Onze reizen: Schotland 2012

Schotland 2012

Schotland 2012

4 weken met de caravan naar Schotland

Juni 2012 zijn wij met onze zoon Dennis naar Schotland geweest, daar hebben we ruim 4000 km rondgereden met de caravan een Adria Adiva van 2.45 breed en 7.45 lang op vaak bijzonder smalle wegen en wanneer er tegenliggers achteruit moesten bleven deze altijd zeer vriendelijk en correct.

zie hieronder een verslag met vele foto’s van een schitterend land.

wij vinden het leuk om reacties te ontvangen, deze kunnen gemaild worden naar:      wblits@hotmail.com

Verslag 1

We beginnen vandaag, 2 juni 2012, aan een nieuwe reis, samen met Dennis. Eens per jaar gaan we met z’n drieën op pad en mag hij bepalen waar we onze vakantie doorbrengen, dit jaar wordt het Schotland. We vertrekken om twaalf uur uit Dodewaard met onze caravan en om kwart voor twee arriveren we bij de haven van IJmuiden. Er staan al verschillende mensen te wachten, ook met diverse oldtimers en motoren. Pas om vier uur kunnen we aan boord, wel krijgen we voor die tijd onze boarding-kaarten en volgt een paspoortcontrole.

Het is droog en zonnig weer al blijft de temperatuur steken bij 16 graden. Als we dit weer ook in Schotland hebben, mogen we van geluk spreken, het land staat natuurlijk bekend om z’n slechte weer. We wachten het maar af, ik heb in ieder geval veel truien en lange broeken ingepakt ! We gaan als eersten aan boord, bekijken snel onze hut (dit keer met uitzicht !) en gaan dan naar het bovendek om vandaar een grote groep, zo’n dertig stuks, Morgan’s (oldtimers) te bewonderen. We zitten heerlijk in het zonnetje, Dennis probeert een Iers biertje: Guinness Draught, heel donker met een “aparte” smaak (!!) en langzaam stroomt het dek vol.

Er is hier van alles te zien: enkele vrijgezellenparty-vierders met de vreemdste kleding aan, een groep kindergolfers vergezeld door de ouders, veel jongeren, motorrijders en natuurlijk een grote groep oldtimerrijders .….. en iedereen lust een biertje !

Tegen half zeven gaan we het schip verder verkennen, er is een uitgebreide taxfree shop met kleding, drank, cosmetica, enz. Er zijn diverse bars en restaurants, een bioscoop en een casino. Toch is alles veel minder luxe dan in het schip waarmee we twee jaar geleden van Kiel naar Oslo overgevaren zijn.

Om kwart over acht staan we ingepland voor het uitgebreide buffet, helaas heeft Dennis last van zeeziekte en eet hij nauwelijks iets van alle heerlijke soorten vis, vlees, tapas en toetjes. Hij houdt het bij wortels en droog brood, langzaam knapt hij weer op en om half elf heeft hij zelfs zin om mee te doen met een whiskyproeverij, deze is in de compas-bar. Je krijgt drie glazen met een bodempje whisky erin met uitleg erbij over de herkomst, de smaak en de leeftijd. Het smaakt de beide heren zo goed dat ze ieder nog een glaasje nemen, daarna gaan we naar dek negen, waar onze hut is.

Verslag 2

 

We slapen redelijk goed, af en toe word je wakker van een vreemde deining, maar de zee is vrij kalm. Om half acht worden we gewekt en hebben dan nog alle tijd voor een uitgebreid ontbijt. Tegen half tien varen we de haven in van Tyne, vlakbij Newcastle in het noorden van Engeland.

(Vanwege de droge lucht in de kajuit heb ik last van m’n lenzen en wil deze nog snel even schoonmaken. Helaas valt er één op de grond en zijn we een kwartier aan het zoeken, uiteindelijk vindt Wim hem terug in mijn tas !!) Half tien plaatselijke tijd (we moeten de klok een uur terug zetten) rijden we, na de douane controle, richting Alnwick, daar staat het kasteel waar de opnamen van “Zwerkbal” zijn gemaakt voor de film van Harry Potter.

