Onze reizen: vakantie in Nederland 2023

2023 vakantie in Nederland

Verslag 1

Ook dit jaar (2023) gaan we weer samen met Dennis op pad, deze keer stond een trip naar Engeland en Ierland met onze campers op het programma en gistermorgen (dinsdag 16 mei) zijn we dan ook vertrokken richting Hoek van Holland om vandaar met Stena Line over te varen naar Harwich. Net voor de veerpont hadden we even een “plaspauze” en daarna wilde onze camper niet meer starten. Bij een garage in de buurt kwamen we erachter dat de dynamo (die de accu moet opladen) niet meer werkte en nadat onze accu daar door middel van een snellader na ruim een uur weer vol was zijn we teruggekeerd richting huis.

Inmiddels hadden we contact gehad met onze garage Erik de Bont in Maasbommel en daar werd zelfs al een nieuwe dynamo besteld, zodat we zo snel mogelijk weer op pad kunnen. We zijn doorgereden naar de, vlakbij de garage gelegen, camperplaats ’t Mun om te overnachten,

vanmorgen konden we de camper al afleveren voor reparatie, waarna we naar huis zijn gegaan.

We gingen dit keer al met gemengde gevoelens op reis want mijn moeder (92 jaar) glijdt steeds verder af en heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven, haar lichaam is op.

Zondag zijn we er nog geweest en had ze weer een opleving waarna we besloten toch op reis te gaan, maar op weg naar de pont kwamen er weer verontruste appjes binnen dat het slechter ging. Het heeft zo moeten zijn, we blijven nu gewoon in Nederland ! 

Vandaag, in de loop van de middag kregen we een telefoontje dat de camper weer gemaakt was (Dankjewel Erik en Esther voor de snelle service !) en nu staan we weer bij ’t Mun in Appeltern.

Hier verblijven we enkele dagen om te fietsen, te vissen en te relaxen, waarna we rond gaan toeren in de buurt van Arnhem, zodat we bij mijn ouders in het verzorgingstehuis langs kunnen gaan en indien nodig snel ter plaatse zijn.

Engeland en Ierland gaan we later wel een keer bekijken !

Verslag 2

De afgelopen drie dagen hebben we doorgebracht bij de camperplaats ’t Mun gelegen vlakbij de Gouden Ham aan de Maas. Toen we er net aankwamen was het nog vrij fris, maar al snel klimt de temperatuur op naar de twintig graden. Donderdag hebben de mannen gevist in de forellenvijver vlakbij onze overnachtingsplaats en er vijf naar boven weten te halen, die nog in de koelkast liggen om verorberd te worden. 

Vrijdag werd een “fietsdag” rond de  Gouden Ham met heel veel herkenning want we hebben hier bijna twintig jaar de weekenden doorgebracht met de caravan en zeilboot.

We hebben een tussenstop gehouden in het Brabantse Oijen bij een bierbrouwerij waarna we weer met de pont terug gevaren zijn over de Maas.

Ook vandaag hebben we onze fietsen weer gepakt om, via een grote omweg, in Druten boodschappen te doen.

Onderweg komen we onverwachts langs een prachtig middeleeuws kasteel gelegen in Hernen, waar we natuurlijk meer van willen zien.

We vermaken ons er enkele uren en zijn pas tegen half vijf terug bij de campers, weer hebben we een heel mooie dag gehad in het gebied tussen Maas en Waal.

Na een lekkere barbecue verhuizen we weer naar binnen, want de avonden zijn nog fris, het is immers pas half mei. Morgen trekken we verder richting Drempt, maar natuurlijk maken we eerst een tussenstop in Arnhem bij verzorgingstehuis Vreedenhoff om bij mijn ouders op bezoek te gaan !   

Verslag 3

Vanaf Appeltern kwamen we tegen elven aan bij mijn ouders, ze waren redelijk goed te pas en samen hebben we hun trouwfoto album door zitten kijken, waar ze nog heel veel namen van de aanwezigen kenden.

Met een fijn gevoel zijn we weer vertrokken om tegen de middag aan te komen bij Boerencamping Remmelink aan de rand van Drempt, een gezellige kampplaats waar we een prima plek krijgen met uitzicht op enkele schapen.

’s Middags pakken we de fiets om naar de, vlakbij gelegen, Wijnboerderij ’t Heekenbroek te rijden, waar we op hun prachtige terras een wijnproeverij houden met lekkere tapas erbij.

Ook kopen we daar (voor twee euro !) twee fietstassen vol hardhout, want op de camping mogen we kampvuur maken.

(Wim moet het nog wel even klein maken, maar dat vindt hij altijd leuk om te doen.) ’s Avonds zitten we meerdere uren buiten genietend van een mooi warm vuurtje.

Vanmorgen, na een ontbijt buiten in de zon, zijn we weer met onze fietsen op pad gegaan en dit keer hebben we ruim veertig kilometer afgelegd. De rit gaat richting Dieren, waar ik geboren en getogen ben en via de pont vanaf Olburgen rijden we “oud-Dieren” binnen.

Natuurlijk is er in al die jaren veel veranderd maar gelukkig is er ook nog heel veel herkenning.

Toevallig spreken we in de Kruisstraat, waarin geboren ben, een aangetrouwde nicht, Marlies, die een naaiatelier heeft in het oude pand van mijn ouders en haar schoonouders. (Mijn vader had samen met zijn broer een woninginrichting in oud-Dieren en de “schuur” is het enige wat daar nog aan herinnerd, de rest is afgebroken.)

We gaan de IJssel nog een keer over en rijden dan verder naar Bronkhorst, een stadje dat slechts zestig panden en negentig inwoners telt.

Inmiddels beginnen er enkele wolken aan de verder prachtige blauwe lucht te verschijnen en tegen de tijd dat we terug zijn op de camping is het weer helemaal omgeslagen, we zijn net voor de grote onweersbui terug en brengen enkele uren in de camper door met het getik van de regen op het dak. Tegen zessen is de zon weer volop aanwezig en kunnen we toch weer buiten eten. Zelfs een kampvuurtje volgt, ….ook al zijn we dan niet in Engeland, we vermaken ons toch wel !

Verslag 4

Na de onweersbui van gisteren is het een stuk afgekoeld, maar het is droog en met een lange broek, vest en jas aan is het buiten fietsend goed vol te houden. We gaan naar het mooie Hanzestadje Doesburg dat op slechts zes kilometer afstand van de kampplaats ligt.

