 41

Achtentwintig kilometer zuidelijk van Hokitika ligt het plaatsje Ross, de eerste plek die we doorkomen na onze overnachting. We wilden hier tanken, wat boodschappen doen en de mail verzenden, omdat dit vaak niet lukt op een kampplaats. Het voormalige goudstadje is echter dunbevolkt en de
enige winkel verkoopt alleen wat basisartikelen, ook de diesel is hier een
stukje duurder: 1,85 dollar per liter en van kortings-bonnen hebben ze nog
nooit gehoord. Helaas is er totaal geen internetverbinding, dus moeten we het verzenden later maar proberen. Toch blijven we een tijdje in Ross om er “the Goldfields water race walk” te lopen.

1

2

3

4

Tijdens de wandeling van een uur wordt er uitleg gegeven, via borden, over de noodzaak van water tijdens de goudkoortstijd. Hele stellingen werden er gebouwd om ervoor te zorgen dat de mijnwerkers water hadden. Er liggen nog wat oude buizen en we zien enkele tunnels, maar verder valt de wandeling een beetje tegen.

5

6

Als we verder rijden komen we door de plaats Hari Hari, waar we bij een hotel wifi-tijd kopen om de mails te versturen. Het is vandaag zwaar bewolkt weer en de zon laat zich niet één keer zien, erg jammer, want we zitten in ee gebied met hoge besneeuwde bergen, die nu allemaal schuil gaan achter de wolken. We rijden naar Okarito, een dorpje aan een lagune vlakbij zee, maar met de bewolking ziet het er triest uit. We gaan door naar Lake Mapourika, een meer
waar zalm en forel in moet zitten, waar we blijven voor de nacht.

7

8

Wim gaat nog een tijdje, zonder vergunning, vissen, maar
heeft totaal geen beet ! Wat wel leuk is: we mogen eindelijk weer eens een
kampvuur maken, dus wordt er weer volop gesprokkeld en gekloofd, want bij een
temperatuur van twaalf graden is een warm vuurtje heel welkom !

9

10

We hebben tot ruim elf uur, gezellig kletsend, bij het vuur gezeten, met op de achtergrond mooie countrymuziek !

11

12

Verslag 42

We worden vanmorgen wakker met zon, YES, precies wat we nodig hebben, want we gaan vandaag gletsjers bekijken en daarbij hoort blauwe lucht ! Lake Mapourika ziet er ook gelijk veel mooier uit met de besneeuwde toppen van Mount Cook en Mount Tasman op de achtergrond !

1

Na een ontbijt in de verwarmende zonnestralen gaan we naar de vlakbij gelegen Frans Josef Glacier Village, waar je na een wandeling van drie kwartier langs de Waiho River uitkomt bij de eindmorene (zoals dat heet !) van de Frans Josef gletsjer.

2

3

De totale lengte van deze grote massa ijs is dertien kilometer en beweegt zich elke dag ongeveer 1,5 meter bergafwaarts. We mogen niet dichterbij komen dan op vierhonderd meter afstand, maar de gletsjer ziet er toch erg indrukwekkend uit.

4

5

6

7

8

Tijdens het wandelen komen we langs enkele mooie watervallen en aparte granieten rotsen, ook zien we een paar gemsbokken lopen.

9

10

Na anderhalf uur zijn we terug bij de camper en rijden via een mooie route door de bergen naar de vijfentwintig kilometer verderop gelegen Fox Glacier Township. Ook hier loopt weer een wandelroute naar de gletsjer, maar deze loopt schuin omhoog en is veel vermoeiender.

11

12

13

Wel is de tocht zeker de moeite waard, want we zien het blauwachtige ijs van veel dichterbij en ook zien we diverse groepen mensen op de gletsjer lopen onder begeleiding van een gids.

14

15

16

(Er drijven zelfs grote ijsklompen in de rivier !)

17

Helaas verdwijnen de bergen langzaam in de mist en ook wordt het frisser ! Zodra we echter met de camper op weg zijn richting de kust rijden we weer onder een strak blauwe hemel ! Na een twintig kilometer lange onverharde slingerweg door de bossen komen we uit bij Gillespies Beach, een kampplaats vlak aan zee.

18

19

Dennis wil nog een wandeling maken naar enkele oude mijntunnels ( maar vindt alleen maar oud ijzer ! en Wim vertrekt naar het stenen strand om te vissen.

20

Wim vangt twee haaien en ook haalt hij bijna een grote zalm binnen, deze weet zich net op het laatst los te rukken, met haak en al !

21

( Het is heel uniek
om vanaf het strand de besneeuwde bergtoppen te zien !! )

22

23

Het is een drukke overnachtingsplek en we zien diverse campers die we afgelopen nacht ook zagen, het is zo wie zo erg druk met toeristen op het Zuidereiland !

24

We hebben vandaag voor het eerst geen cent uitgegeven: de gletsjers konden we zo bekijken, de overnachtingplaats is kosteloos en de mooie zonsondergang krijgen we er ook nog gratis bij !!

Verslag 43

Nadat we de stoffige onverharde weg vanaf Gillespies Beach richting Fox Glacier weer overleefd hebben, stoppen we bij Lake Matheson, een echte “must do” voor elke toerist.

1

2

3

Een vier kilometer lange wandeling rond het meer brengt je op diverse mooie locaties om de “perfecte foto” van de Zuidelijke Alpen te maken, die, bij mooi windstil weer, weerspiegeld worden in het water. Vandaag waait er echter een klein briesje over het meer, toch hebben we prachtige foto’s!

4

5

7

We rijden verder zuidwaarts en maken eerst een lunchstop bij Lake Paringa en even later een tweede stop bij Knights Point Lookout.

8

Bij de plaats Haast blijven we iets langer: we moeten weer tanken, mails verzenden, boodschappen doen en langs een “dump station”, maar we
zitten inmiddels echt in “the middle off nowhere” en we krijgen het verslag met geen mogelijkheid verzonden ! Ook is er helaas geen mooie “COOP” supermarkt is de buurt, maar we verhongeren en verdorsten nog niet ! We zijn ondertussen al uren onderweg en stoppen daarom, eerder dan gepland, bij “Pleasant Flat”, weer een simpele kampplaats met alleen een toilet, maar op een mooie locatie, rondom in de bergen en aan een rivier.

9

We mogen hier weer een kampvuur maken, wat we dan ook zeker gaan doen !

10

11

12

Verslag 44

Het bleek dat de “sandflies” ons gisteravond bij het kampvuur flink te pakken hebben genomen, de hele nacht heb ik, net als Dennis, liggen krabben. Vanmorgen was het helemaal erg, die kleine rotmuggen hadden het echt op ons voorzien en we waren verplicht de lange broek en dichte schoenen
aan te trekken ! Mount Aspiring N.P. staat bekend om z’n stekers, die hier
“Dracula sandflies” genoemd worden, zelfs in de 18de eeuw had James
Cook al last van deze insecten Toch zijn we blij dat we gisteren niet verder zijn gereden en vanmorgen de tijd hebben om van alles te bekijken, want de omgeving is weer schitterend ! Vlak achter elkaar zien we twee watervallen, slechts enkele meters van de “highway” af.

1

2

De Thunder Creek Falls stroomt uit een rotsspleet dertig meter naar beneden en ook de Fantail Falls is erg mooi om te zien. Bij de Gates of Haast-brug stort de rivier de Haast omlaag in een steile, met keien bezaaide kloof. Op het moment dat wij er langs rijden is er een filmploeg bezig dit natuurschoon vast te leggen.

3

4

Ook de dertig minuten durende wandeling naar de Blue Pools is de moeite zeker waard !

5

6

7

8

9

Verder rijdend wijken de bergen langzaam uiteen om plaats te maken voor grasland, waar merino schapen, koeien en zelfs herten grazen. Dan duurt het niet lang meer voor Lake Wanaka opduikt: een prachtig blauw bergmeer waar we de rest van de dag verblijven.

10

Dennis wil voor het eerst sinds lange tijd weer gaan zwemmen, maar schrikt toch wel van het koude water.

11

12

13

Ook gaat hij samen met Wim vissen, maar bij beiden komt er niets aan de haak.

14

15

16

Er waait een harde wind over het water, maar samen met de zon is het prima te houden, ook blijven de zandvliegen dan niet zo goed op je huid zitten ! Tegen de avond wordt het echter fris en moeten we zelfs binnen koken en eten, ook al vanwege het stuivende zand. Maar al met al hebben we een heerlijke dag gehad !

17

Verslag 45

1

Vanaf onze overnachtingplek “Boundary Creek” rijden we eerst zuidwaarts langs het mooie Lake Wanaka, waarna de weg zich buigt naar Lake Háwea, een ander diep, helderblauw bergmeer. De twee meren worden door een
smalle, 35 kilometerlange landengte, die “the Neck” genoemd wordt, van elkaar bescheiden.

2

Bij Wanaka, aan de zuidoever van dit meer, komen we ineens weer in de bewoonde wereld terecht met allerlei soorten winkels en andere
faciliteiten, ook kunnen we eindelijk onze mails verzenden en weer allerhande boodschappen inslaan voor meerdere dagen.

3

Daarna gaan we ons tijdelijk in een heel andere wereld begeven: we gaan naar “PuzzlingWorld:

4

5

6

een attractie met een 1,5 kilometer lange houten labyrint (The Great Maze), bestaande uit een heleboel gangen en bruggen. Je moet een weg zoeken naar vier gekleurde hoektorens, wat nog redelijk te doen is, maar om
daarna de route terug te vinden naar de uitgang…. ik heb er ruim veertig
minuten over gedaan !!( Ik voelde me echt weer helemaal kind ! ) Binnen waren nog veel meer leuke, aparte dingen te bekijken: een kamer die scheef oploopt, waardoor alles anders lijkt (een biljartbal die omhoog rolt !)

7

8

9

en een vertrek met een grote en kleine deur, waardoor heel vreemde foto’s ontstaan.

10

11

12

13

14

15

16

Alles is één grote illusie, maar wel heel apart !