Het blijkt een prachtig kasteel te zijn, al eeuwen in bezit van de familie Percy, wat we uitgebreid van binnen en buiten bekijken. Het is er vrij druk en voor de jeugd is er van alles te doen o.a. “bezemsteelvliegen”, net als in de film. (Ik probeer ook nog even te vliegen, maar ben blijkbaar toch geen echte heks !).

Af en toe komt de zon even tevoorschijn, maar het wordt niet warmer dan elf graden !

Na het indrukwekkende bezoek, waar we uitgebreid foto’s van hebben gemaakt (helaas was dit binnen verboden !), gaan we naar onze eerste overnachtingplaats in Schotland: Belhaven Bay, bij de plaats Dunbar, waar we tegen half drie aankomen. De camping is goed bezet, het blijkt een extra lang weekend te zijn vanwege het 60-jarig regentschap van Queen Elisabeth, dit jubileum wordt groots gevierd, het is dan ook een hele prestatie ! Dit verklaart tevens alle vlaggen en festiviteiten die we onderweg zagen. Gelukkig zijn er nog vrije plaatsen op de camping en krijgen we een plek op een veldje waar we uit de wind en in de zon kunnen zitten.

De camping ligt vlak bij zee en in de loop van de middag maken we een wandeling naar het water.

Er staat een frisse, harde wind, maar de lucht is (bijna) onbewolkt en met een vest aan is het goed te houden.

Het is eb en er wordt volop gewandeld op het strand, vlakbij is een golfbaan waar ook goed gebruik van wordt gemaakt.

Eenmaal terug op de camping doen we een potje Carcassonne en al die tijd blijft de zon flink z’n best doen ! Tot half acht zitten we buiten, dan wordt het te fris, wel blijft het lang licht;

als we om half elf naar bed gaan (!!) is het nog totaal niet donker, het lijkt Noorwegen wel !

Verslag 3

 

We hebben vanmorgen heerlijk uitgeslapen, de zon scheen al volop, maar omdat we bijna alle ramen verduisterd hadden, werden we daar niet wakker van. We ontbijten buiten, we hebben echt geluk met ons plekje: de hele dag zon en redelijk uit de (frisse) wind !

We hebben weer een schitterende dag. Als eerste zijn we naar de pittoreske haven van Dunbar gereden,

een oud kasteel doet er nu dienst als vogelbroedplaats en we kijken vol bewondering naar de smalle doorgang van de haven, je moet een goede stuurman zijn om hier naar binnen te varen !

Ook zien we de eerste typisch Engels/Schotse kenmerken: de rode telefooncel en de vele schoorstenen op het dak.

Daarna zijn we naar St.Abb’s Head (een natural reserve) gegaan, een plek aan zee met ruige rotsen waar duizenden zeevogels nestelen.

We hebben er een prachtige afwisselende wandeling gemaakt over de rotsen en door weilanden met schitterende vergezichten.

Pas tegen vieren zijn we terug op de camping, waar het tijd is voor een spelletje, weer buiten in de zon !

Tegen half zeven wordt het bewolkt en fris en verhuizen we naar binnen. We blijven nu wakker tot het donker wordt (elf uur Schotse tijd) en blinderen de ramen niet, we willen morgen weer vroeg op !

Verslag 4

Vandaag, 5 juni, ben ik jarig en al vroeg krijg ik diverse SMS-jes en telefoontjes (de felicitatiemails zie ik pas een dag later !). Tegen negenen zitten we al in de auto op weg naar Edinburgh, de hoofdstad van Schotland.

We rijden via de kust langs Tontallon Castle en stoppen bij het plaatsje North Berwick. De zon schijnt weer volop als we het haventje bekijken waar de boten, vanwege eb, op het droge liggen.

Onderweg komen we langs diverse golfbanen. In Musselburgh tanken we LPG, wat in Schotland vrij moeilijk te krijgen is en tegen elf uur komen we aan in Edinburgh, vlakbij de beroemde Royal Mile met z’n vele souvenirwinkels en historische gebouwen.

Edinburgh Castle bekijken we alleen van de buitenkant, het is er gigantisch druk omdat iedereen vandaag nog een vrije dag heeft vanwege Queen Elisabeth’s 60-jarig jubileum. Helaas zijn ze op het voorplein druk bezig een grote tribune op te bouwen, vanwaar je de taptoe kunt aanschouwen. Deze wordt normaal in augustus gehouden, maar vanwege de olympische spelen in juli, die dit jaar in het Verenigd Koninkrijk worden gehouden, is alles vervroegd. Weinig kans dus op mooie foto’s !