Daar aangekomen bezoeken we eerst de beroemde Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek, een leuk klein museum waar we uitleg krijgen over de bereiding van mosterd.

Natuurlijk willen we daarna ook de mosterdsoep proeven die overal in het knusse stadje te koop is. We strijken neer bij Stadsbierhuys de Waag (1478), de oudste horecagelegenheid van Nederland om twee variaties van de soep te proberen.

Nadien wandelen we naar museum de Roode Tooren waar we veel leren over het vroegere Doesburg.

Nadat we in het stadje meteen voor enkele dagen boodschappen hebben gedaan fietsen we terug om daarna op de camping lekker in de, inmiddels tevoorschijn gekomen,  zon te kunnen zitten. Met stukjes kaas en twee soorten Doesburgsche mosterd én een lekker wijntje zitten we heerlijk beschut voor onze camper.

Natuurlijk mag een spelletje Carcassonne niet ontbreken en pas tegen achten beginnen we aan de, door Dennis bereide, avondmaaltijd, nog steeds in de zon !!

Verslag 5

Op de boerencamping staan we op een plek die eigenlijk voor tenten bedoeld is, zonder stroom, maar omdat wij helemaal “zelfvoorzienend” zijn met onze zonnepanelen is dit geen enkel probleem. Wél is het fijn dat we onze elektrische fietsen in de schuur op kunnen laden en vanmorgen zijn we dan ook met een volle accu gestart aan een trip van bijna zestig kilometer. Weer nemen we een andere route al komen we wel weer door het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst, waar we de veerpont nemen over de IJssel om uit te komen in Brummen.

Vandaar rijden we via het mooie, groene Cortenoever richting Zutphen met regelmatig uitzicht op de rivier.

In  deze “Torenstad” ben ik zes jaar naar de middenbare school geweest op het Baudartius College en ik hoopte hier veel punten van herkenning te zien.

Blijkbaar was ik in die tijd toch meer geïnteresseerd in mijn vrienden dan dat ik op de omgeving lette, want echt veel kan ik me er niet van  herinneren. Achter de school bevindt zich een prachtige vijver waar we vroeger in de schoolpauzes veel zaten en in de binnenstad herken ik een paar “kroegjes”,

ook fiets ik zo naar de grote kerk St.-Walburgis, waar we aan het eind van het schooljaar naartoe gingen.

Nu pas zie ik de vele mooie oude gebouwen, al vonden we de andere Hanzestad: Doesburg, waar we gisteren waren, toch mooier.

Op de terugweg naar de kampplaats komen we weer langs veel boeren bedrijven, maar ook door bossen en langs de rivier. Het was een zeer afwisselende, mooie fietstocht, alleen liet de zon zich helaas slechts sporadisch zien !

Verslag 6

Toen we gisteren terug kwamen van de fietstrip hadden we alle drie zadelpijn, gelukkig is dit vanmorgen weer over, want we willen nog een keer met onze rijwielen op pad, we houden onze eigen    “fietsvierdaagse” ! Dit keer gaan we in zuidelijke richting naar ‘s-Heerenberg waar het prachtige kasteel Huis Bergh staat. Onderweg komen we langs het mooie Laag Keppel gelegen aan de Oude IJssel en rijden we door prachtige bossen waar het geluid van de vogels de overhand heeft. 

We hebben de versnellingen en elektrische ondersteuning vandaag echt nodig, want de wegen zijn nogal heuvelachtig, ook rijden we onverwachts nog een stukje door Duits gebied in de buurt van Elten.

Eenmaal in het kasteel krijgen we een rondleiding in de toren en zien we de wapenkamer, verder kun je Huis Bergh op eigen gelegenheid bekijken.

Er is een gigantische collectie van religieuze schilderijen en andere kunstvoorwerpen, allemaal verzameld door de textielmagnaat J.H. van Heek.

Nadat we via weer een andere route teruggekeerd zijn op de camping kunnen we nog enkele uren genieten van de verwarmende zon.

Zodra deze weg is maken we ons laatste hout op en zitten nog geruime tijd bij een lekker kampvuurtje.

Morgen vertrekken we van de kampplaats, het Pinksterweekend staat voor de deur en we hebben besloten om deze door te brengen op de camping aan de Linge in Tiel, waar we al enkele jaren met onze caravan staan. Het is gekkenwerk om nu ergens met de campers op een overvolle camping te gaan staan terwijl onze caravan leeg staat. Na het lange weekend trekken we wel weer verder, al gaan we natuurlijk ook voor en na die tijd bij mijn ouders langs.

We hebben de afgelopen dagen genoten van de verrassend mooie, veelzijdige Achterhoek ! 

Verslag 7

We bevinden ons inmiddels alweer ruim drie dagen op de camping “Aan de Linge” en zijn eigenlijk de afgelopen dagen aardig lui geweest. We hebben alleen enkele keren de fietsen gebruikt om boodschappen te doen en verder genoten van het mooie weer, de kampplaats en de gezelligheid van de andere gasten.

Het hele kampterrein stond vol met campers, caravans en tenten van gezinnen waarvan de kinderen meededen aan de Nederlandse Kampioenschappen BMX-en (fietswedstrijd) die vlakbij de camping gehouden werd. De jeugd sprong regelmatig de Linge in en ook Dennis er even in geweest, maar hij schrok toch wel van de temperatuur van het water !

Voor we aankwamen zijn we natuurlijk bij mijn ouders op bezoek geweest:  mijn moeder gaat erg achteruit, mijn vader daarentegen ziet er goed uit maar heeft (gelukkig) geen besef van de situatie van zijn echtgenote.

Vandaag (29 mei, tweede Pinksterdag) zijn Marcel, Marieke, Stijn en Ruben op de camping geweest om alvast de verjaardag van Wim (die morgen 69 wordt) te vieren, morgen moeten de jongens weer naar school en begint voor iedereen het “gewone” leven weer.

We kijken terug op een heel gezellige dag. Het is de bedoeling nog tot donderdagmorgen hier te blijven en dan door te rijden naar huis, om vanaf vrijdag, indien alles met mijn moeder nog goed gaat, weer een ander mooi stukje Nederland te gaan bekijken !

Verslag 8

De dagen op de camping aan de Linge zijn voorbijgevlogen: het was prachtig weer en Wim en ik hebben beiden het laatste deel: Atlas van “de Zeven Zussen” gelezen, een prachtig einde van een schitterende serie van Lucinda Riley. Zelfs Dennis is eraan begonnen en heeft het eerste deel uit !