17

Nadien gaan we even terug in een andere tijd, die van “Lord of the Rings”, we gaan weer op zoek naar een filmlocatie. Maar aangezien alle shots al ruim twaalf jaar geleden gemaakt zijn, is een natuuropname moeilijk te herkennen ! Dit keer ging het om “the Great East Road” en we hebben er
een foto van gemaakt …..

18

Als slaapplek had ik een adres uit het boekje van Native Parks opgezocht, net als twee weken terug bij de zalmfarm. Dit keer gaat het om een druiventeler: Aurum Wines, één van de meest zuidelijke wijngaarden ter wereld in Central Otago, vlakbij Cromwell. We proeven er diverse soorten wijn, waarbij de Pinot Gris ons het beste bevalt.

19

We kunnen hier overnachten op hun parkeerterrein, maar de eigenaar adviseert ons een klein stukje door te rijden, zodat we pal aan het water
van Lake Dunstan kunnen staan, waar het ook vrij kamperen is.

20

Het stuwmeer heeft prachtig helder water, is minder koud dan Lake Wanaka en zowel Wim als Dennis nemen een duik !

21

22

Tot zeven uur genieten we van het prachtige weer, helaas begint daarna, net als gisteren, hard te waaien en wordt het weer binnen koken en eten !

Verslag 46

1

Op vijf kilometer afstand van de plaats Cromwell begint de Kawarau Gorge, waar rond 1860 veel goud gevonden is. We zijn dus nog maar net op weg wanneer we alweer stoppen bij Goldfields Mining Centre, waar we een
prima rondleiding krijgen door een voormalig mijngebied.

2

3

4

5

6

7

Er staat een nog werkende crusher, je kunt er een mooie rondwandeling maken, maar het interessantste is dat je zelf naar goud kunt zoeken. In Shantytown kregen we een pan met een beetje zand erin, hier mogen we
zelf scheppen en zoeken, zo vaak en zo lang als we maar willen.

8

9

10

 

Het blijft dus niet bij één keer, maar we verblijven bijna drie en een half uur bij de voormalige goudmijn.

12

13

14

15

16

Daarna rijden we een stukje langs de wilde Kawarau River om bij “Chard Farm Vineyard” een onverharde weg in te slaan waar we op twee voormalige filmlocaties van LotR uitkomen: “Pillars of the Kings” en “River Anduin”. We kijken diep het ravijn in waar tijdens de film kleine elvenboten doorheen voeren.

17

Precies aan de andere kant van de rivier is iets ander interessants te zien: bungyjumping. Vanaf 43 meter hoogte nemen waaghalzen een duik richting de rivier, sommigen gaan kopje onder, anderen slingeren net boven het water op en neer. Het is gewoon lopende band werk: de één na de ander waagt de sprong, prachtig om te zien, maar niet om zelf te doen !

18

19

Wij rijden door naar Arrowtown, een voormalige goudstad waar nog tal van oude koloniale gebouwen en stenen mijnwerkershuisjes staan, het is ons echter allemaal iets te toeristisch !

20

21

 

Via een prachtige route komen we bij Queenstown, gelegen aan Lake Wakatipu, een zuidelijk ijsmeer met steile, rotsige hellingen en op sommige plaatsen 530 meter diep. We gaan echter nog iets verder, via een onverharde weg rijden we naar het Moke Lake, een prachtig bergmeer waar we tegen vijf uur aankomen.

23

24

26

Het is nog prima weer, ruim drieëntwintig graden, dus Dennis gaat natuurlijk zwemmen, het water is zelfs lekker en hij is niet de enige die ronddobbert: het is weekend (zaterdag 23 februari) en er zijn veel gezinnen aan het recreëren. Zodra de zon achter de bergen verdwijnt koelt het echter flink af en komen de vesten weer tevoorschijn !

 

Verslag 47

1

Vannacht was het rond het vriespunt, dus je moest gewoon goed onder het dekbed blijven liggen tot de zon boven de bergen uit kwam ! Dit was rond half negen en daarna werd het snel weer warm: een uurtje later zaten we gewoon weer in korte broek te ontbijten.

2

3

Vanaf de kampplaats zijn we naar Lake Wakatipu gereden en daarna noordwaarts richting Glenorchy.

4

Bij een “Lookout” kregen we opeens een prachtig uitzicht, waar je gewoon stil van werd !!

5

Glenorchy is een kleine rustige stad aan de kop van het meer, hiervandaan worden meerdaagse wandelingen naar het Mount Aspiring N.P. gemaakt en ook kun je via de Dart of de Rees River tochten maken naar Lake Wakatipu. Wij zijn verder noordwaarts gereden, op zoek naar filmlocaties van LotR. Eén ervan moest dicht bij de plek “Paradise” zijn, maar helaas hebben we het paradijs niet helemaal kunnen vinden, al waren we in de buurt !

6

7

8

Wel hebben we het grootste gedeelte van de rit over onverharde wegen gereden en diverse keren door rivierbedekkingen, waar nog water doorheen stroomde.

9

Op een gegeven moment hield de weg op en moesten we dezelfde route helemaal terug.

10

11

12

13

Tegen half vijf kwamen we uit bij Kinloch, een klein plaatsje wederom aan Lake Wakatipu. Dennis is als enige gaan zwemmen (het water is vrij koud !), al was het wel een goede manier om weer fris te worden !

14

15

16

Echt, alles in de camper zit onder het fijne zand en ook onze kleding en wijzelf zitten onder het stof ! Toch staan we weer op een kampplaats met alleen een toilet ! Ik moet over enkele dagen toch een “echte camping” opzoeken, want ik heb niet veel schoon goed meer over !! (Gelukkig hebben we wel een goede douche in de camper !)

17

18

Verslag 48

Nadat we Kinloch weer verlaten hebben via de vreselijk hobbelende, stoffige weg, rijden we via Glenorchy dezelfde weg terug naar Queenstown, toch weer vijfenzeventig kilometer ! Daar aangekomen nemen we de Skyline Gondola, een kabelbaan naar Bob’s Peak, die over een lengte van 730 meter 450 meter stijgt en vanaf de uitkijkpost bovenaan een adembenemend uitzicht biedt over the Remarkables, een hoge bergketen.

1

2

Ook Lake Wakatipu en de stad Queenstown zien er van bovenaf schitterend uit. Eenmaal op de top zijn er diverse activiteiten te beoefenen: parapenten, mountainbiken, bungyjumpen, wandelen of rodelen. Wij maken (alle drie) twee keer een rit per platte slee over een slingerend parcours. Hiervoor gaan we eerst met een stoeltjeslift nog een stukje hoger om vandaar weer naar
beneden te sjezen ( Luge, noemen ze het hier !)

3

Je moet goed remmen, door aan een hendel te trekken, anders vlieg je uit de bocht, een leuke, nieuwe ervaring !

4

5

Daarna hebben we nog een lange rit voor de boeg: eerst helemaal zuidelijk langs het meer dat eindigt bij het plaatsje Kingston en vervolgens nog honderd en veertig kilometer, waarvan de laatste veertig weer onverhard
zijn. De plek waar we echter uitkomen is onbeschrijfelijk mooi: we staan aan
South Mavora Lake, helemaal alleen, pal aan het water met uitzicht op de
bergen.

6

7

8

Wim kan hier rustig vissen en het hout voor een vuurtje ligt al weer klaar !

9

10

Peter Jackson heeft hier verschillende filmopnames gemaakt (LotR) en ik kan goed begrijpen waarom !

11

12

Verslag 49

De Mavora Lakes bestaat uit twee gedeelten, het “south” meer, waar we gisteren tegen vijven gelijk een mooie plek vonden en het noordelijker gelegen water, dat zelfs een stuk groter is. Het heeft een langgerekte vorm met aan beide kanten bergen, alleen onderaan het meer is bos. Hier zijn diverse filmopnames gemaakt waar we vanmorgen de locaties van probeerden te vinden. Weer valt dit niet mee: een aparte boomstronk is niet
ontdekken,

1

2

3

4

maar: “Mooring place at Nen Hithoel” staat redelijk goed op de foto !

5

6

7

8

We verkennen de omgeving nog wat en kijken uit naar een leuk plekje, maar komen toch weer terecht op ons “oude” stekkie. We hebben namelijk besloten hier nog een dag en nacht te blijven, het is hier zo mooi !

9

Wel is het weer vandaag erg wisselend, Wim heeft zelfs nog even de lange broek aangetrokken ( ! ) en dat doet hij niet snel. Maar Nieuw-Zeeland staat bekend om z’n snel wisselende weer, al hebben we al van diverse locals gehoord dat de zomer dit jaar extreem heet is !

10

Het wordt een relaxte dag met lezen en spelletjes doen. Ook gaat Wim vandaag voor het eerst koken op open vuur, hij heeft hiervoor het halve bos leeggehaald !

11

12

13

14

15

16

Ik weet zeker dat we vanavond weer uren bij het kampvuur zullen zitten !

17

Verslag 50

 

1

2

(Dit is nog een filmlocatie van Lord of the Rings, waar de Orcs verslagen zijn door de ruiters of Rohan.)

3

4

We hebben ons mooie stekje bij Mavora Lakes weer verlaten, dit was echt een plek zoals we het graag zien: niemand om ons heen, aan het water en met de mogelijkheid om een vuurtje te maken. Toch trekken we verder, want Nieuw Zeeland heeft zoveel moois te bieden. We moeten weer veertig kilometer onverharde weg rijden en achter de camper zie je grote stofwolken verschijnen ! Ons huisje van binnen is ook niet al te schoon meer ! Tegen de
middag komen we aan bij Te Anau, zuidoostelijk gelegen aan het gelijknamige meer dat met 61 kilometer lengte en een diepte van 417 meter het grootste van het Zuidereiland is. Tevens is het een goed startpunt om Fiordland N.P. te verkennen. We rijden eerst naar het infocentrum om wat cruises te bespreken en daarna gaan we naar het Lakeview Holiday Park. Hier kan ik eindelijk de was doen (vier volle machines !) en ook krijgt de camper een grondige schoonmaakbeurt. Wim spant een aantal lijnen en na een uurtje wappert alles vrolijk in de warme wind.