Ook het paleis Holyroodhouse, de Schotse residentie van de koningin, zien we vanachter de hekken.

Toch genieten we volop van alle mooie gebouwen, de doedelzakspelers (pipers), “living statues” en mensen in Schotse kleding (tartans).

Tussen de middag trakteert Dennis op een heerlijk etentje op een balkon met uitzicht en zon, ook proeven we echt Schots bier: Innis & Gunn, wat een beetje lijkt op Leffe Blond.

’s Middags stappen we op een toeristische dubbeldekker maar deze rit valt erg tegen: er zijn veel stoplichten en andere hoge bussen en de mooie punten rijden we te snel voorbij, zodat er weinig foto’s gemaakt worden.

Later bezoeken we nog een paar winkels en proeven we enkele soorten whisky, ook een pub wordt met een bezoek vereerd.

Helaas is het weer helemaal veranderd en begint het zachtjes te regenen. Tijd om weer naar Dunbar te gaan, waar we een leuk Italiaans restaurantje opzoeken om mijn verjaardag verder te vieren !

Verslag 5

Het regent de hele nacht en ook vanmorgen drupte het nog steeds, de camping is veranderd in een drassig terrein. Als het even droog is breken we de tent van Dennis af en tegen half elf vertrekken we richting Pitlochry (Faskally Caravan Park) zo’n 165 kilometer rijden. Het blijft zwaar bewolkt met motregen. Langzaamaan verandert het landschap en wordt het bergachtig, ook zien we gele brem en wilde lupines langs de kant van de weg (net als in Noorwegen) en zijn er meer bossen. We krijgen weer een ruime plek op de camping, die ook heel centraal ligt en zitten rondom in de hoge heuvels.

Vanwege het natte weer wordt de middag gevuld met spelletjes doen en de mannen proeven diverse soorten whisky, ze smaken allemaal !!

Pas tegen de avond wordt het droog maken we een wandeling rond de kampplaats: er is een overdekt zwembad met sauna en stoombad en ook een kampwinkel is aanwezig. Nu maar hopen dat het morgen beter weer is, zodat we wat kunnen ondernemen !

Verslag 6

De Schotten zijn beleefde, vriendelijke mensen. De campingeigenaar kwam vanmorgen naar ons toe met een dik boek met bezienswaardigheden van Schotland, dat we mochten houden en ook had hij op internet dingen voor ons uitgezocht. We zijn de hele dag weer op pad geweest in de nabije omgeving. Eerst hebben we een mooie wandeling van ongeveer acht kilometer gemaakt bij Killiecrankie langs de rivier Garry.

We zien een mooie kloof, een waterval, bossen en Soldier’s Leap, een historische plek waar de soldaat Donald MacBean de rivier over sprong om te ontsnappen aan de Jacobieten in de strijd van 1689.

Daarna hebben we het Scottish Hydro Electric Visitor Centre bezocht, waar aan het begin van de zomer de wilde zalm (wel 5000 stuks per jaar) omhoog zwemt langs de 311 meter lange zalmtrap in de Power Station Dam. Alles wordt goed uitgelegd via een film in het bezoekerscentrum en is heel interessant.

Vervolgens bezoeken we de kleinste distilleerderij van Schotland: Edradour Distillery, waar slechts twaalf vaten per week handmatig geproduceerd worden. Bij aankomst worden we verwelkomd door een doedelzakspeler.

Natuurlijk zit er bij de rondleiding ook een proeverij en deze malt whisky is wel heel speciaal, er komen weer twee flessen bij de voorraad in de caravan !!

Volgens de TomTom kunnen we in Aberfeldy LPG tanken dus rijden we naar dit leuke plaatsje. Helaas verkoopt het tankstation al jaren geen LPG meer, wel komen we langs de whisky distilleerderij Dewar’s en ook dit keer laten we ons rondleiden. Hier wordt wel veel meer geproduceerd dan bij de vorige en ook de uitleg is totaal anders. De whisky smaakt echter ook hier weer prima en dit keer houden we het bij één fles die in de kofferbak verdwijnt.