Natuurlijk zijn we uit eten geweest op Wim’s verjaardag, al viel het niet mee een restaurant te vinden dat open was na de Pinksteren. Donderdagmorgen (1 juni) zijn we weer op huis aan gegaan: ik had tijd voor de was, een uurtje sporten én, terwijl de mannen ’s avonds naar het koor waren, heb ik (voor één dag, in plaats van Marieke, omdat die verhinderd was) met Marcel en de jongens de avondvierdaagse in Herveld gelopen.

Vanmorgen zijn we weer wezen kijken hoe het met mijn ouders gaat, m’n moeder is aardig opgeknapt en was goed aanspreekbaar, beiden hebben heerlijk een flink stuk taart opgepeuzeld, fijn om te zien.

Nadien zijn we richting onze volgende kampplaats Lieren gereden, onderweg een stop makend bij de Loenense Waterval, al stelt deze niet veel voor. Toch is het de hoogste waterval van het land met een verval van vijftien meter !

Tegen tweeën komen we aan bij camping de Bosrand (die ik enkele dagen terug al gereserveerd had, want op de bonnefooi ergens heen gaan is niet meer aan te raden !), waar we vriendelijk ontvangen worden en een mooi plekje krijgen voor onze campers.

De kampplaats ziet er heel verzorgd en gezellig uit en we besluiten hier een weekje te blijven. We maken een planning voor de aankomende dagen en natuurlijk komt Carcassonne weer tevoorschijn.

Morgen pakken we onze fietsen weer om een mooie tocht in de omgeving te maken !

Verslag 9

We hebben vandaag een mooie fietsroute gereden volgens de bekende  “knooppunten” die door heel Nederland te volgen zijn.

(We zien zelfs een grote groep wallabies, waarvan er veel helemaal wit zijn, het lijkt wel of deze Australische dieren hier gefokt worden !)

We zijn in noordoostelijke richting gegaan om via Twello uit te komen in Deventer, waar net de zomerkermis aan de gang is, waardoor je de prachtige middeleeuwse gebouwen nu niet in al hun pracht kan zien.

Wél is het gezellig druk in de Hanzestad aan de IJssel, waar we via de spoor- en tevens fietsbrug ineens in Overijssel zijn.

We houden pauze aan de kade waarna we weer zuidelijk fietsen richting Bussloo.

Hier rijden we rond de mooie recreatieplas waar al verschillende gezinnen genieten van het mooie weer. Het is dat Dennis z’n zwemkleding niet bij zich heeft anders was hij het water zeker ingegaan.

Over smalle bospaadjes rijden we naar Klarenbeek waar we boodschappen inslaan voor de komende dagen en wanneer we tegen vijven terug zijn op de camping hebben we weer bijna zestig kilometer extra op de teller staan !

Verslag 10

We hebben de dag grotendeels doorgebracht op de camping, een gezellige plek waar een spoorlijn pal langsloopt. Deze wordt alleen gebruikt door de Veluwsche Stoomtrein, die een traject van zo’n tweeëntwintig kilometer aflegt tussen Apeldoorn en Dieren en al in 1887 is aangelegd. Alleen op zondag en enkele hoogtijdagen rijdt deze trein dus vanmiddag rond half één hoorden we ineens de schelle fluit van de locomotief en even later kwam de  schitterende oude stoomtrein langs rijden volgeladen met  zwaaiende mensen, om een uurtje later weer terug te keren naar het eindstation bij Apeldoorn.

Hij was nog maar net weer gepasseerd toen Marcel, Marieke en de jongens op de camping aankwamen, dit keer om mijn verjaardag te vieren, want morgen word ik (Marja) weer een jaartje ouder (64). Normaal gesproken zouden we ver weg geweest zijn en vieren we onze verjaardagen later, nu kunnen ze gezellig naar ons toekomen ergens in Nederland.

Het was vandaag prachtig, zonnig weer om buiten te zitten en te wandelen en we hebben ons allemaal dan ook prima vermaakt.

Tegen de avond zijn we naar een Pannenkoekrestaurant in Beekbergen gereden (wij drieën op de fiets  en de anderen met de auto) en zo hebben we weer een heel gezellige dag gehad ! 

Verslag 11

Ik heb een heel leuke verjaardag gehad: de hele dag door kreeg ik app-jes, mailtjes en telefoontjes met felicitaties en natuurlijk zijn we ook op pad geweest.

We zijn op de fiets  langs het Apeldoorn-Dierens Kanaal en door de bossen naar Paleis Het Loo in Apeldoorn gereden dat sinds 22 april dit jaar weer open is na een grote verbouwing.

We hebben eerst de stallen en het koetshuis met z’n verzameling oude voertuigen bekeken en zijn daarna doorgewandeld naar het 17e-eeuwse paleis waar nu ondergronds een modern museum gevestigd is waar je alles te weten komt over “De Oranjes”.

(Wat lijkt Willem-Alexander veel op zijn overgrootmoeder Wilhelmina !)

Maar het interessants zijn toch nog altijd de oude vertrekken van de Koninklijke Familie met al hun pracht en praal.

Vanaf het dakterras kijk je op de  symmetrische tuinen welke al ruim drie honderd jaar de uitstraling hebben die de eerste bewoners van het Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem de derde en Koningin Mary Stuart, voor ogen hadden.

Nadat we hier ook geruime tijd doorgebracht hebben strijken we nog even neer op een terrasje waarna we terugfietsen naar Beekbergen om uit te komen bij restaurant “bij Mark”, waar we heerlijk gegeten hebben. Tegen achten zijn we weer op de camping waar we nog lange tijd buiten kunnen zitten !

Verslag 12

Camping de Bosrand ligt midden op de Veluwe dus vandaag hebben we een prachtige fietstocht van bijna zestig kilometer door dit gebied gemaakt.

We komen weer langs de Loenense waterval, waar ook nog een kleinere variant te bekijken is, rijden door de Woeste Hoeve en  langs de militaire basis Deelen. Het bijbehorende museum is helaas alleen in het weekend open.

Ook fietsen we lange tijd, heuvel op en weer af, over de Posbank, behorende bij het Nationale Park de Veluwezoom.

Jammer genoeg is de heide nog niet in bloei maar wel zien we veel roze en wit vingerhoedskruid  én gele brem.

We spotten een hertje en later passeren we een grote groep Schotse Hooglanders op korte afstand.