5

6

Ook de douches worden gebruikt en alle batterijen worden opgeladen. Tegen vijven zijn we klaar en lopen naar een verderop gelegen steiger vanwaar we met een catamaran naar de Te Anau-grotten varen.

7

8

9

Het is een heel speciale kalksteengrot, waar een rivier doorheen stroomt en na een korte wandeling door aparte spleten, stappen we in een bootje waarmee we door een donkere ruimte varen waar duizenden gloeiwormpjes
aan het plafond hangen. Met hun lichtjes, het gevolg van een chemische reactie, lokken ze insecten. We hadden deze kleine beestjes in het begin van de vakantie al een keer gezien, maar het blijft een heel apart schouwspel.

10

11

(Helaas mocht er binnen niet gefotografeerd worden ! )

12

Tegen achten zijn we terug in Te Anau, waar we, sinds lange tijd, weer een keer uit eten gaan. Pas tegen half tien komen we aan bij onze camper, waar nog een verslag gemaakt moet worden en de avond natuurlijk afgesloten
wordt met een potje Triominos !

Verslag 51

1

Vandaag hebben we de honderd en twintig kilometer lange, tot Werelderfgoed benoemde, weg gereden die van Te Anau naar Milford Sound loopt (The Milford Road).

2

3

4

Onderweg zien we een gevarieerd landschap: welige bossen langs het meer, ruige bergen, bergrivieren met watervallen en schilderachtige paden. Je doet ongeveer twee en een half uur over de route, maar regelmatig stoppen we om wat te bekijken. De Mirror Lakes liggen vlak langs de weg en reflecteren de omgeving in het water.

5

Op sommige bergtoppen ligt nog sneeuw.

6

7

We moeten door de 1200 meter lange Homer tunnel (met een hoogte van 3,85 meter), die slechts in één richting tegelijk te berijden is en ook nog vrij steil naar beneden loopt. Daarna gaan we verder dalend richting Milford met uitzicht over de Cleddau Valley en bij the Chasm bekijken we, na een korte
wandeling, heel aparte rotsformaties, uitgesleten door de Cleddau River.

8

9

Dan komen we bij Milford Sound, een fjord van zestien kilometer lengte, de bekendste attractie van Fiordland. Hiervandaan gaan we een ruim anderhalf uur durende rondvaart maken over het water tot aan de Tasmanzee.

10

11

12

Het beroemdste oriëntatiepunt is Mitre Peak, een piramidevormige berg van 1692 meter hoogte, die rechtstreeks vanuit de diepe fjord oprijst. Er liggen een paar grote cruiseschepen in de fjord, waarbij de kleine rondvaartboten op notendoppen lijken.

13

14

15

16

We zien enkele pelsrobben op een rots liggen en komen langs twee watervallen, de 155 meter hoge Stirling Falls en de Bowen Falls, die met
160 meter net iets hoger is en tevens zorgt voor al het verse water in Milford.

17

18

19

20

21

22

Tegen vijven zijn we terug bij de camper en rijden door naar de anderhalf kilometer verderop gelegen “Milford Sound Lodge”, een plek voor
backpackers, tenten en campers. We kijken uit op de hoge Darran Mountains en genieten hier na van een prachtige dag !

23

24

Verslag 52

1

We hebben dezelfde weg, the Milford Road, vandaag in tegengestelde richting gereden, beginnend met hoge ruige bergen en langzaam overgaand in weidser landschap.

2

3

4

Onderweg hebben we een paar wandelingen gemaakt waar we gister niet aan toe kwamen, omdat we op tijd bij de boot moesten zijn. Een stukje van de hoofdweg af kom je, via een onverharde weg en daarna een hangbrug, bij een prachtige waterval (richting Lake Marian), die veel minder bekend is als the Chasm, maar wel indrukwekkender !

5

6

7

8

9

Ook bij Lake Gunn maken we een wandeling door een “bemost” bos dat uiteindelijk uitkomt bij het meer.

10

 

11

13

14

15

Helaas betrekt de lucht en wordt alles grauwig, zodat de omgeving minder mooi lijkt.

16

Weer terug bij Te Anau stoppen we om wat boodschappen te doen en vervolgens rijden we verder naar Manapouri, waar we tegen half vijf
aankomen bij “Possum Lodge Holiday Park”, vlakbij Lake Manapouri, vanwaar boottochten vertrekken naar Doubtful Sound.

17

Hopelijk schijnt morgen de zon weer !

18

(De mannen worden weer even gekortwiekt !)

Verslag 53

Vandaag, zaterdag 2 maart, is Marcel jarig en het is een mijlpaal voor hem, want hij wordt 30 jaar. Helaas zijn we niet thuis om hem te feliciteren, maar we hebben vanmorgen om negen uur (in Holland was het nog 1 maart ’s avonds) drie kwartier met hem en Marieke gesproken, ge-face timed, dus
we konden elkaar ook zien en dat komt aardig dichtbij “echt zien”! Dennis en Marcel zijn er in de loop van de jaren wel aan gewend geraakt dat we met hun verjaardagen niet thuis zijn, maar contact hebben we altijd ! Nog ruim twee weken en dan kunnen we elkaar weer in de armen sluiten !

1

Na het gesprek zijn we naar de jachthaven “Pearl Harbour” gereden aan de Waiau River, die uitmondt in Lake Manapouri, vanwaar we om elf uur met een boot het meer op zijn gevaren.

2

3

Lake Manapouri is 142 Km2 groot, heeft een diepte van 444 meter en er liggen 34 eilanden in. Het was vanmorgen helemaal bewolkt, wat erg jammer is als je een boottocht maakt, maar de lucht trok langzaam open en er kwam steeds meer blauw tevoorschijn. We hebben überhaupt veel geluk, want het
regent hier meer dan 320 dagen per jaar !!

4

Na een trip van ongeveer drie kwartier komen we bij de Manapouri-krachtcentrale aan het eind van het meer. Hier wordt onder de grond stroom opgewekt door gebruik te maken van het hoogteverschil in de bergen
tussen het meer en de fjord. Wij stappen vervolgens in een bus, die over de
Wilmot Pass Road gaat, een 22 kilometer lange weg die in 1965 aangelegd is om het afvoerkanaal van de krachtcentrale in Deep Cove te kunnen bouwen, deze weg ligt dus echt tussen twee waters in ! We stoppen op de top van de pas, 670 meter hoog en kijken vandaaruit op de Doubtful Sound, een 40 kilometer lang fjord en met 421 meter, de diepste.

5

Na de busrit komen we uit bij Deep Cove, een beschutte baai, waar we weer in een boot stappen en een toer van drie uur maken tot aan de Tasmanzee.

6

7

8

9

10

11

12

Onderweg zien we pelsrobben en tuimelaars, een dolfijnsoort wat 4,5 meter lang kan worden. Ze zwemmen mee met de boot en springen hoog uit het water, een prachtig gezicht.

13

14

15

16

17

Tegen vieren zijn we terug bij het begin van de fjord en rijden we de prachtige bergroute weer terug, om vervolgens met een catamaran het laatste stuk af te leggen over Lake Manapouri.

18

De zon is volop aanwezig en zorgt ervoor dat we met een tevreden gevoel de toer afsluiten.

19

Eenmaal terug bij de camper rijden we vijftig kilometer zuidelijk naar Lake Monowai, waar we aan het gelijknamige meer gaan staan.

20

Na een verlate “happy hour” met een toast op Marcel’s verjaardag zorgt Wim weer voor de maaltijd en daarna gaat het kampvuur aan, wat erg welkom is, want het koelt hier flink af !

21

22

23

24

25

Verslag 54

1

We hebben het mooie Fiordland N.P. weer verlaten en langzaam verdwijnen de hoge bergen en gaat het er “Hollands” uitzien: vlakke weidegronden met koeien en schapen en zelfs de temperatuur gaat mee naar dertien (!) graden, tevens waait er een harde, koude wind. We zien ook veel herten in de weilanden, deze worden gefokt en hun vlees is bestemd voor de export; we hebben hier nog geen enkele keer hertenvlees in de supermarkt zien liggen, terwijl wij thuis met Kerst Nieuw-Zeelands hertenvlees gegeten hebben !

2

3

Bij de plaats Clifden stoppen we bij de “Suspension Bridge”, die in 1899 gebouwd is en over de Waiau rivier hangt. Helaas staat hij nu helemaal in de steigers voor restauratie, waardoor hij er minder mooi uitziet, toch blijft het indrukwekkend.

4

Dennis rijdt vandaag voor het eerst een stukje in de camper, maar na twintig kilometer zet hij de wagen aan de kant, hij vindt het toch wel vreemd rijden met het stuur rechts !

5

We gaan naar Bluff, een schiereiland en tevens de meest zuidelijke uitvoerhaven van Nieuw-Zeeland. Ook kun je hiervandaan naar Stewart Island varen.

6

7

Bij Stirling Point, het einde van State Highway 1, waar een veel gefotografeerde internationale wegwijzer staat, gaan we eten bij “Land’s
End”, we vieren de verjaardag van Marcel nog een beetje. Ik neem de beroemde Bluff oesters, die hier voor de kust gevangen worden. Ze worden niet gekweekt, maar van de zeebodem geschraapt met grote bakken. Ik heb geluk, hoor ik van de eigenaar, want pas sinds gisteren worden deze schelpdieren weer geoogst, het seizoen loopt van maart tot augustus !

8

We rijden door naar Fortrose, waar we bij een inlet, vlakbij zee, gaan staan. We verhuizen gelijk naar binnen en de verwarming gaat aan, dat wordt gezellig spelletjes doen, de hele avond ! We hebben uitzicht op het water, maar staan pal in de wind en de camper gaat aardig heen en weer, dus vannacht liggen we waarschijnlijk te schudden in bed !

9

10

Verslag 55

Na een stormachtige nacht met diverse regenbuien en een heen en weer schommelende camper, werden we vanmorgen wakker met een, nog steeds,
hard waaiende wind en grauwe lucht ! Wat moest dat gaan worden vandaag ? Het werd dus een heel gevarieerde dag met redelijk weer, al kwam de temperatuur niet boven de dertien graden uit ! We hebben de “Catlins Heritage Trail” gereden, een prachtige route langs de zuidoostkant van het Zuidereiland. Het landschap is heuvelachtig en regelmatig zien we de kustlijn met z’n mooie kliffen.