Via een mooie route, met smalle weggetjes, rijden we terug naar de camping. Onderweg stoppen we nog bij “Queens View”, waar je een prachtig uitzicht hebt over Loch Tummel, helaas is het helemaal bewolkt, maar het blijft een mooie plek.

We hebben echt geboft met het weer, het was ongeveer 16 graden en droog !

Verslag 7

We hebben vandaag (8 juni) 300 kilometer door de hooglanden gereden, de meeste tijd over smalle kronkelige weggetjes waar je elkaar nauwelijks kunt passeren. Het gebied is heuvelachtig met snelstromende rivieren, erg groen (dat kan niet anders met al die regen !), met mooie bruggetjes en oude huizen en kastelen.

Tegen twaalven bezoeken we het eerste “castle”, want dat is het doel vandaag: kastelen bekijken ! Balmoral Castle (Deeside) is al sinds 1852 in bezit van de koninklijke familie, dat er de zomers doorbrengt.

Het kasteel is (gedeeltelijk) open voor publiek van april tot eind juli, dus we hebben geluk ! Rond het mooie gebouw ligt een grote lap grond met enkele rivieren vol zalm, een meer en veel bos. Ook een mooie tuin hoort bij het kasteel.

Nadat we het uitgebreid bekeken hebben, ook de stallen met prachtige paarden, rijden we verder.

Het volgende kasteel, wat we toevallig passeren, is Glenbuchat Castle, een ruïne die we zo van binnen mogen bekijken.

Ook van Kildrummy Castle is niet veel meer over, maar de tuinen eromheen zijn erg mooi.

Craigievar Castle, daarentegen is prachtig, het behoort dan ook tot “the Trust for Scotland”. We hebben er een rondleiding van vijfenveertig minuten door zeventien heel mooie vertrekken, waarvan sommige vroeger dienst deden als rechtbank.

Dan wordt het tijd om weer richting camping te gaan waar we pas tegen zevenen aankomen. We hebben geen zin meer om te koken en proberen het eten in de kantine van de camping. Helaas zijn er diverse menu’s niet voorradig en is de maaltijd van Dennis niet te pruimen. De eigenaar, die ons al zijn favoriete whisky heeft laten proeven, geeft ons een gratis overnachting, vanwege de slechte service bij het restaurant !

Eenmaal terug in de caravan komen de flessen whisky weer op tafel en worden de verschillen tussen de diverse soorten weer uitgebreid getest !!

(En weer hadden we de hele dag droog weer !)

Verslag 8

Het is vandaag voor Schotse begrippen schitterend weer. We bezoeken het slechts acht kilometer verderop gelegen Blair Castle, een wit kasteel dat in zevenhonderd jaar tijd vaak verbouwd is en vanbinnen dertig mooie vertrekken telt.

Alleen in de balzaal, die ook gebruikt wordt voor bruiloften en andere feesten, mag gefotografeerd worden. Er zijn veel wapens te bewonderen en ook hangen er veel familieportretten in het kasteel.

Van een gids krijgen we uitleg over de “quaich”, een zilveren cup met twee handvaten waar whisky uit gedronken wordt, als teken van vriendschap gaat deze beker rond. (In vroegere tijden: door de twee handvaten kon je niet tegelijkertijd een wapen vasthouden, ook diende de bodem van de cup als spiegel, zodat je kon zien wie er achter je stond !! Vriendschap ?)

Voor het kasteel staat een “piper” een traditioneel deuntje te spelen.

Na de rondleiding bekijken we de omgeving vanuit een tractor met aanhanger en zien we herten, pauwen, mooie bossen en open velden.

Later rijden we terug naar het schitterende plaatsje Pitlochry waar we de distilleerderij van Bell bezoeken: Blair Athol Distillery. Weer krijgen we uitleg over het hele proces en proeven vervolgens een malt-whisky, die je daarna met korting kunt kopen. Ook zijn we lid geworden van “friends of the classic malts” en kunnen we voortaan gratis een distilleerderij bezoeken, mits ze bij deze groep horen !

