Onze reizen: Gran Canaria 2019

Gran Canaria 2019

Verslag 1

2019  is voor ons weer een kroonjaar in het “verjaren”: Wim is vijfenzestig geworden en ik zestig. Net als vijf jaar geleden (Curaçao) krijgen we van onze kinderen een reis aangeboden, dit keer naar Gran Canaria (één van de Canarische eilanden gelegen in de Atlantische Oceaan ten hoogte van Marokko, maar behorend bij Spanje), maar nu zijn we met z’n zevenen, de inmiddels drie en een half jaar oude tweeling gaat natuurlijk ook mee. Voor Stijn en Ruben wordt het al de tweede vliegreis, een heel verschil met vroeger, wij waren al in de dertig toen we voor het eerst in een vliegtuig stapten.

Op 9 november is het zover en gaan we heel vroeg (al om zes uur) richting Schiphol vanwaar we rond tien uur met een Boeing 767 van Tui vertrekken naar het zonnige zuiden.

De vier uur durende reis verloopt prima en de jongens gedragen zich voorbeeldig.

Eenmaal op het eiland is het lang wachten voor de koffers er zijn en daarna volgt een rit van ruim een uur, maar rond vier uur Hollandse tijd (hier op Gran Canaria is het een uur vroeger !) kunnen we onze huisjes in.

Het is vierentwintig graden maar er staat een harde wind (windkracht zes), toch gaan de jongens samen met Marieke het zwembad in en terwijl ik de koffers uitpak gaan de mannen alvast boodschappen doen.

We hebben twee huisjes om in te slapen maar hebben besloten om steeds bij Marcel en Marieke te eten en bij elkaar te zitten dus sjouwen we met stoelen, tafels en servies en maken zo één heel gerieflijk onderkomen waar we het zeker een week vol kunnen houden. Terwijl Marieke en Marcel het eten verzorgen doen wij een spelletje met de jongens.

Ze zijn zo moe van alle opgedane indrukken dat ze later op bed meteen vertrokken zijn. Nadat we nog een spelletje Mexican Train hebben gedaan gaan ook wij redelijk op tijd slapen, het was een lange, vermoeiende, maar heel leuke dag !

Verslag 2

Na een lange, prima nachtrust kunnen we heerlijk buiten ontbijten, de lucht is stralend blauw zonder een enkel wolkje, wel waait er weer een harde wind en dit blijft de hele week zo.

Rond het middaguur gaan we met de gratis pendelbus richting Maspalomas waar we in de duinen (Reserva Natural de las Dunas de Maspalomas) een half uur op een kameel hobbelen, dit keer op een soort stoeltje wat aan twee kanten van de bult zit. Stijn en Ruben zitten bij pappa en mamma op schoot en het gewichtsverschil wordt met aangeknoopte zandzakken gelijk gemaakt, een heel leuke ervaring !

Nadat we nog een stuk langs de mooie lagune (een stopplaats voor veel trekvogels op hun route tussen Europa en Afrika) en het strand gewandeld hebben, waar je haast weggeblazen wordt, nemen we de bus terug naar ons onderkomen bij HD Parque Cristobal in Playa del Inglés, waar we later nog een tijd doorbrengen bij het zwembad.

De jongens vinden het prachtig om pappa en oom Dennis in het water te duwen en zelf springen ze er ook zonder enige angst in.

Om zes uur is het “lopend buffet” geopend en daar maken we vanavond gebruik van, het blijkt heel uitgebreid en goed verzorgd te zijn en we zullen er dan ook zeker nog een keer naar toe gaan. Overal op het eiland zijn ze heel kindvriendelijk en Stijn en Ruben (en wij allemaal natuurlijk) vermaken ons prima !

Verslag 3

We hebben vanmorgen twee auto’s, Toyota Yaris, gehuurd (vijfentwintig euro per stuk inclusief verzekering) en zijn daarmee het binnenland van Gran Canaria ingereden.

Via San Bartolomé de Tirajana gaan we door de prachtige bergen richting de Pico de las Nieves, de hoogste berg van het eiland (1949 meter), onderweg regelmatig stoppend bij mooie uitkijkpunten.

We gaan steeds hoger en rond de veertien honderd meter komen we opeens in de mist terecht, ook koelt het snel af van zesentwintig naar tien graden en bovendien waait het enorm hard, we hebben even (gelukkig maar tijdelijk !) het zelfde weer als in Holland ! (Het noordelijke gedeelte van het eiland is koeler en ook heb je daar meer kans op regen, de meeste toeristen verblijven dan ook op het zuidelijke deel.)

Helaas kunnen de jongens niet zo goed tegen al het bochtenwerk en het geslinger in de auto en moeten ze allebei overgeven, toch blijven ze vrolijk en vinden ze de bergen heel interessant. Op de terugweg komt de zon met z’n bijbehorende warmte terug en kunnen we weer genieten van het prachtige panorama.

Nadat we bij een Lidl voor de rest van de week inkopen hebben gedaan eten we bij het appartement allerlei soorten tapas, bereidt door de mannen.

Natuurlijk worden er daarna ook nog spelletjes gespeeld en zitten we tot laat in de avond heerlijk buiten op het terras !

Verslag 4

Vandaag wordt een dag van lekker luieren en zwemmen, er zijn diverse baden in het park met ernaast een speeltuintje en de jongens vermaken zich dan ook kostelijk.

Het water wordt door de zon opgewarmd dus deze tijd van het jaar is het niet al te warm, maar zelfs ik ben er in geweest.

We kunnen zo naar de huisjes lopen om iets te halen en ’s middags brengen we daar ook tijd door met een spelletje, waarna er weer een zwemmoment komt.