1

Als eerste stoppen we bij Curio Bay, waar de gefossiliseerde resten van een 170 miljoen jaar oud bos uit de Juratijd bij eb te zien zijn. De oude bomen lijken op rotsen maar als je goed kijkt zie je dat het stammen zijn.

2

Wat echter veel interessanter was, is dat er geeloogpinguïns, de zeldzaamste pinguïnsoort ter wereld, nestelen in deze baai en er zat er één verscholen tussen de struiken. Je moet op minstens tien meter afstand blijven, om ze niet te storen in hun natuurlijke habitat en dat hebben we ook gedaan,
maar inzoemen met de camera kan natuurlijk altijd !

3

o

IMG_4269

Vlakbij ligt Porpoise Bay en hier beuken de golven tegen de rotsen aan, prachtig om te zien. We waaien haast weg en krijgen zelfs stuifwater over ons heen, maar wat een natuurgeweld !

4

5

4

7

Na een stukje rijden stoppen we in de buurt van de McLean Falls, die we na een half uurtje wandelen kunnen aanschouwen. Eén van de mooiste watervallen die we gezien hebben, tijdens de vakantie.

8

9

(Ik vergeet haast de Niagara Falls te vermelden, waar we langs reden, een klein stroompje met een legendarische naam !)

10

11

Lake Wilkie ligt iets verderop en daarna volgt er weer een waterval: de Purakaunui Falls, deze valt over brede terrassen twintig meter naar beneden.

12

13

14

We komen langs het Catlins Lake waar we lepelaars zien, die met hun brede snavel net als een stofzuiger heen en weer gaan in het ondiepe water, op zoek naar eten.

15

16

17

Als laatste vandaag bekijken we “Jack’s Blowhole”, waar zeewater door een ondergrondse tunnel stroomt en daarna uit een zestig meter diep gat spuit, dat zich midden in de begroeiing van een klif bevindt. Erg indrukwekkend om te zien, maar moeilijk op de foto vast te leggen !

18

Om er te komen maken we een twintig minuten durende wandeling langs hoge kliffen, waar de wind weer vrij spel heeft.

19

20

21

22

23

Dan vinden we het genoeg voor vandaag en rijden naar Newhaven Holiday Park aan de Surat Bay. Het begint te regenen als we aankomen, dus dat
wordt weer binnen zitten, met de kachel aan !

Verslag 56

1

 

Het is gelukkig aardig opgeklaard en we kunnen weer buiten ontbijten (met het vest aan !). Na een korte wandeling over de kampplaats gaan we naar het laatste punt van de Catlins Heritage Trail: Nugget Point.

3

Net als gisteren rijden we grotendeels over onverharde wegen, maar de streek “the Catlins” is zeker de moeite waard. Naast de prachtige watervallen en hoge kliffen zijn er ook mooie gele stranden, die vandaag beter tot hun recht komen.

4

5

6

7

Bij Nugget Point houdt een vuurtoren uit 1869 de wacht op een kaap, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over rotsen waar robben,
zeeleeuwen, pinguïns, aalscholvers en jan-van-gents huizen.

8

We zijn blij met onze prima verrekijker, want de dieren zijn met het blote oog moeilijk te zien, zelfs met een ingezoomde lens zijn ze nog onscherp ! We verblijven geruime tijd op de punt, om de beurt de verrekijker gebruikend !

9

10

Aan een mooi strandje een eindje verderop stoppen we alweer voor de lunch, inmiddels is de temperatuur weer ruim boven de twintig graden gestegen ! Wat ons opvalt, is dat we al een paar dagen geen last meer van de “sandflies” hebben, heerlijk ! Langzaamaan verdwijnen de muggenbulten en hoeven we niet meer te krabben.

11

12

Vanwege het mooie weer rijden we niet zo ver meer en stoppen tegen vieren bij Taieri Mouth, een plek aan de oostkust, waar de Taieri River in de zee uitmondt. Wim kan weer vissen en we genieten aan het water van het prachtige weer.

13

14

15

16

Van de kampplaatseigenaar krijgen we een heel speciaal formulier: vandaag, op 5 maart 2013, moeten alle inwoners van Nieuw-Zeeland en mensen die
er op dit moment zijn een lijst met gegevens invullen, zodat ze meer overzicht
krijgen over hoe publieke voorzieningen aangepast kunnen worden. D laatste telling was in 2006 en deze lijst was uitgesteld vanwege de aardbeving in Christchurch twee jaar terug ! Ik heb hem naar eer en geweten ingevuld, al hebben ze er volgens mij niets aan ! In de loop van de avond koelt het weer flink af en kampvuur maken is hier verboden, dus moeten we maar twee vesten over elkaar aan trekken, want we blijven buiten zitten !

Verslag 57

We zaten vanmorgen alle drie met de korte broek aan te ontbijten, maar al snel verdween de zon en kwam er een donkere lucht aanzetten, ook koelde het erg af. Even later reden we van de kampplaats af in lange broek en vest en deze hebben we hele dag ook niet meer uit gedaan ! We zijn richting Dunedin gegaan, inmiddels met regen en een temperatuur van tien graden en daarvandaan het vierentwintig kilometer lange schiereiland Otago opgereden. Helemaal op het uiterste topje van de peninsula bij de monding van Otago Harbour ligt Taiaroa Head, hier leeft de enige kolonie koningsalbatrossen op het vasteland ter wereld.

1

We hebben in het bezoekerscentrum eerst uitgebreide uitleg over deze grote zwart-witte vogel gekregen, waarvan de vleugels een spanwijdte hebben van drie meter, wanneer ze volwassen zijn en daarna zijn we door de regen naar een uitkijkpost gelopen, waar we verschillende albatrossen hebben gezien.

2

3

4

De vogels die gaan broeden komen in september op Taiaroa Head aan, in november wordt het nest gemaakt en het ei gelegd, pas eind januari komt het kuiken tevoorschijn. Deze tijd van het jaar (maart) zijn de kuikens net groot genoeg om zonder ouder in het nest te blijven, al komen de ouders om de beurt terug om voedsel te brengen.

5

6

7

8

9

10

(Wij mochten helaas niet zo dichtbij komen, hooggeplaatst bezoek wel !)

Pas in september vliegen de jongen uit en blijven dan drie tot zes jaar op zee, zonder ooit aan land te gaan. Daarna keren ze terug naar dit unieke punt om een nieuwe generatie koningsalbatrossen voort te brengen. De vogels zijn allemaal geringd, zodat de levensgeschiedenis van elk dier geregistreerd wordt. Albatrossen kunnen een leeftijd bereiken van veertig jaar ! Pas ruim na tweeën rijden we dezelfde weg terug, langs de Otago Harbour, naar de stad Dunedin. Van het schiereiland zelf zien we verder niet veel door de miezerige regen, al weet ik zeker dat het er met mooi weer schitterend uitziet.
Dunedin heeft nauwe historische banden met de Schotse stad Edinburgh en dit is aan de huizen goed te zien.

11

Wij doen alleen wat boodschappen in deze stad en rijden dan snel verder naar de tachtig kilometer verder gelegen Moeraki Boulders.

12

13

14

Deze grijze, ronde stenen die verspreid liggen over een stuk strand van vijftig meter, zijn zestig miljoen jaar geleden op de zeebodem ontstaan toen kalkzouten zich ophoopten rond een harde kern. Wij maken er, na een korte strandwandeling in de ijzige wind, snel foto’s en keren dan terug naar de warme camper.

 

Het is inmiddels bijna vijf uur en we hebben besloten nog zo’n honderd kilometer verder te rijden; het is toch geen mooi weer en we lopen achter op schema ! Onderweg stoppen we nog een keer bij Takiroa, waar heel aparte rotsen te zien zijn.

16

Hier hebben Maori’s in vroeger tijden tekeningen gemaakt, maar deze “kinderschilderingen” zeggen ons niet veel.

17

Wel is het leuk om te zien dat de duiven hun plekje gevonden hebben in de uithollingen van de bergen !

18

19

20

Pas om half acht komen we aan bij Parsons Creek Recreation Reserve bij Lake Aviemore. Er staan enkele caravans, maar geen ervan is bewoond. We vinden een plekje aan het water en morgen gaan we wel verder de omgeving bekijken, het is nu eerst tijd voor een hapje en een drankje !!

Verslag 58

1

Toen we vanmorgen, vrij laat, wakker werden kwam de zon voorzichtig te voorschijn, maar al snel werd de lucht helemaal blauw, “korte broeken weer”, dus ! Na ons ontbijt (heerlijk in de zon !), waren we nog maar net aan het rijden toen we langs het Benmore Power Station kwamen.

2

3

Dit is een grote waterkrachtcentrale, die, samen met enkele kleinere, zorgt voor éénderde van de waterkracht van Nieuw-Zeeland. Onderling worden de centrales via een stelsel van achtenvijftig kilometer kunstmatige kanalen met elkaar verbonden. Het is een machtig gezicht, al dat water dat uit de centrale spuit !

4

5

De door de elektriciteitswinning ontstane meren zijn populaire watersportmeren geworden, wij stonden aan één hiervan, Lake Aviemore.

6

7

Vlakbij de plaats Omarama gaat een onverharde weg naar de “Clay Cliffs”, steile hoge toppen, gescheiden door diepe smalle ravijnen. Dit natuurschoon ligt op privéterrein, afgesloten door hekken, maar we mogen er toch op met de camper en na een korte wandeling staan we oog in oog met wéér een natuurfenomeen.

8

9

10

11

Het lijkt veel op de “Pinnacles”, die we op het Noordereiland gezien hebben, alleen kijk je hier aan de andere kant niet uit op de zee, maar op een uitgestrekte vlakte, die ons doet denken aan Marokko.