Bij de Carolina Hoeve houden we geruime tijd pauze met een biertje en allerlei tapas (we zijn niet voor niets Levensgenieters !)

waarna we weer verder door de bossen fietsen over smalle paadjes die niet altijd verhard zijn.

Bij Beekbergen komen we onverwachts langs de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij waar we natuurlijk even halt houden om de mooie oude treinen te kunnen bewonderen.

Pas tegen zessen zijn we terug op de camping, weer hebben we een heerlijke dag gehad !

Verslag 13

Het is vanmorgen nog fris wanneer we vertrekken, maar we hoeven maar een half uurtje te fietsen voor we bij ons eindpunt Apelheul zijn. Vijf jaar terug zijn we hier voor het laatst geweest samen met mijn ouders, de kinder en kleinkinderen, maar toen hadden we meer belangstelling voor een paar andere “aapjes”: Stijn en Ruben.

Dit keer bekijken we alles uitgebreid, er zijn zo’n vijfendertig soorten apen in het park, met vaak de meest exotische namen, en ook nog diverse andere dieren.

Toch vind ik de mensapen het meest interessant, de gorilla en de orang-oetan en deze blijken ook heel slim te zijn.

In het nachtdierenverblijf zien we in het halfdonker een luiaard rustig hangend aan een tak en ook de capibara, een soort reuzencavia, wordt gespot.

In de vijf uur dat we er verblijven zien we tientallen verschillende apen en ik heb er heel wat op de foto gezet.

Het park is prachtig aangelegd en de dieren hebben alle ruimte.

Nadien rijden we terug naar de camping waar we nog een tijdje genieten van de zon voor we tegen half zeven weer onze fiets pakken om uit eten te gaan in Voorst. Op de eerste dag hier bij de Bosrand had Wim in het uitgebreide informatieboek van de camping al gezien dat zich in Voorst een “Ribhouse Texas”  bevindt al is het wel weer een half uur fietsen voor we daar zijn !

Het eten is er prima, ik heb zelfs enkele spare-ribs op, iets wat ik normaal nooit eet. Wanneer we tegen half tien terug rijden is het nog steeds helemaal licht en bij aankomst op de kampplaats blijkt dat we vandaag toch weer zo’n vijftig kilometer fietsend afgelegd hebben !           

Verslag 14

Gisteravond hebben we onze elektrische fietsen weer in de, vlakbij gelegen, schuur gezet waar ze opgeladen kunnen worden, een service waar we op de vorige camping in Drempt ook diverse keren gebruik van hebben gemaakt.  Vanmorgen (donderdag 8 juni) zijn we met volle accu’s in de E-bikes vertrokken voor een route van vijfenzestig kilometer, die rondom de Hoge Veluwe loopt.  Er zijn diverse kant en klare routes beschikbaar op de camping en dit is de derde en tevens laatste die we fietsen.

De tocht voert ons door allerlei bossen, langs Hoenderloo en Otterlo maar vooral het gedeelte door het gebied Planken Wambuis is erg mooi.

Onderweg zien we aardig wat campings en bungalowparken, de Veluwe is blijkbaar erg geliefd als vakantiegebied. Ook valt het ons op dat er overal veel wordt gesproeid: na een nat voorjaar heeft het nu al weken niet meer geregend en met veel wind en zon droogt de grond snel uit.

Via Schaarsbergen komen we tegen half vier weer terug bij de camping waar we de rest van de middag en avond relaxen, onze zitvlakken zijn een beetje beurs na al het fietsen en kunnen wel wat rust gebruiken ! We hebben hier de omgeving uitgebreid bekeken en enorm geboft met het weer.

Morgenvroeg verlaten we camping de Bosrand en gaan we weer enkele dagen “aan de Linge” staan, het wordt namelijk tropisch warm de aankomende tijd dus dan is een plek aan het water ideaal. Ook kan Dennis dan zaterdagavond naar een personeelsfeestje nu we zo dicht bij huis zijn, maar natuurlijk gaan we morgen eerst naar Vreedenhoff om te kijken hoe het nu met mijn ouders is !

Verslag 15

Het is inmiddels donderdag 15 juni, we zijn bijna een week op de camping Aan de Linge gebleven, waar het goed toeven was met het hete weer.

Diverse dagen kwam de temperatuur ruim boven de dertig graden uit, we zijn dan ook vrij lui geweest. Dennis is heel wat keren het water in gesprongen om af te koelen, Wim en ik pakten meestal even de plantenspuit ! De fiets werd alleen gebruikt voor een korte trip en ritjes naar de supermarkt.

Onze vrienden Gerrit en Hermien zijn nog een dagje op bezoek geweest en met alle buren op de kampplaats hebben we leuk contact, de tijd is omgevlogen.

Vanmorgen zijn we weer huiswaarts gekeerd:  ik ben een uurtje naar aerobic geweest, de was van twee weken is weer gedaan en de mannen zijn nu naar hun gezellige kooravond. Natuurlijk zijn we ook nog twee keer bij mijn ouders geweest, vandaag zelfs met onze oldtimer.

Mijn moeder brengt de meeste tijd op bed door en is erg moe, maar ze kent ons nog wel en vindt het leuk wanneer we er zijn. Mijn vader daarentegen leeft helemaal in het verleden en weet, helaas,  inmiddels niet meer wie we precies zijn, maar ik heb m’n ouders nog en we blijven ze bezoeken.

Na één nachtje thuis vertrekken we weer en gaan naar Cas en Anja, waarmee we begin dit jaar tien weken rondgetrokken hebben door Australië, ik weet zeker dat het daar weer heel gezellig gaat worden ! 

Verslag 16

We hebben een paar heel gezellige dagen gehad bij Cas en Anja in Veldhoven. Onze camper, waar we gewoon in sliepen, stond op hun oprit en Dennis had zijn matras uit z’n auto gehaald en heeft hierop in de garage geslapen, waar het redelijk koel was.

Beide dagen hebben we fietsend de omgeving bekeken en vooral door mooie natuurgebieden gereden zoals Vlasroot, Leenderbos en Meertjesven, namen waar we nog nooit van gehoord hadden.

Ook hebben we volop genoten van hun prachtige tuin waar ’s avonds de barbecue aanging gevolgd door een kampvuurtje.

Natuurlijk hebben Wim en Cas weer samen geklust, dit keer aan de fietsen en alles doet het weer perfect.