De appartementen worden goed onderhouden en regelmatig schoongemaakt, we krijgen zelfs een fles Cava aangeboden van de schoonmaakster.

Voor je het weet is er weer een dag verstreken en gaan we, soezerig en een beetje verkleurd door de zon, naar ons bed.

Verslag 5

Vanmorgen zijn we weer naar het autoverhuurbedrijf gegaan en ook nu krijgen we de twee felle, rode autootjes mee. Dit keer rijden we langs de kust in westelijke richting waar we eerst stoppen bij Puerto Rico, een drukke toeristenplaats vol appartementen, een grote haven en een strand waarop zand uit de Sahara ligt. Ook  moet dit de “zonnigste plaats van Spanje” zijn.

Nadat we er een tijdje rondgewandeld hebben rijden we door naar Puerto de Mogan, waar het minder druk aandoet. Ook hier is een jachthaven met een mooi zandstrand gelegen tussen hoge rotsen.

We kunnen de auto’s vlakbij de beschutte baai parkeren en vermaken ons daarna uren op het strand en in de zee, die nog een prima temperatuur heeft.

Pas tegen vieren verlaten we Playa de Mogan en ruim een uur later zijn we allemaal weer fris gedoucht en van het fijne zand en zout ontdaan.

Na een lekkere paella maaltijd, klaargemaakt in ons huisje, volgt weer een “spelletjesavond”, iets waar we nu eenmaal allemaal gek op zijn !!

Verslag 6

Vanmorgen heeft Marcel z’n huurauto weer ingeleverd, hij brengt de dag door op het park samen met Marieke en de jongens. Wij gaan, met Dennis, het vijftien honderd zestig vierkante kilometer grootte vulkanische eiland verder verkennen en beginnen aan de oostkant bij Barranco de Guayadeque, een prachtige zeven kilometer lange kloof vol cactussen, grotten en aparte rotsen.

Nadat Dennis twee leuke T-shirts heeft gekocht bij een souvenirwinkel aan het einde van de canyon keren we om en gaan dezelfde weg weer terug waarna we verder noordwaarts gaan.

Onze volgende stop is bij Caldera de Badama, een vulkanische krater met een diameter van een kilometer en een diepte van twee honderd meter, genoemd naar een Hollandse koopman Daniel van Damme, die er in de zestiende eeuw wijn verbouwde.

Terwijl we in een restaurantje zitten, vanwaar we een mooi uitzicht hebben op een gedeelte van het eiland, komt er een flinke regenbui over. Gelukkig blijft het bij die ene plensbui, maar wel hebben we de hele dag bewolkt weer, pas aan het eind van de dag, terug in het zuiden, zien we nog even de zon.

We nemen een stuk snelweg langs Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad van het eiland, en via Gáldar, waar zich veel bananenplantages bevinden, buigen we af naar Agaete in het noordwesten.

We stoppen bij het vlakbij gelegen leuke vissersplaatsje Puerto de las Nieves, waar de golven tegen de kust slaan.

Hier bevindt zich ook de “Dedo de Dios” (Gods vinger), een losstaande basaltrots van dertig meter hoog die uit zee oprijst en te zien is vanaf de pier in de haven.

Daarna volgt een schitterende rit langs de kust tot aan Puerto de la Aldea, vanwaar we weer landinwaarts gaan door kleine bergdorpjes en langs heel aparte bergen, soms met prachtige kleurschakeringen.

Bij Morgan nemen we weer de snelweg terug naar Playa del Inglés waar we rond zes uur aankomen, we hebben dan zo’n tweehonderd twintig kilometer afgelegd.

Voor de jongens zou de rit van vandaag veel te lang zijn geweest, zij hebben zich prima vermaakt met zwemmen, voetballen en met het animatieteam van het park !

Verslag 7

Het is vandaag (vrijdag 15 november) alweer onze laatste hele dag op het eiland, morgen vliegen we weer naar huis. Helaas laat het mooie weer ons nu in de steek en komt de zon maar af en toe tevoorschijn, door de harde wind voelt het dan fris aan.

De jongens zijn nog wel het zwembad in geweest maar Wim en ik niet, toch hebben we het goed naar de zin en genieten we van de kleinkinderen.

’s Avonds maken we nog een keer gebruik van het uitgebreide buffet waarna we nog even naar de kinderdisco gaan.

In het huisje doen we weer allerlei gezelschapsspelletjes: we zijn zo fanatiek dat het al ruim na twaalven is voor we, voor de laatste keer, gebruik maken van de prima bedden in het appartement.

’s Nachts daalt de temperatuur naar zo’n achttien graden, dat wordt wennen morgen, in Holland is het rond het vriespunt !!

Verslag 8

De leuke trip zit er weer op. Voor het laatst ontbijten we buiten in de zon (die vandaag weer volop schijnt !), maar daarna wordt het tijd om de koffers te vullen en de tafels, stoelen en andere attributen weer te verhuizen naar de originele plek.

Om half twaalf worden we met een shuttlebus opgehaald en naar het vliegveld ten oosten van de plaats Ingenio gebracht.

Dan wordt het wachten, hangen en een beetje rondlopen tot we rond drieën vertrekken.

Weer zitten we achterin de Boeing 767-300 en dit keer duurt de vlucht, door tegenwind, iets langer. Stijn en Ruben gedragen zich weer goed aan boord, al worden ze wel vrijer en vinden ze het prachtig om door de gangpaden te lopen en zijn ook de stewardessen wel interessant. Deze reis was een mooie “generale” voor de volgende trip: eind januari (2020) gaan we met Marcel, Marieke en de jongens zes weken rondtrekken door Australië, die vlucht duurt wel een heel stuk langer, hopelijk gaat het dan net zo goed !

Het was een prachtig verjaardagscadeau, we hebben genoten !!

 

Terug naar boven