12

Zo’n dertig kilometer noordelijker ligt de plaats Twizel, een plek met veel voorzieningen en een infocentrum. Bij de plaatselijke “vis en jacht”-winkel halen Wim en Dennis een visvergunning voor 24 uur en daarna rijden we een klein stukje terug naar een kanaal, vlakbij een zalmkwekerij, waar gevist mag worden en waar veel zalm moet zitten.

13

Ze hebben daar een uur gezeten, maar totaal geen beet gehad, ik zat er heerlijk in het zonnetje met een mooi leesboek. Bij het infocentrum
hoorden we dat het dertig kilometer verderop gelegen Lake Ohau ook vol vis zit en dat er tevens een kampplaats is.

14

Daar aangekomen blijkt het er erg winderig te zijn en het ernaast gelegen kleine meertje Lake Middleton is zo ondiep dat er niet eens in gevist kan worden, toch zonde van de vergunning !

15

We rijden hetzelfde stuk terug en daarna door naar Lake Pukaki, waar we een prachtige plek vinden aan het meer.

16

Wat heel leuk is: wij staan precies op de plek die op de voorkant van de grote ” New Zealand motorhome and camping atlas” afgebeeld staat, die ik de hele vakantie al gebruik !!

17

18

19

20

Wim en Dennis gaan hier weer vissen, maar ook dit keer zonder resultaat ! Wel genieten we alle drie van het prachtige uitzicht, met in de verte de besneeuwde toppen van Mount Cook.

21

22

Verslag 59

1

We hebben vanmorgen eerst nog een tijd genoten van onze mooie plek en zijn daarna naar Twizel gereden, waar we om elf uur bij het infocentrum moesten zijn. Hier worden we, samen met twee Duitse jongens, opgepikt door een busje voor een twee uur durende “Lord of the Rings” tour.

2

Vlakbij Twizel zijn ruim een maand opnamen gemaakt voor de film en hier zijn dus heel wat herkenbare punten te vinden (o.a. Pelennor Fields, Plains of Rohan en ook de Hobbit film is hier gedeeltelijk opgenomen !). Alle shots zijn op “private ground” gemaakt en normaal zouden we hier dus niet komen. De tour is heel interessant, de chauffeuse vertelt allerlei verhalen rondom de opnames en regelmatig stoppen we om foto’s te maken en ook krijgen we kleding en zwaarden aangereikt. We voelen ons haast echte acteurs in de film !!

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

(Ook had ze veel foto materiaal bij zich.)

15

16

Er komt heel wat kijken bij het maken van een film, bijvoorbeeld om figuranten bij elkaar te krijgen. Ze hadden veel mensen nodig om één dag voor “Orc” te spelen, helemaal verkleedt met masker op. Alle toeristen in de omgeving werden gevraagd en ook een militaire basis in de buurt werd ingeschakeld om maar genoeg “Orcs” bij elkaar te krijgen. Ook wilde Peter Jackson een harde schreeuw hebben voor “Death” en ging daarvoor naar een stadion waar een rugbywedstrijd gespeeld werd tussen Australië en Nieuw-Zeeland, waarbij zo’n twintig duizend mensen aanwezig waren, de “schreeuw” werd, zeker weten, hard genoeg !!

Tegen half twee waren we terug bij onze camper en zijn doorgereden naar het vlakbij gelegen Lake Ruataniwha, waar Wim en Dennis nog een tijdje gevist hebben (ze hebben immers een vergunning voor 24 uur !).

17

We hebben van diverse “locals” gehoord, dat er dertigduizend
(!) zalmen in de kanalen en meren zijn losgelaten, dus het moet ze toch lukken er minstens één te vangen ! Helaas krijgen ze ook vandaag geen enkele keer een stootje aan de hengel, wat wel frustrerend is !! Om drie uur is de vergunning verlopen en gaan we richting Mount Cook, waarbij we weer langs het blauwe Lake Pukaki rijden, waar we vannacht overnacht hebben.

18

We komen tegen vieren aan bij “White Horse Hill” in Mount Cook Village en de temperatuur ligt nog steeds rond de dertig (!) graden, veel te warm om de omgeving te bekijken.

19

We zetten onze camper neer met uitzicht op de besneeuwde berg en doen het voor de rest van de dag kalm aan met eerst een biertje en later een wit wijntje met heerlijke “Bluff oesters” erbij !!

20

Verslag 60

We hadden vanmorgen spijt dat we gisteren geen wandeling meer gemaakt hadden, bij het ontwaken waren alle bergen verdwenen in de laaghangende mist. We zijn pas laat gaan ontbijten en hebben er extra lang over gedaan, gezellig napratend over de leuke toer van gisteren en tegen twaalven
zagen we de eerste sneeuw weer op de bergen liggen.

1

Langzaamaan werden de bergen beter zichtbaar en in het begin van de middag zijn we naar een mooie lookout gelopen met uitzicht over de 3764
meter hoge Mount Cook en z’n bijna even hoge broertje Mount Tasman (3.498 meter hoog).

2

3

4

5

6

Na de wandeling zijn we dezelfde route langs Lake Pukaki teruggereden, de weg stopt namelijk bij Mt. Cook Village, dus je bent verplicht weer terug te rijden en bij Twizel (dit is de enige keer in de vakantie dat we drie keer naar dezelfde plek zijn gegaan !) tanken we en doen nog enige boodschappen. Het is inmiddels al half drie en op onze mooie overnachtingplaats van eergisteren willen we lunchen om daarna door te rijden naar een volgend meer.

7

De plek bevalt ons echter weer zo goed dat we besluiten om hier nog een keer te overnachten en de rest van de middag te relaxen. De lucht is inmiddels weer wolkeloos en ook staat er vandaag haast geen wind.

8

9

Pas tegen achten verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het wat frisser, de vesten kunnen weer aan ! Weer kijken we uit over het blauwe water en de besneeuwde toppen van de Nieuw-Zeelandse Alpen !

10

Verslag 61

We hebben er vandaag een heel relaxte dag van gemaakt en zijn van het ene blauwe meer naar het vijftig kilometer verderop gelegen blauwe meer Lake Tekapo gereden, die door een lang kanaal met elkaar verbonden zijn.

1

Lake Tekapo, met aan de zuidoever z’n gelijknamige plaats, is echter veel toeristischer dan Lake Pukaki, bovendien zijn ze erg Chinees georiënteerd. Vanwege de zuiverheid van de lucht boven het meer heeft de University of Canterbury een observatorium neergezet op de top van Mount John, ten westen van het plaatsje. Je kunt er via een drie uur durende wandeling
komen, maar ook via een steil oplopende kronkelweg. We nemen de camper en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op het meer, het kleinere Lake
Alexandrina dat er links van ligt en het ertussenin gelegen kleine Lake
McGregor.

3

2

4

Ze hebben hier vrij strenge regels voor het kamperen (je moet op een campingplaats overnachten !) en dus rijden we langs alle drie de meren om
een mooi plekje te zoeken.

5

Deze vinden we bij Lake Alexandrina, vlakbij een campingplaats, waar we (omdat we “fully self contained” zijn) wel in de vrije natuur mogen staan. We komen in het begin van de middag aan, de zon schijnt weer volop, de temperatuur is prima en we staan pal aan het water !

6

7

8

We maken er dus een luie zondagmiddag van met lezen, vissen en een paar potjes Carcassonne. Een hapje en een drankje erbij en voor je het weet is de dag weer voorbij !

9

10

Verslag 62

We hebben gisteravond nog een tijd buiten in het donker gezeten, kijkend naar de prachtige sterrenhemel. De nachtlucht hier staat bekend als de meest heldere, donkere en spectaculaire en dat is niet overdreven, we hebben nog nooit zoveel fonkelende sterren tegelijk gezien ! Ook koelde het flink af, maar we zitten dan ook op ruim zeven honderd meter boven
zeespiegel. Vanmorgen scheen de zon gelijk volop en na het ontbijt, wat
natuurlijk weer buiten genuttigd wordt, zijn we naar het plaatsje Lake Tepako
gereden om al ons afval te lozen. We kamperen nu al diverse dagen “wild”
(gratis) en dan mag je geen rotzooi achter laten ! Ook rijden we nog even langs de “Church of the Good Shepherd”, deze is gebouwd in 1935 en staan aan de oever van het meer,

1

door het voorraam van de kerk heb je een mooi uitzicht op het water.

2

3

Gisteren konden we niet naar binnen, omdat er een dienst aan de gang was. Daarna verlaten we de mooie blauwe meren, die hun opvallende kleur
te danken hebben aan “rotsmeel”: fijngemalen deeltjes die door de gletsjers
worden aangevoerd en in het smeltwater blijven zweven.

4

Zodra we over de oostelijk gelegen bergketen heen rijden richting de kust verandert het weer en vliegt de temperatuur naar beneden. Al gauw is het helemaal bewolkt en nog maar dertien graden !! Ook verdwijnen langzaamaan de bergen en wordt de omgeving vlak met boeren bedrijven. We rijden vandaag ruim twee honderd kilometer en stoppen bij Rakaia Huts, een stukje zuidelijk van Christchurch gelegen, waar de Rakaia rivier uitmondt in zee.

5

6

7

De temperatuur is toch weer opgelopen tot rond de achttien graden en na een wandeling naar de zee, die er niet erg uitnodigend uitziet, keren we terug naar de camping waar we, zittend in de zonnestralen, enkele spelletjes Dominion doen.

8

Tegen de avond koelt het echter snel af en doen we de lange broeken en dikke vesten weer aan, kunnen we vast wennen aan Holland !

Verslag 63

Het was vandaag de hele dag zwaar bewolkt en vrij koud, maar we hebben ons toch goed vermaakt. Vanaf onze kampplaats zijn we naar Banks
Peninsula gereden, een schiereiland zuidoostelijk van Christchurch, dat is
ontstaan door uitbarstingen van vulkanen en tot 25.000 jaar terug nog een eiland was. Onderweg werden we opgehouden door een grote kudde schapen, die op weg was naar een andere weide.

1

Het schiereiland kent diepe dalen, rotsige vulkanische uitlopers en steile kliffen, die vooral goed te zien zijn via de “Summit Road”.