Na onze tweede fietstrip hadden we bijna honderd kilometer extra op de teller staan en ’s avonds wordt dan ook de auto gepakt om naar een “all you can eat”-restaurant in Eindhoven te rijden, waar we diverse uren doorbrengen.

Later op de avond kijken we, met volle buiken, buiten in de tuin de film van onze trip door Australië en worden er weer heel wat herinneringen opgehaald. 

Vanmorgen (zondag 18 juni: Vaderdag en onze 43ste trouwdag) zijn we rond het middaguur weer vertrokken uit Veldhoven richting Best, waar het oorlogsmuseum Bevrijdende Vleugels te bezoeken is.

Het bevindt zich op het terrein waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden en in verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding uitvoerig belicht door middel van foto’s, diorama’s, voertuigen en vliegtuigen.

We kunnen een Dakota van binnen bekijken en ook mogen we alle drie met een simulator een vliegtuig besturen, wat veel moeilijker is dan gedacht.

Tegen vieren rijden we naar Boerderij-Camping “de Kommer” gelegen aan de rand van Loon op Zand. Hier gaan we de komende dagen doorbrengen en de omgeving verkennen en natuurlijk gebruiken we hierbij onze fietsen weer !

Verslag 17

Het is nog steeds prachtig weer en omdat we ’s morgens al meteen in de zon zitten zijn we eerst een tijdje bezig geweest om schaduw te creëren.

Nadien zijn we fietsend op pad gegaan naar het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen. Iets voor de plaats Loon op Zand staat een mooi wit kasteel waarvan de eerste muren al dateren uit de veertiende eeuw.

Zodra we in het Nationale Park zijn zien we een grote kudde schapen en even later rijden we langs een mooi vennetje dat in de crisisjaren 1929-1940 gegraven is door werklozen en nu nog altijd in de winter dienst doet als (Kaatsheuvelse) IJsbaan.

In de omgeving worden veel asperges gekweekt en bij een winkeltje nemen wij dan ook, waarschijnlijk voor het laatst dit jaar, nog een keer dit “witte goud” mee.

Vlakbij Cromvoirt en Vught ligt “de IJzeren Man”, een recreatieplas, genoemd naar de stoombaggermolen die hem groef, waar het zelfs op maandag vrij druk is vanwege het mooie weer.

Onze tocht van vandaag is zo’n veertig kilometer en onderweg zien we veel manèges, ook bij onze kampplaats zijn diverse stallen met paarden.

Pas tegen vijven zijn we terug op de camping waar we nu gelukkig in de schaduw kunnen zitten en natuurlijk komt ons favoriete spel Carcassonne weer tevoorschijn. Wim kookt uitgebreid en maakt een heerlijke wokschotel met asperges, zoete aardappels en varkenshaas, ik bof maar met zo’n kok !!

Verslag 18

Heel dicht bij onze kampplaats bevindt zich recreatiestrand “Het Blauwe Meer” en omdat het vandaag zo benauwend warm is willen we daar even gaan kijken, we hebben zelfs onze zwemkleding meegenomen. Er ligt wel een snelweg tussen, dus je kunt er niet rechtstreeks naartoe, maar na een kwartiertje fietsen staan we bij een prachtig strand dat helaas in particuliere handen is: er worden vaak besloten feestjes gegeven en pas vanaf 15 juli is het voor iedereen geopend, maar dan moet er wel zes euro per persoon betaald worden.

We maken maar een tochtje in de omgeving en staan ineens voor het hotel behorend bij de Efteling.

Ook fietsen we langs het pretpark waar mensen  in de zinderende hitte staan te wachten tot ze van de stalen achtbaan Python gebruik mogen maken om enkele keren over de kop te gaan, mij niet gezien ! Via het mooie Nationale Park waar we gisteren ook waren gaan we terug naar de camping want er wordt slecht weer voorspeld (code oranje), maar ook hier is het natuurlijk erg benauwd. We zijn halverwege een spelletje Carcassonne, zittend in de schaduw, wanneer het noodweer losbarst: ineens begint het heel hard te waaien en te stormen en de tafel is binnen een tel kletsnat, ook alle kaartjes van ons spel !

Rondom ons wordt het één waterballet en lopen we te soppen in onze sandalen. Na enige tijd is het even droog maar de bui komt nog twee keer, in mindere mate, terug.

Ik heb binnen alle kaarten gedroogd en later doen we gewoon weer onder de luifel een nieuw spelletje Carcassonne, ook hadden we ineens wel heel dichtbij een poeltje om in af te koelen !!

Verslag 19

Het heeft gisteren tot middernacht geplensd, wat wel een lekker geluid was op de luifel, maar al die tijd konden we gewoon buiten zitten want koud was het totaal niet. Vanmorgen scheen de zon weer volop alleen is het nu gelukkig minder benauwd.

Natuurlijk worden de fietsen weer gebruikt en onze bestemming is Kamp Vught waar we via een mooie route door onder andere Udenhout terecht komen.

Nationaal Monument Kamp Vught is een voormalig concentratiekamp waar tussen januari 1943 en begin september 1944  ruim 31.000 mensen voor kortere of langere tijd gevangen hebben gezeten. Naast duizenden Joden zaten er politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma (zigeuners), Jehova’s getuigen, criminelen, homoseksuelen en zwervers. Voor de Joden was Kamp Vught een doorgangskamp, de meeste Joden werden gedeporteerd naar het Drentse Westerbork en vandaar naar de Duitse vernietigingskampen in Polen. In totaal verloren 749 mensen in Concentratiekamp Vught het leven.

We hebben er diverse uren doorgebracht, er is een introductiefilm, via audio krijg je allemaal verhalen van overlevenden te horen en ook kun je oude barakken, het Crematorium, de wachttorens en het kindergedenkteken bekijken. Het was een echt werkkamp dus kinderen waren alleen maar lastig en werden daarom gedeporteerd !

Het is allemaal zeer indrukwekkend, helaas is er nog niet veel veranderd en woedt er nog steeds oorlog, zelfs in Europa !

Op de terugweg komen we langs het Nationaal Militair Museum waar, vanwege het 275 jarig bestaan van de Genietroepen, een expositie over bruggenbouwers te zien is. We wandelen over het buitenterrein en maken nog wat foto’s maar zitten eigenlijk nog vol emoties over wat we allemaal gezien en gehoord hebben in Kamp Vught.