Er is weinig geheimzinnigs aan het distilleren van whisky: men laat gerst in water weken en ontkiemen, een proces dat mouten heet. De gerst wordt vervolgens met turfrook of hete lucht gedroogd, vermalen, met water vermengd en tot gisten gebracht. Het schuimende vocht wordt tweemaal gedistilleerd. Het uiteindelijke resultaat is een scherpe whisky (spirit) die drie tot zestien jaar (of nog langer) in oude eikenhouten sherryvaten wordt opgeslagen om zachter te worden. Wereldwijd worden per seconde gemiddeld dertig flessen Schotse whisky verkocht ! Meestal is dit blended whisky, waarbij het gaat om een mengsel van soms wel vijftig verschillende malts. Single malts zijn in één distilleerderij gemaakt uit pure, ongemengde gerstemout.

Na een bezoek aan de plaatselijke (Co-operative) supermarkt keren we terug op de camping om lekker te luieren in de zon. Om vijf uur begint de eerste EK voetbalwedstrijd waarin Nederland moet spelen, die eindigt in 0-1 voor Denemarken. Daarna gaan we, voor het eerst deze vakantie, barbecuen en proberen o.a. de Schotse haggis, een soort leverworst gemaakt van de ingewanden van een schaap (deze wordt ook in gehaktvorm geleverd), de smaak is niet verkeerd. Nadien leggen we hout op de barbecue en genieten nog een tijdje van het mooie weer.

Tegen negenen verhuizen we naar binnen en vallen de eerste druppels van deze dag !

Verslag 9

We hebben de dag (zondag 10 juni) in Glamis (spreek uit: Glems) doorgebracht, zo’n vijftig kilometer van de camping gelegen. Eerst hebben we het prachtige kasteel bekeken waar de koninginmoeder, ook Elisabeth genaamd, haar jeugd heeft doorgebracht. Deze dame is geboren in 1900 en 102 jaar oud geworden !

Weer mochten we helaas binnen geen foto’s of film maken, maar het zag er werkelijk schitterend uit.

Buiten, vlakbij het kasteel, waren de Highland Games (of:”Gatherings”) te bekijken, een festijn vol Gaelic muziek, dans en krachtmetingen. Meisjes van allerlei leeftijden dansten op doedelzakmuziek diverse uitvoeringen, waarbij een jury aanwezig was. Ze zagen er erg verzorgd uit en bij elke dans hadden ze andere kleding aan.

Er waren veel doedelzak”korpsen”, die ook beoordeeld werden.

Verder was er touwtrekken, kogelstoten, hardlopen, wielrennen, hamerslingeren en ook waren doedelzakspelers solo te beluisteren. Overal waren prijzen mee te winnen.

Er was veel publiek en natuurlijk stonden er diverse kramen met voedsel, kleding en speelgoed langs de kant. We hebben echt geluk gehad, deze games te kunnen zien, want meestal worden deze in juli en augustus gehouden. We zijn tot vier uur gebleven, toen begonnen we het koud te krijgen. Het is gelukkig droog gebleven maar het werd niet warmer dan twaalf graden !

Verslag 10

Na vijf overnachtingen op camping Faskally zijn we vandaag doorgereisd naar Inverness (Bunchrew Caravan & Camping Park). De dag begon weer regenachtig, maar op de plaats van bestemming aangekomen, was het al weer droog.

Voor het eerst deze vakantie hebben we echt een prachtige plek pal aan het water van de Beauly Firth en ook een smal riviertje stroomt voor ons plekje langs. Helaas is het weer een koude dag, rond de elf graden, maar toch zitten we uren buiten (Carcassonne te spelen) onder de luifel met één zijkant opgebouwd, zodat we uit de wind zitten. Zoals elke avond hebben we de vloerverwarming weer aan, iets wat bij tien graden wel erg lekker is. Ik heb meelij met de mensen die met een tentje of klein busje door Schotland rondtrekken !

Verslag 11

We zijn vandaag het verleden ingedoken en kwamen uit in 1746. Op 16 april dat jaar werd de laatste veldslag op Britse grond uitgevochten in Culloden. Hier is de jacobitische opstand, geleid door Bonnie Prince Charlie, de kop ingedrukt door een 9000 man sterke troepenmacht onder bevel van de hertog van Cumberland. In één uur tijd verloren 1500 jacobieten hun leven en slechts 50 man van de andere zijde. In het infocentrum is onder andere een korte film te zien van deze “onzinnige oorlog”.