2

Het is vrij toeristisch en toen we onderweg stopten bij Barry’s Bay Cheese Factory, stond er net een grote bus geparkeerd. Bij de winkel annex fabriek kon je zien hoe kaas gemaakt werd en tevens stonden er proefbakjes met blokjes kaas , die namen hadden als: Edam en Gouda !!

3

We zijn eerst naar Pigeon Bay gegaan, een baai met een grote houten steiger, waar de mannen nog een uurtje hun hengel uitgeworpen hebben.

4

5

Vervolgens hebben we het Maori and Colonial Museum in Okains Bay bezichtigd, waar o.a. een kano (waka) ligt, uit 1867, die nog elk jaar
gebruikt wordt tijdens de feesten op Waitangi Day.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Daarna zijn we naar het aantrekkelijke, Frans aandoende stadje Akaroa gereden, dat aan een natuurlijke binnenhaven ligt, waar grote cruiseschepen aanleggen.

15

16

We hebben onze camper op een parkeerplaats neergezet waar we ook mogen overnachten en tegelijkertijd een mooi uitzicht hebben over de haven.
We bekijken het stadje en zien hoe alle “cruisegangers” met bootjes
teruggevaren worden naar hun grote schepen.

17

18

(Deze dubbeldekker stond ook op de parkeerplaats, vlakbij onze camper.)

Om zes uur gaan we naar “the little bistro” een klein restaurant aan de haven, dat pas om zes uur open gaat en binnen een half uur helemaal vol zit ! We hebben geteld dat er zevenentwintig personen aan het eten waren in een ruimte van 35 vierkante meter en de twee bedienende mensen moesten
echt hun buik intrekken om tussen de tafeltjes door te schuiven, erg komisch om te zien, maar het eten was voortreffelijk !

19

Ook was de
plaatselijke brandweer buiten aan het oefenen !

20

Als we terug komen bij de camper zien we net de twee cruiseschepen vertrekken, wij verhuizen naar binnen om nog een afzakkertje te nemen !

Verslag 64

1

Het weer ziet er vanmorgen iets beter uit met af en toe wat blauwe lucht tussen de wolken, ook is het gelukkig minder koud. We verlaten het
schiereiland via de mooie “summit road” en genieten nog een keer van het
prachtige uitzicht op de Akaroa Harbour.

2

Weer valt het ons op dat alles zo geel geworden is de afgelopen weken, de boeren zijn volop aan het sproeien om de weiden nog een beetje groen te krijgen en ze snakken allemaal naar regen. Op het Noordereiland is de noodtoestand al afgekondigd, vanwege de droogte en ook is er overal een “total fire ban”, we zullen dus geen kampvuur meer mogen maken, helaas, maar zeer begrijpelijk !

We rijden via de buitenwijken van Christchurch in noordelijke richting langs de stad en komen enkele keren langs borden met: aardbevingschade, wat nog goed te merken is aan de hobbelige wegen, waar dan ook niet harder dan vijftig kilometer per uur gereden mag worden. Ook zien we diverse elektriciteitspalen die niet al te recht staan, allemaal nog niet hersteld na de aardbeving van twee jaar terug.

Onderweg stoppen we aan zee voor een “boterhammetje” en ondertussen is het weer een stuk opgeklaard en schijnt de zon volop.

We komen door de Waipara streek, een relatief nieuw wijnbouwgebied ( de eerste wijnstokken zijn pas rond 1980 geplant ) en gaan er naar twee wijnhuizen om de veelbelovende wijnen, die al veel prijzen hebben gewonnen, te proeven. Bij Pegasus Bay kijk je zo in de opslagruimte met z’n vele vaten, waar de wijn in ligt te rijpen. We proberen maar een paar soorten, want we zijn nog niet op de plaats van bestemming en willen daar wel heelhuids aankomen !

3

4

Bij het kleine plaatsje Domett verlaten we Highway 1 en rijden de toeristische route richting de kust en komen zo langs de “Cathedral Cliffs”, waar door erosie aparte zandrotsen zijn ontstaan.

6

5

Iets verderop ligt onze kampplaats voor vannacht: Gore Bay & Buxton Campgrounds. We hebben er uitzicht op zee en kunnen nog een tijdje
genieten van de warme zonnestralen. Als de zon achter de bergen verdwijnt koelt het echter gelijk weer af, maar de blauwe lucht en het mooie uitzicht blijven nog enkele uren. Het heerlijke geluid van de ruisende golven blijft constant doorgaan !

7

8

9

10

Verslag 65

We konden vanmorgen, liggend in bed, de zon langzaam op zien komen vanuit zee, dat lukt je niet elke dag ! De lucht is gelijk helemaal blauw dus het belooft een mooie dag te worden en dat klopt helemaal !

1

Via een prachtige route door de bergen over Highway 1 rijden we naar het zeventig kilometer noordelijker gelegen Kaikoura, een plek die bekend staat om z’n vele zeedieren. De geweldige rijkdom van het zeeleven hier wordt verklaard door het zeer diepe water en het samenkomen van warme en koude oceaanstromingen, waardoor voedsel naar het oppervlak komt. Het laatste wat op ons lijstje staat, deze vakantie, is “walvisspotten”, iets wat we alle drie nog nooit gedaan hebben. We rijden naar het infocentrum van Kaikoura om ons goed te laten voorlichten over de mogelijkheden. Je kunt met een 3 ½ uur durende boottrip de zee op, waar je het grootste gedeelte van de toer binnen zit (zodra er een potvis gespot wordt mag je naar buiten !), of je kunt voor hetzelfde geld een half uur met een klein vliegtuigje boven het water rondcirkelen, zoekend naar walvissen.

2

Wij kiezen voor de tweede optie, vooral omdat Wim gauw zeeziek wordt en volgens de (Nederlandse) dame bij het informatiecentrum gebeurt dat vrij snel. Ruim een half uur later, na een uitleg over de potvis, vliegen we al boven de South Bay van the Pacific Ocean.

3

4

We zitten in een vier-persoons vliegtuigje van “Wings over Whales” en de piloot spot al vrij snel de eerste walvis. Het type wat hier het meeste voorkomt is de potvis (the great sperm whale), een tandwalvis die tussen
de vijftien en twintig meter lang wordt en ongeveer 40.000 kilo weegt. Hij eet
allerlei soorten vis, maar is vooral gek op pijlinktvis en haaien !

5

6

Regelmatig komt hij tien minuten aan de oppervlakte om (elke 10 – 15 seconden) adem te halen, waarna hij weer voor zo’n drie kwartier de diepte induikt. We vliegen ongeveer driehonderd meter boven de zee en zodra er een potvis in zicht komt, mag de piloot dalen naar honderd en vijftig meter hoogte.

7

Het is prachtig om te zien hoe die grote vis steeds z’n adem uitblaast en dan water zo’n vier meter de lucht inschiet.

8

9

10

Als hij genoeg zuurstof in zijn bloed heeft om weer een tijd naar beneden te duiken (dat kan zomaar duizend meter diep zijn !) gaat z’n grote staart de lucht in, een schitterend gezicht. We hebben het geluk twee keer over een potvis te observeren voor ons half uur voorbij is, een onvergetelijke ervaring !

11

12

13

 

We rijden terug naar de stad, waar we eerst bij een “Sushi bar”, die hadden we al weken niet gezien, een flinke voorraad sushi’s inslaan, om die even later op het schiereiland van Kaikoura, aan het water te nuttigen.

15

16

Hier leven ook pelsrobben en we zien er verschillende lui aan wal of spelend in zee.

17

18

Een andere attractie op de peninsula is the Point Sheep Shearing Show. Twee keer per dag kun je bekijken hoe schapen geschoren worden en is er uitleg over de vele soorten, hun verschillende wol en hoe het scheren in z’n werk gaat. We zitten nu eenmaal in het land met de miljoenen schapen,
dus is het wel leuk even een kijkje te nemen en het is echt heel interessant !

19

20

21

22

Daarna vinden we het welletjes voor vandaag en rijden zo’n twintig kilometer zuidelijk, waar we vanmorgen al een leuke kampplaats aan zee gezien hadden.

23

We staan nu op Point Harbour, pal aan het water en kijken uit over de rotsen met in de verte het schiereiland, waar we ons vandaag prima vermaakt hebben !

24

Verslag 66

Onze schitterende reis door Nieuw-Zeeland is bijna ten einde en vanmorgen kregen we nog een mooi afscheidscadeautje van moeder natuur: op de plek waar we overnacht hebben, pal aan zee, lagen diverse zeehonden op de
rotsen, enkele anderen kwamen aanzwemmen om een rustig plekje te zoeken.

1

2

3

4

5

6

Iets verder op zee zwom een grote groep dolfijnen, boven water uit springend en spelend in de golven, een prachtig gezicht !

7

8

We hebben nog lang rondgekeken bij de kust voor we eindelijk onze spullen gepakt hebben om naar Christchurch te gaan. Weer rijden we de mooie route over de Highway 1, niet meer dan een tweebaansweg met regelmatig een inhaalstrook, waar druk gebruik van wordt gemaakt door vrachtverkeer en
toeristen. Tegen half twee komen we aan bij “North South Holiday Park”, slechts twee straten verwijderd van de Apollo dealer, waar we morgenvroeg onze camper in moeten leveren en ook vlakbij de luchthaven. ( Van de stad Christchurch hebben we helemaal niets gezien, maar dat maakt ons niet uit ! ) Helaas is het nu tijd om alle spullen weer in de tassen te stoppen, de camper redelijk schoon te maken en te zorgen dat er niets achter blijft in één van de kastjes. We blijven een dag en nacht in Singapore, dus ook daar moeten we spullen voor apart houden. Deze taak komt grotendeels op mij neer en dat vind ik ook geen probleem.

9

10

De temperatuur ligt vandaag rond de vijfentwintig graden en vlakbij onze plek is een “supergroot” zwembad, dus zowel Dennis als Wim springen het verkoelende water in.

11

12

Tegen vijven heb ik de grote tassen grotendeels gevuld en alle vuile was een plekje gegeven (dat zien we thuis wel weer !). We maken de laatste restjes eten en drinken op en Wim kookt voor de laatste keer, thuis is het weer mijn “pakkie an” !