Even later passeren we de recreatieplas de IJzeren Man en hier houden we pauze in de schaduw met uitzicht op het meer.

Later neemt Dennis zelfs nog een duik in het heldere water, Wim en ik houden het bij “pootje baden”.

Daarna hebben we nog een flinke afstand af te leggen en weer fietsen we door de Loonse en Drunense Duinen, we hebben alle fietspaden van het Park inmiddels wel gehad.

Ook nu hebben we weer zo’n vijfenveertig kilometer fietsend afgelegd !

Verslag 20

Gisteren zijn we de camping niet afgeweest, het heeft bijna de hele dag geregend en flink ook ! De boeren zullen wel blij zijn na ruim een maand droogte, maar in Valkenburg, waar de straten en terrassen blank stonden, komen de nare herinneringen weer boven van twee jaar geleden toen daar alles overstroomd was, gelukkig is het dit keer minder erg !

Zo’n vijftien kilometer van de kampplaats bevindt zich Safaripark Beekse Bergen en omdat het al heel lang geleden is dat we daar geweest zijn fietsen we er vanmorgen, met zonnig weer, naartoe.

Daar aangekomen gaan we eerst op bootsafari en zien diverse neushoorns, kamelen en enkele jakken, maar vooral veel ooievaars die  er hun nest met jongen hebben.

Je kunt met de auto door het park rijden (maar wij zijn op de fiets !) of lopend het hele gebied verkennen en zó zie je eigenlijk het meest. Er is net een roofvogelshow aan de gang wanneer we met de boot aanleggen en zien daar gieren, arenden en prachtige kraanvogels.

Natuurlijk bevinden zich in het park allerlei soorten apen, maar ook leeuwen, nijlpaarden en verschillende herten zijn er te bekijken.

Het is vandaag gezellig druk: we zien grote groepen kinderen die schoolreisje hebben en ook veel jonge gezinnen.  We verblijven lange tijd bij de tientallen bavianen die allerlei capriolen uithalen en waar duidelijk zichtbaar is wie de leider is.

De zebra’s, gnoes en giraffen ontbreken ook niet en zelfs de olifant en de wilde hond worden gespot.

Toch zien we deze dieren veel liever echt in het wild !!

Verslag 21

We zijn vanmorgen verhuisd naar een volgende camping, maar wel met een grote omweg. Het was namelijk alweer een week geleden dat we mijn ouders bezocht hadden, dus zijn we eerst naar het verzorgingstehuis in Arnhem gegaan. We kwamen mijn vader tegen op de gang, hij herkende ons meteen en was blij ons te zien. Samen zijn we naar mijn moeder gelopen en ook zij begon gelijk te lachen toen ze ons zag.

We zijn een uurtje gebleven en toen naar camping de Bloksberg bij Gennep gereden, gelegen in de kop van Limburg. Deze kampplaats heeft een natuurbad van vijf hectare dat ook nog eens uitgeroepen is tot het helderste en schoonste water van Nederland. Helaas mag Dennis met zijn auto niet bij ons op de plaats staan en heeft hij een plekje achteraf (nr. 38), maar hij hoeft er alleen maar te slapen en kan er op de fiets naartoe.

Wij staan de eerste nacht in de buurt van de kantine (nr. 6) en verhuizen morgen naar een prachtige plek met uitzicht op het water (nr. 1), waar we tot donderdagmorgen verblijven.

We hebben de camping al helemaal rondgewandeld en zijn zelfs alle drie het water in geweest, want de temperatuur loopt weer aardig op.

Morgen wordt het tweeëndertig graden en ik weet zeker dat we dan diverse keren een duik in het heldere, verkoelende water zullen nemen ! 

Verslag 22

Gisteren (zondag 25 juni) konden we tegen de middag terecht op ons nieuwe, mooie plekje met uitzicht op het meer en nadat we alles, binnen een half uurtje, weer opgebouwd hadden zijn we gauw het water ingegaan om af te koelen, want het is inmiddels drieëndertig graden in de schaduw , één van de warmste dagen tot nu toe dit jaar ! 

De hele middag lopen we regelmatig even naar het meer om te zwemmen waarna we weer onder de extra lange luifel gaan zitten, waar we het goed uit kunnen houden ! 

Tot ruim na middennacht verblijven we buiten, we kunnen zelfs een kaartspelletje doen want er is totaal geen wind !  Na een warme nacht is het vanmorgen toch een stukje afgekoeld naar zo’n vierentwintig graden, prima fietsweer !

We rijden weer een prachtige route en komen door dorpjes waar we nog nooit van gehoord hebben (Ven-Zelderheide !) en rijden zelfs een stukje door Duitsland bij Reichswald. Nadat we langs de Sint Jansberg zijn gereden komen we uit bij Plasmolen.

(Dennis heeft een lifter !)

Hier bekijken we de Mookerplas en de Zevenbergen, waar we jaren terug met onze zeilboot een paar dagen gelegen hebben.

Op de terugweg komen we langs Vesting ’t Genneperhuis, een historische plek die al rond 900 na Chr. is opgericht en lange tijd een verdedigingspost is geweest. Nu restten nog enkele ruines en een uitkijkpunt over de Maas.

Nadat we in het leuke plaatsje Gennep boodschappen hebben gedaan keren we terug naar de camping, waar het na het drukke weekend nu heel rustig is.

Dennis en ik gaan nog een keer zwemmen en ’s avonds gaat de barbecue aan en etend kijken we weer uit op het prachtige meer !

Verslag 23

Het is nog steeds mooi en droog weer dus gaan we nog een keer fietsend op pad: via Heijen rijden we zuidwaarts naar Afferden waar we met de pont de Maas oversteken.

Hier zien we een zelfgebouwde woonwagen staan met een tractor ervoor en we maken nog even een praatje met de trotse eigenaar.

Iets noordelijker ligt het sluis- en stuwcomplex Sambeek, één van de zeven Maasstuwen die ervoor zorgen dat de Maas bevaarbaar blijft. We blijven een tijdje staan kijken naar de drie sluizen waar vrachtschepen en pleziervaart zo’n drie meter zakken of stijgen, altijd weer interessant om te zien.

Via Boxmeer, een vrij grote stad waar net een Kermis opgebouwd staat zodat je het mooie van de plaats niet meer ziet, fietsen we naar Beugen en Helbroek.

 ( In dit gebied waren vroeger veel varkenshouderijen, inmiddels zijn deze bedrijven opgeheven,

dit is ” ’t Lèste Vèrke” )

Hier bevindt zich een prachtig natuurgebied : de Vilt waar we door middel van fietsknooppunten doorheen rijden.