Dennis krijgt er uitleg over de wapens die in die tijd gebruikt werden.

Nadien hebben we een wandeling gemaakt over het voormalige slagveld, al met al was het zeer indrukwekkend !

Daarna zijn we naar Fort George gereden. Dit is één van de fraaiste voorbeelden van Europese militaire architectuur en staat op een kaap die uitsteekt in de Moray Firth. Het fort werd in 1769 voltooid om verdere rebellie bij de Hooglanders na de jacobitische opstanden te ontmoedigen en is sindsdien altijd een militaire vesting gebleven.

We hebben het hele fort bekeken met de kazematten, de kerk, de verdedigingswerken en alle wapens. Net als ’s morgens kregen we een audiogids mee, waardoor we heel wat informatie tot ons gekregen hebben vandaag.

Eenmaal terug op de camping heeft Wim de houtskoolbarbecue aangemaakt en bij twaalf graden genoten we van de maaltijd en het prachtige uitzicht.

Vervolgens gingen de houtblokken op het vuur en pas om half tien, toen de zon achter de bergen verdween, zijn we naar binnen verhuisd.

Verslag 12

We hebben weer een prachtige gevarieerde dag gehad met ook nog redelijk wat zon. Allereerst hebben we de smalle weg ten oosten van Loch Ness in zuidelijke richting genomen, die door bossen, kleine dorpjes en over heuvels leidt.

In Foyers zijn we naar de prachtige waterval (Fall of Foyers) gelopen en een stukje verderop rijden we langs het mooie Loch Tarff.

De weg eindigt bij Fort Augustus, een druk dorp waar rondvaartboten vertrekken voor een tocht over het meer.

Ook zijn er diverse sluizen, die vlak achter elkaar liggen, te bekijken die in verbinding staan met het Caledonisch kanaal.

Weer in noordelijke richting kom je bij het imposante Urquhart Castle, het is niet meer dan een ruïne, maar door z’n ligging aan Loch Ness vormt het een mooi plaatje.

Vervolgens zijn we over een smalle weg door de bergen naar Muir of Ord gereden waar de distilleerderij van Glen Ord staat. Dit is één van de twaalf huizen waar we een pas van hebben dus kunnen we zonder betaling een toer meemaken. Hier wordt de Singleton gemaakt, een twaalf jaar oude single malt whisky. Ook verkopen ze “smoked” whisky waar Wim en Dennis zo gek op zijn. Natuurlijk kopen we, nadat ze eerst gekeurd zijn, weer twee flessen (met korting), de teller staat nu op 13 !!

Daarna keren we terug naar ons mooie plekje waar we nog even heerlijk in de zon nagenieten met een glaasje whisky !

’s Avonds hebben we de EK wedstrijd Nederland-Duitsland gekeken, die Nederland verloor met 1 – 2, nog één wedstrijd te gaan en dan kunnen ze terug naar huis !

Verslag 13

Toen we vanmorgen (donderdag 14 juni) met onze auto en caravan van de camping vertrokken met zwaar bewolkt weer, hadden we niet kunnen dromen dat onze middag zo zonnig zou verlopen.

Na een prachtige afwisselende rit langs meertjes en door bergachtig gebied naar de plaats Ullapool in noordwest Schotland, kwamen we tegen de middag aan bij Ardman Point Caravan en Camping Park. De lucht was langzaamaan open getrokken en in de middag verdwenen bijna alle wolken.

We hebben een heel mooie plek aan zee en onze caravan hebben we zo neergezet dat hij dienst doet als windscherm, want er staat een harde, koude wind. We zitten echter de hele middag in T-shirt en korte broek buiten en genieten van het prachtige uitzicht.

We barbecuen weer, maar tegen half negen verhuizen we toch naar binnen, de wind wint het van de zon ! Pas tegen kwart voor tien verdwijnt de zon achter de bergen, het levert schitterende plaatjes op.

Toen we ’s nachts om één uur gingen slapen was het nog niet helemaal donker, om half vier waren we even wakker en zagen de zon alweer volop schijnen (helaas verdween hij weer tegen negenen in de ochtend !) We moeten nog een keer proberen een hele nacht op te blijven om te kijken of het wel helemaal donker wordt !