Verslag 67

Als we Christchurch verlaten is het helemaal bewolkt en maar zestien graden (alle zon zit in onze tassen gepropt !), dat maakt het wat makkelijker om te vertrekken. We leveren onze camper in bij Apollo en maken daar nog enkele startende vakantiegangers blij met spullen die we over hadden of extra hebben aangeschaft. Op de teller van de kampeerauto staan 8.300 extra
kilometers, na onze trip ! We worden naar het vliegveld gebracht en na twaalven gaan we de lucht in, om een bijna tien uur durende vlucht te maken.

1

2

3

4

Ik zit dit keer bij het raam en heb een prachtig uitzicht: als we opstijgen vliegen we al snel boven de bewolking, net een grote pluk watten, maar dan steken opeens de besneeuwde Nieuw-Zeelandse Alpen boven het wolkendek uit en even later verdwijnen de wolken en zijn ook de bergmeren zichtbaar. Na een tijd boven zee te hebben gevlogen komt Australië in zicht en het binnenland met z’n rode woestijn en enkele zoutmeren zijn goed te zien.
Tijdens de vlucht gaan we vijf uur terug in de tijd en we landen in Singapore
rond half zes ’s middags, het is er dan drie en dertig graden !! We kleden ons
om op de luchthaven en geven al onze overtollige handbagage af bij “Left Bagage”, zodat we alleen met een rugzak naar ons hotel vertrekken. We hebben een prachtige drie-persoonskamer in het Swissôtel Merchant Court, dat in het centrum van de stad ligt. Na het inchecken gaan we de omgeving vast een beetje verkennen: het hotel ligt aan de Clarke Quay, een rivier met allerlei terrasjes, bruggen en winkels eromheen. Het is zaterdagavond ( 16 maart ), dus het is er gezellig druk en er is van alles te zien en te doen.

5

6

We houden het vol tot half tien, dan zijn we helemaal op, het is voor ons dan eigenlijk al half drie ’s nachts.

7

8

Ook zijn we natuurlijk veel te vroeg weer wakker, vanaf vier uur ’s nachts liggen we alle drie te draaien, maar we blijven op bed tot een uur of acht. Ruim een uur later checken we uit en gaan de stad in, richting “Chinatown”. Al snel komen we langs de “Sri Mariamman Temple”, een prachtig versierde hindoetempel, waar het een drukte van jewelste is, omdat het zondag is.

9

10

11

12

Twee mensen krijgen van diverse familieleden water over hun hoofd gegoten, wat daar precies de bedoeling van is, weten we niet. Wel is het voor ons vreemd om te zien hoe allerlei beelden verafgood worden.

13

14

Een eindje verderop staat de “Buddha Tooth Relic Temple”, met duizenden grote en kleine Boeddha beelden, een prachtig gebouw vol pracht en praal. Er is net een dienst aan de gang, toch mogen we ook hier foto’s maken
en rondwandelen, wel moeten we onze knieën en schouders bedekken.

15

16

17

18

19

Als we ook deze tempel bekeken hebben wordt het tijd om iets te eten en lopen we naar het “Maxwell Food Centre”, een overdekte hal waar de
Chinese bevolking bij elkaar komt en tal van Aziatische gerechten verkrijgbaar zijn. Het valt niet mee iets te kiezen uit het grote aanbod, dus gaan we maar af op de plaatsjes die bij de kraampjes hangen. Het eten en drinken kost hier haast niets, zeker in vergelijking met de restaurantjes aan de Singapore River.

20

21

22

Het is de hele morgen weer ontzettend benauwd en warm en wanneer we na het eten naar buiten lopen, begint het te stortregenen en flink te onweren, de ene knal na de andere klinkt door de straten ! Na een uurtje is de bui over en de rest van de dag blijft het zo goed als droog.

23

24

We bekijken nog een derde tempel: Thian Hock Keng, de oudste (1839) Chinese tempel van Singapore. Ook hier wordt weer aan allerlei beelden
eer bewezen, met als belangrijkste Ma Zhu Po, de godin van de zee.

25

26

27

28

(Deze miniatuur van het oude Singapore zagen we onderweg in een klein museum.)

29

Dan lopen we weer terug naar “Boat Quay”, een andere wijk aan de rivier. Vroeger was dit een drukke havenbuurt, waar flink handel werd gedreven, nu zijn er in de oude “shophouses” en pakhuizen restaurants en bars gevestigd. We pikken weer een terrasje voor een hapje en een drankje en zien en horen aan de overkant van het water een grote groep mensen, allemaal in het groen
gekleed, Ierse muziek maken. Het blijkt St. Patrick’s Day te zijn, een Nationale Feestdag in Ierland, die hier ook volop gevierd wordt. We zijn
ernaartoe gelopen om de doedelzakspelers van dichtbij te bekijken en de stoet van ruim twee duizend mensen voorbij te zien trekken.

30

31

Daarna stappen we in een houten rondvaartboot om een veertig minuten durende tocht over de Singapore River te maken. De Marina Bay is helemaal opgeknapt en er staan heel aparte hotels en gebouwen, vooral het Marina-Bay-Sands hotel, met ruim 2500 kamers, diverse restaurants en een casino
is een blikvanger, met z’n drie zuilen en een platte boot als dak !

32

33

34

35

Ook Merlion, het mytische symbool van Singapore (half leeuw, half vis) dat de plaats bewaakt waar de rivier in de haven uitmondt, wordt veel gefotografeerd.

36

Na de boottoer gaan we de binnenstad weer in, waar de terrasjes druk bezet zijn. Het is dorstig weer en bij een Schotse pub vinden we een leuk plekje, waar we geruime tijd blijven zitten, genietend van een “Guinness” bier en luisterend naar live-muziek.

37

38

Ondertussen begint de maag weer te knorren en gaan we nog
een keer naar het Food Centre, enkele kilometers verderop. We hebben heel wat rondgelopen in Singapore en na weer een Chinese maaltijd met een biertje vinden we het genoeg en laten we ons met een taxi naar de Changi Airport brengen, waar we tegen half negen aankomen. We halen onze bagage weer op, kleden ons om en tegen twaalven vertrekken we voor het tweede traject, de dertien uur durende trip, waarbij we ook weer zeven uur terug gaan in de tijd. Het vliegtuig is lang niet vol, dus hebben we de ruimte om te gaan slapen, wat ook goed lukt na zo’n vermoeiende en hete dag in Singapore, maandagmorgen om half zeven komen we aan op Schiphol. Onze prachtige vakantie zit erop, Nieuw Zeeland is werkelijk een schitterend, gevarieerd land, bovendien hebben we ontzettend geboft met het weer: veel zon en heel weinig regen !

 