Bij Gennep steken we de Maas weer over via een lange brug en zien in het centrum van de stad een oude locomotief staan (gerestaureerd Pruisisch model uit 1924), het enige wat over is van het “Duits Lijntje”: grensstation Gennep dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest is en daarna nooit meer opgebouwd is.

Voorlopig was dit onze laatste fietstrip, inmiddels hebben we ruim acht en een half honderd kilometer fietsend afgelegd de afgelopen weken, maar voor morgen is er veel regen voorspeld (we zullen dan wel veel spelletjes doen onder de luifel !) en overmorgen gaan we naar huis. Dennis heeft nog bijna twee weken vakantie maar de weersvooruitzichten zijn niet zo gunstig: de komende week gaat het elke dag regenen……… het kan echter zo maar zijn dat we binnenkort toch weer op pad gaan !!

Verslag 24

We zijn een week thuis geweest waarin het regelmatig heeft geregend en zelfs de krachtigste zomerstorm in Nederland ooit gemeten voorkwam. De schade door de vele omgewaaide bomen wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s ! We hadden deze dagen mooi de tijd voor allerlei afspraken en ook is de camper helemaal in de was gezet.

Maar nadat de mannen gisteravond met het koor een heel leuk optreden hebben gehad in verzorgingstehuis het Vrijthof in Tiel zijn we vanmorgen weer met onze auto’s vertrokken richting de Achterhoek, waar we net na de middag aankomen bij camping de Vlierhof in Eibergen. We hebben er een mooi plekje aan het water alleen slaapt Dennis dit keer in een tentje omdat auto’s niet toegestaan zijn op de kampplaats.

Voor de komende dagen is er erg warm weer voorspeld dus gaan we ’s middags gelijk op pad om nog iets te bekijken, namelijk het Achterhoekse Openluchtmuseum Erve Kots, waar we via een audiotour uitleg krijgen hoe de Saksische boer vroeger leefde en werkte.

We zien een “Los Hoes”: een huis zonder kamers waarin mensen en dieren samen leven in één grote open ruimte, Boerderij Kots, een bakhuis, een oliemolen, een zagerij en nog veel meer.

Het is allemaal heel leerzaam en erg mooi opgezet !

We wandelen er enkele uren rond en strijken dan neer op een terrasje behorende bij Erve Kots waar we een heerlijke pannenkoek eten, natuurlijk met een biertje erbij.

Wanneer we tegen de avond terug zijn op de camping is het er nog goed warm en gaat Dennis meteen het water in.

En weer kunnen we de hele avond buiten zitten, iets wat deze vakantie heel vaak mogelijk is !

Verslag 25

Het was gisteren (zaterdag 8 juli) met drieëndertig graden de, tot nu toe, heetste dag van het jaar en we zijn dan ook de camping niet afgeweest. Met zo’n prachtig meertje voor de deur kun je geen betere plek hebben om te verblijven !

We zijn heel wat keren het water ingedoken voor verkoeling en hebben verder weinig ondernomen.

Vanmorgen hebben we onze fietsen weer gepakt om wat van de omgeving te bekijken: vlakbij Eibergen bevindt zich de Mallumse Molen, een al vanaf 1424 bestaande watermolen die er, na restauratie, nog steeds prachtig bijstaat. Samen met het tegenover liggende Muldershuis en een schuur staan deze drie gebouwen op de lijst van rijksmonumenten.

We vervolgen onze weg richting de plaats Neede waar we een “rondje Neede” rijden en zo langs allerlei leuke plekjes komen.

We willen echter niet te lang onderweg zijn want er wordt hevig onweer voorspeld met code oranje !

Eenmaal terug op de camping plonzen we eerst het water in want het is flink benauwd en weer ruim boven de dertig graden !

Pas tegen zessen komt de langverwachte regen al valt het heel erg mee en zitten we binnen een half uur alweer buiten. Het is in ieder geval wél lekker opgefrist al wordt het morgen gewoon weer vijfentwintig graden !

Verslag 26

Het weer  is helemaal opgeklaard: het benauwde is weg, een prima temperatuur om de fiets te pakken. We rijden een stuk van de “Flamingoroute” die gedeeltelijk door Duitsland gaat en beginnen hiermee in de plaats Eibergen dat onderdeel is van de gemeente Berkelland.

De rivier de Berkel stroomt in het oosten het land binnen en mondt in Zutphen in de IJssel uit en net als gisteren zien we deze rivier vandaag diverse keren meanderend door het fraaie landschap gaan.

We passeren vele rogge- en maïsvelden, waarvan de laatste al bijna op manshoogte zijn.

In Rekken komen we langs de Piepermolen uit 1796, genoemd naar de laatste molenaar die hier beroepsmatig werkte, in 1970 is deze grondig gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 7-4.jpg

En dan ineens staan we bij het natuurreservaat Zwillbrocker Venn en zien we in de verte de meest noordelijke flamingo kolonie van Europa in het water staan. Nu baal ik dat ik mijn fototoestel op de camping heb laten liggen, met de telefoon kan je prima foto’s maken, maar niet goed inzoomen !

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 8-3.jpg

De route blijft afwisselend en nadat we een tijdje over smalle bospaadjes hebben gereden moeten we noodgedwongen stoppen vanwege een omgevallen boom, waarschijnlijk veroorzaakt door de storm van gisteren.

Nadat we onze fietsen er één voor één overheen getild hebben komen we even later uit bij het Haaksbergerveen, een prachtig natuurgebied met hoogveen en diverse vennetjes, ook staat de heide al een beetje in bloei.

We komen nog een keer langs de Mallumse Molen en wanneer we tegen vieren terug zijn op de camping hebben we vijfenzestig kilometer afgelegd en alle drie een “zere kont”!

Voorlopig was dit ook de laatste fietstocht want morgen gaan we weer naar huis: voor Dennis zit de vakantie er dan op, al hebben we nog wel enkele leuke trips in het vooruitzicht ! We hebben weer genoten van de gemoedelijke Achterhoek waar iedereen je gedag zegt en alles nét iets langzamer lijkt te gaan !

Verslag 27

Omdat we nu toch in de buurt van Winterswijk verblijven zijn we vanmorgen, nadat we de camping verlaten hebben, eerst naar Obelink Vrijetijdsmarkt gereden waar ze alles op het gebied van kampeer- en outdoorartikelen hebben. Ons gasstel begint raar te doen en ook hebben we nog wat andere kleine dingen nodig. Ze claimen de grootste van Europa te zijn en de zaak is inderdaad enorm groot en erg uitgebreid, het is er dan ook gigantisch druk. Voor je het weet kom je met veel meer thuis dan de bedoeling is, Dennis koopt er bijvoorbeeld nieuwe sandalen en wij een tafeltje bij het nieuwe gasstel !

Nadien rijden we naar Ruurlo waar in de bosrijke omgeving van de Achterhoek het rijksmonument kasteel Ruurlo (1326) ligt, omringd door een mooie Engelse landschapstuin.

Tegenwoordig is er een museum in gevestigd met werken van grootmeester Carel Willink (1900-1983), de opstelling van zijn schilderijen toont de ontwikkeling van een zoekende  kunstenaar die zich later weet te ontplooien als de nooit geëvenaarde schilder, die ontzettend gedetailleerd werk levert.

(Wat een perfectie !)

Ook zijn er prachtige creaties te zien van modeontwerpster Fong Leng, speciaal gemaakt voor Mathilde Willink, zijn derde en veel jongere vrouw.

Nadat we nog een rondje om het prachtige kasteel gelopen hebben gaan we huiswaarts waar we tegen vijven aankomen. Het is nog steeds prima weer, zo rond de dertig graden. Wat hebben we geboft al die weken, ik denk dat we slechts één dag regen hebben gehad en dat in Nederland ! We zijn de komende dagen thuis, maar in het weekend staan we weer vier dagen op vakantiepark de Krakeling in Zeist, waar we een ware familiereünie hebben, ik zie zelfs mijn oudste zus weer na drie en een half jaar….. wordt vervolgd.   

Verslag 28

Het is weekend (zaterdag 15 juli), Dennis heeft alweer volop gewerkt maar voor de laatste keer gaan we samen met onze campers op pad naar vakantiepark de Krakeling, waar morgen een ware familiereünie plaats vindt. Tegen half twaalf komen we aan en nadat we alles opgebouwd hebben en “een bakkie leut” gedaan hebben met m’n zus, zwager en zijn moeder, die hier samen al bijna twee weken verblijven, pakken we onze fietsen om naar Soesterberg te rijden waar het Nationaal Militair Museum staat.

Hier komen verleden, heden en toekomst van de Nederlandse krijgsmacht tot leven door middel van verhalen, activiteiten en actuele exposities.

Ook zijn er volop tanks, vliegtuigen en ander materiaal te zien en mogen we zelfs meerijden in een militaire wagen.

De F-16 wordt uitgebreid belicht, het vormt dan ook het belangrijkste deel van de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht.

Tegen vijven verlaten we het museum want er komt een heel donkere lucht opzetten en we willen wel voor de regen losbarst op de camping zijn. Achteraf valt het allemaal erg mee en blijft het bij een regenbui en enkele windstoten, wel is het een stuk afgekoeld.

De afgelopen week zijn we, samen met mijn zus Margriet, twee keer bij onze ouders geweest: ze gaan beiden hard achteruit en herkennen ons niet meer.

Mijn oudste zus Clary, die ik morgen na drie en een half jaar weer zie, heeft ze vandaag bezocht en schrok hoe erg ze achteruit gegaan zijn sinds de laatste keer dat zij ze zag, vorig jaar september. Ze worden gelukkig de hele dag goed in de gaten gehouden door het verzorgend personeel en we krijgen regelmatig berichten over hun toestand, maar het blijft allemaal erg zorgelijk. Doordat we niet naar Engeland en Ierland zijn gegaan hebben we ze in ieder geval de afgelopen maanden heel wat keren kunnen bezoeken !

Verslag 29

We hebben gisteren een heel gezellige dag gehad met de hele familie, al misten we natuurlijk onze ouders en hebben we veel over hen gesproken.

Ook leek het net of ik mijn oudste zus en zwager pas geleden nog gezien had, het was meteen weer zo vertrouwd, wat ook komt door al het whats-appen wat we samen doen.

We hebben echt geboft met het weer, behalve een paar spatjes is het de hele dag droog geweest en rond de tweeëntwintig graden.

Vanmorgen zijn we met z’n drieën weer fietsend op pad gegaan en hebben ruim zeventig kilometer afgelegd. De route was heel afwisselend net als het weer: af en toe scheen de zon maar we zijn helaas ook verschillende keren nat geregend, al reden we vaak onder de  bomen die toch een heleboel water opvangen. We zijn eerst naar de piramide van Austerlitz gereden die zich op slechts enkele kilometers van de camping bevindt. Het monument bestaat uit een met gras beklede piramidevormige zandheuvel van 40 bij 40 meter met een stenen obelisk erop, de totale hoogte is 33 meter. Hij is in 1804 gebouwd door soldaten van Napoleon op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug.

Even later rijden we over de oude landingsbaan van vliegbasis Soesterberg en komen we weer langs het Militair Museum dat we zaterdag bezocht hebben.

Ook fietsen we door de Soesterduinen waar nog enkele oude bunkers liggen.

Ik wilde graag Paleis Soestdijk bekijken, dat op de route ligt, maar helaas staat deze helemaal in de steigers en is er nu niets van te zien.

Wel staan er veel mooie, oude huizen rond de Utrechtse Heuvelrug en passeren we Kasteel Groeneveld.

Ook Zeist heeft een kasteel,  het zeventiende-eeuwse Slot Zeist met het Broeder- en Zusterplein, deze doet tegenwoordig dienst als trouwlocatie en er worden  muziek- en theatervoorstellingen georganiseerd.

Pas tegen half zes zijn we terug op de camping met fietsen die onder de modder zitten van alle natte bospaadjes waar we over gereden hebben, maar met een spuitende waterslang krijgen we ze weer mooi schoon.

We doen vanavond heel makkelijk met het eten: er staat (iedere maandagavond) een pannenkoekenkraam op de kampplaats en met z’n zessen eten we daar ieder enkele heerlijke pannenkoeken met appel, kaas en spek !

Morgen maken we er een luie dag van en keren tegen de avond terug naar huis, dan zit de vakantie van Dennis er toch écht op !!

Inmiddels is mijn moeder 25 juli overleden en op 1 augustus, na een mooie, persoonlijke uitvaartplechtigheid, gecremeerd.

Terug naar boven