We kijken alle drie met heel veel plezier terug op deze onvergetelijke reis

Dag (Plaats) van ….. / naar …… Nr: blz Dag Dat. Km
1 Amsterdam SingaporeVertrek 10.30 uur aankomst di 05.55 Ma 07
jan.
2 Aankomst Singapore 05.55 vertrek 21.15 uurHotelkamer op luchthaven voor 12 uur Di 08
jan.
3 Aankomst
Auckland NZ 12.10 uurCamper ophalen + boodschappen doen 1e
camping
192 32 Wo 09
jan.
25
4 Parry
Kauri Park – Leigh snorkelen (goat island)Waipu Gorge
– Uretiti beach
9 21 Do 10
jan.
160
5 Zuidelijk
Mangawhai cliffs walk (2-3 uur)Waipu Caves (2 uur return)
9 21 Vr 11
jan.
100
6 Treetop Boardwalk ? – Whangarei Town Basin – W.
Falls -Matapouri Bay: Mermaid Pools – Waro Limestone Res. – terug naar kust
longest footbridge – Otamure beach
35 23 Za 12
jan.
140
7 Voor
Kawakawa: Kawiti Caves – (Hunderwasser Toilets) – via Paihia (boottocht
reserveren)Kerikeri
– Rewa Maouri Village – Haruru Falls
54 24 Zo 13
jan.
125
8 Boottocht over Bay of Islands 62 24 Ma 14jan 5
9 Rainbow
Falls – Whangaroa lookout vanaf St.Paul – Doubtless Bay – Gum Digging Holes (Lake Ohia) – Maitai Bay
81 25 Di 15
jan.
120
10 Rondrit
Aupori Peninsula: gumdiggers park tot Houhora harbour Awanui (ancient kauri kingdom winkel)BIJ
SLECHT WEER RESERVEDAG
85 25 Wo 16
jan.
80
11 Via
Kaitaia – kustweg – pont naar Rawene (huizen op palen) kustweg nr 12 –
Waipoua forest (Giant Kauri Trees) wandelen
111 27 Do 17
jan.
190
12 Kaiiwi
lakes via Maropiu – Dargaville (zoete aardappels) – Matakohe Kauri museum –
eind rijden naar Shelly Beach
175 31 Vr 18
jan.
250
13 Hellensville
– Kumeu (fruit) – scenic drive – Piha – Karekare falls –Henderson
valley wijnproeverijen – wandelen ??
186 32 Za 19
jan.
125
14 Via
scenic drive naar Auckland city: haven – maritime museum + rondvaart – Sky
tower – Kelly Tarlton’s Underwater World and Antartic Encounter – tamaki
drive –
192 32 Zo 20
jan.
50
15 Richting
Coromal Peninsula – Piako Ostrich Farm – Rings Scenic tours voor woensdag bespreken: email office@hobbitontours.com tel:
07-8889913 – Wandeling Cathedral Cove (heen en terug 2,5 uur)
437 46 Ma 21
jan.
175
16 (vroeg
vertrekken) Hot Spring Beach –
Rondleiding goldmine (vanaf visitor centre Waihi Seddonstr.126 07-8639015 tourtimes 10.00 en 12.30 uur)
–Karangahake Gorge
350 41 Di 22
jan.
120
17 Richting Matamata * “Hobbiton The Shire” – Tauranga – campingMt
Maunganui
487 48 Wo 23
jan.
90+65
18 Te Puke: Kiwifruit Country rondleiding –
Lake Rotorua: Hell’s Gates – Tamaki
Village – zuidelijk: lookout – Lake Okareka
537 51 Do 24
jan.
110
19 Whakarewarewa
thermal Area (8.30 open) –Waimangu Volcanic Valley wandelen (uiterlijk 16.30
uur beginnen) op camping gratis gebruik hot pools
556 52 Vr 25
jan.
50
20 Lady
Knoxs geyser (spuit om 10.15 uur) – the Hidden Valley – boven Taupo: Huka
Falls – garnalenkwekerij – Bungee Jumping – “Craters of the Moon” (323 aan lake Taupo met forellen)
486323 4839 Za 26
jan.
100
21 Lake
Taupo (stoppen vissen ?) – stoppen bij rest.area 306 – wandeling naar Lake
Rotopounamu (20 min.) – verder weg 47 naar Whakapapa village
informatiecentrum voor “Tongariro Crossing” *
288289 38 Zo 27
jan.
110
22 Wandeling
17 km. door Tongariro N.P.
290 38 Ma 28 jan 10
23 richting
Taumarunui – Piriaka Lookout – Forgotten World HighwayTangarakau
Gorge – Stratford Pioneer Village (tot 4 uur open)
828 68 Di 29
jan.
200
24 Egmont
N.P. Dawson Falls (20 min.) weg 3 vervolgen – bij mooi weer beach camping (Alternatief 807)
809 67 Wo 30
jan.
135
25 In
Wanganui Durie Hill + rivierboot bekijken – Wanganui river volgen richting
Pipiriki ( info inwinnen !)
798 66 Do 31
jan.
105
26 Dezelfde
weg terug – via Levin (groente en fruitstad)
– Otaki – Gorge Road naar Otaki Forks *
681 59 Vr 01
febr
200
27 Wandelen
in Tararua Forest Park – Paraparaumu car museum – * -Paekakariki Queen Elizabeth Park
676 59 Za 02
febr
50
28 Rond
Upper Hutt diverse filmlocaties *
bekijken – vlak voor Featherston uitkijkpunt ! – Martinborough
wijnproeverijen – naar kust Putangirua Pinnacles *
733 62 Zo 03
feb
150
29 Pinnacles
bekijken – Cape Palliser Seal Colony’s – Lake Ferry
732 62 Ma 04feb 60
30 Naar
Wellington boot bespreken – Wellington verkennen – marine drive tour * – Mount Victoria Lookout – Kelburn Cable
car Sights’tour – Te Papa Tongarewa museum (di.tot 9 uur open)
665 58 Di 05 febr 150
31 Overvaren
naar Zuider Eiland Picton duurt 3 uur
851 70 Wo 06feb 30
32 Rit
langs Marlborough Sound – Titirangi Bay ?
874 72 Do 07feb 50
33 Terug
naar Havelock (mosselen eten) – Canvastown oude goudstad (?) – Pelorus Bridge
Scenic Reserve (muggenspray meenemen !)
885 72 Vr 08feb 75
34 Via
route 6 tot Richmond dan route 60 naar Marahau (Abel Tasman N.P.) kano huren
of watertaxi ?
934 75 Za 09
febr
120
35 Ngarua
Caves (ervoor Hawkes Lookout) – Canaanroad: Harwood’s Hole (1.30 min. –
Harwood’s Lookout * – terug rijden
richting Takaka net ervoor links Anatoki Salmon (Native Park)
NatPrk 78 Zo 10
febr
80
36 Waikoropupu
Springs – Wainui Falls – Totaranui
953 76 Ma 11feb 60
37 Lange
rit zuidwaarts – Source of the Riwaka – Nelson Lakes N.P. Lake Rotoroa
972 77 Di 12
febr
200
38 Richting
westkust – voorbij Murchison: longest swingbridge – Westport wandeling “cape
Foulwind Walkway” 3 uur heen en terug
1025 80 Wo 13
febr
150
39 Bij
Charleston rainforest train – Pancake Rocks & Blowhole – wandelen
1015 80 Do 14
febr
60
40 Via
Greymouth (zorgen voor volle tank diesel) naar Shantytown(soort pretpark goudstadje) – door naar Lake
Brunner forelvissen (Kiwihouse ?)
1041 81 Vr 15
febr
6045
41 Arthur’s
Pass weg 73 onder Otira: Lookout –
Arthur’s Pass Village (oude huisjes) + wandeling 2 uur heen/ter. Devil”s
Punchbowl water- val – Cave Stream ? wandeling in het donker door rivier in
grot ! – tot Castle Hill – lake Pearson
1189 89 Za 16
febr
140
42 Dezelfde
weg terug (eventueel dingen bekijken die vorige dag niet lukten i.v.m.tijd) –
Hokitika (noordelijk glowworms?) – zuidelijk: Westcoast Tree top walk
(dec.2012) – Lake Mahinapua
1054 82 Zo 17
febr
150
43 Ross:Waterrace
walkway 1 km. bij het goudstadje – route 6 zuidelijk lake Mapourika
1064 82 Ma 18
febr
120
44 Wandeling
naar de Frans Josef Glacier – Lake Matheson – Gillespies Beach (goudmijning)
1074 83 Di 19
febr
60
45 Zuidelijk
Lake Paringa (korte wandeling) – langs Lake Moeraki: Monro Beach Rest Area: mooie
wandeling door rainforest naar beach (1.5 uur heen en terug)- Knights Lookout
– rest area 1431 Thunder Creek Falls – Gates of Haast (vrij kamperen ?) lake
Wanaka
1421??? 102 Wo 20
febr
240
46 Lake
Wanaka en Lake Hawea vissen en relaxen free camping
1419??? 102 Do 21
febr
?
47 Wanaka:
Puzzling World – Fighter Pilot Museum – weg 8A richting Tarras – * – Old
Cromwell Town – Aurum Wines in wijngaard + proeverij (Native Parks)
N.P. 117 Vr 22
febr
120
48 Mooie
route – Goldfields Mining Centre – The Nevis Bungy Jumping ** – Arrowtown
Queenstown (bezichtigen ?) – Moke Lake
1445 103 Za 23
febr
80
49 **
– richting Glenorchy * * Paradise – Kinloch (kampvuurtje)
1449 103 Zo 24febr 100
50 Queenstown:
Skiline Gondola – Kingston (stoomtrein) –Te Anau – boottocht bespreken voor
volgende dag ! (Manapouri
cruise bespreken ?)
1502 106 Ma 25
febr
250
51 Om
9.00 uur boottocht naar glowworm caves !(volgende pas om 14.00 uur !)duurt
2.30 uur – richting Milford Sound
1513 107 Di 26
febr
55
52 Mirror
Lakes – bij Lake Gunn wandeling 45 min. – Lookouts – bij nr. 1526 de Chasm
(aparte waterval) – Summer Cruise Milford Sound 1.45 min. (3.00 of 3.45 uur
laatste) Underwater observatory (onderdeel cruise ?)
1527 108 Wo 27
febr
70
53 Mooie
Milford Sound Road weer zuidelijk naar ManapouriCruise
al besproken ??
1498 106 Do 28
febr
140
54 Cruise
naar Doubtful Sound hele dag
1498 106 Vr 01mrt 10——5715
55 Rustige
dag aan fjord Lake Monowai ??of reserve dag elders
1496 106 Za 02mrt 40
56 Langs
zuidkust naar Bluff (oesters eten) – Fortrose
13611362 99 Zo 03mrt 210
57 Otara
– Curio Bay – Porpoise Bay (hector-dolfijnen) – McLean Falls – Cathedral
Caves (bij eb) – Lake Wilkie – Purakaunui Falls – Jack’s Blowhole (blz.
288-289 capitool reisgidsen)
1352 98 Ma 04mrt 130
58 Nugget
Point (zeeleeuwen-pinguins) 40 km ?? wel of niet bekijken – bij St. Clair (iets onder Dunedin) Tunnel
Beach- Dunedin (Schotse stad) bekijken – Talaroa Head (albatrossen) – Penguin
Place ?
1327 97 Di 05mrt 200
59 Moeraki
Boulders – door Oamaru rijden – via weg 83 NW – richting Omarama (bij koud
weer: hot tubs NP blz.110)
1287 95 Wo 06mrt 205
60 Omarama:
hang-gliding – Clay Cliffs – Lake Pukaki – Mt. Cook Village wandelen
1261 93 Do 07mrt 130
61 Terug
langs meer – Mount Cook Lookout – Mt Cook Salmon Farm – Lake Tekapo –Lake
Alexandrina (forel) – Church of ..
1258 93 Vr 08mrt 125
62 Via
Geraldine – Ashburton – Rakaia (grote brug) – naar kustWoolshed
??
1226 91 Za 09mrt 210
63 Richting
Akaroa – Barry’s Bay Cheese Factory – Pigeon Bay – summit road – Okains Bay:
Maori Museum – Akaroa Native P. (eerst bellen)
blz100 Zo 10mrt 150
64 Port
Hills: mooi uitzicht – Waipaira wijngaarden – Cathedral Cliffs – Gore Bay
1118 85 Ma 11mrt 210
65 Kaikoura Whale watch tour (10.00 + 12.45 uur) Whale watch officeTour 2.5 uur – naar info centre – zeehonden –
schaapscheren – wandelen – Maori Leap Caves – vis eten
1105 85 Di 12mrt 90
66 Kaikoura
zie dag 65 of
reserve dag
( dan gaan we ‘s
middags naar Christchurch)
1105 85 Wo 13mrt 25
67 Naar
Christchurch stad bekijken
1158 88 Do 14mrt 170
68 RESERVEDAG Vr 15mrt
69 Christchurch
Camper inleveren 9.00 uur en vliegen om 11.55 uurAankomst
Singapore 17.45 uur hotelkamer in de stad
Za 16mrt 20
70 Hele
dag in Singapore vliegen op 23.55 uur
Zo 17mrt
71 Aankomst
Schiphol 06.45 uur
Ma 18mrt
Onvoorziene
kilometers ??????????????????

Totaal aantal te rijden kilometers 8000

Terug naar boven