Verslag 14

Vandaag (15 juni) hebben we de “Wester Ross Coster Trail” gereden, een prachtige route langs diverse lochs, de open zee, door de hooglanden en door bossen. Bij Corrieshalloch Gorge hebben we een rondwandeling gemaakt langs een diepe kloof met een mooie waterval.

Helaas is het weer een stuk minder lekker dan gisteren en laat de zon zich niet zien.

Later kwamen we toevallig weer langs een distilleerderij: Loch Ewe in het dorpje Aultbea. Het was een éénmansbedrijfje en de “spirit”werd maar een paar maanden in een vat gerijpt, dus je mag het geen whisky noemen, maar het was heel interessant en de Schot bracht het allemaal heel leuk. We hebben er nog een leeg vaatje gekocht waar we zelf whisky in kunnen bewaren en uit kunnen tappen.

Daarna moesten we nog een aardig eind rijden voor we terug op de camping waren.

Totaal hebben we weer 230 kilometer gereden. Eenmaal op de camping konden we gelijk de caravan in, de temperatuur is vandaag niet boven de twaalf graden gekomen en de harde wind maakt het gevoelsmatig nog een stuk kouder ! Maar ook vanuit de caravan hebben we een prachtig uitzicht over Loch Broom.

Verslag 15

Zo’n twaalf kilometer boven Ullapool gaat een smal weggetje naar Achiltibuie. Een rit van ongeveer twintig kilometer voert langs grote en kleine lochs, over bergen en naar mooie vergezichten. Het is de mooiste route die we tot dusver gereden hebben en een echte aanrader. De schapen lopen gewoon over de weg en door de vele “passing places” heb je geen last van de tegenliggers.

Helaas staat er weer een ijzige wind, wat Wim er niet van weerhoudt om “gewoon” in korte broek rond te lopen. Hij zegt altijd: “Zolang mijn voeten en m’n bovenlichaam maar warm zijn, heb ik het niet koud !” Toch snap ik nu waarom de Schotten zo gek op whisky zijn, je wordt er tenminste van binnen warm van !

In Achiltibuie staat een “smokehouse” waar zalm gerookt wordt, jammer genoeg is deze vandaag (zaterdag 16 juni) gesloten, hoewel mijn boek anders aangaf. Geen ramp, er ligt al gerookte zalm in de koelkast van de caravan. Vanaf het dorpje kijk je op de Summer Isles, een vrijwel onbewoonde eilandengroep waar in de zomer boottrips naartoe gemaakt kunnen worden. We hebben genoten van de mooie trip die vanaf de camping heen en terug maar een paar uur in beslag neemt. Gister hebben we een lange tocht gemaakt en morgen verhuizen we naar een volgende camping, dus vandaag wordt het verder relaxen in de caravan. (Relaxen deze vakantie is: spelletjes doen en whisky proeven !)

Na diverse spelletjes “Dominion” maken Wim en ik een wandeling over de camping en het stenenstrand met dikke vesten aan, (meestal maken we een strandwandeling in zwemkleding en op blote voeten !!) terwijl Dennis weer een nieuw spel klaar legt.

Wat betreft de regen in Schotland: uit al die bewolking valt maar weinig regen, af en toe heb je een buitje maar meestal is dit ’s avonds of ’s nachts.

Verslag 16

Het regende vanmorgen toen we vertrokken uit Ullapool, maar langzamerhand klaart het op en we genieten weer van een schitterende route.

Ook deze keer passeren we enkele meren en rijden we over smalle wegen met veertien procent helling of daling. Diverse malen maken we gebruik van de “passing places” of anderen wijken uit voor ons, geen enkel probleem er zijn voldoende van deze uitwijkmogelijkheden. Onderweg ziet Dennis twee herten in het bos, maar voor we gestopt en teruggelopen zijn, hebben zij zich helaas alweer teruggetrokken in het woud.

Via een grote brug komen we op Isle Skye waar we naar een camping helemaal in het noorden rijden bij Dunvegan, genaamd Kinloch Campsite. Inmiddels is het veertien graden en schijnt de zon volop, heerlijk !

We komen tegen half drie aan en hebben even werk met het opbouwen want onze plek is erg scheef, meteen daarna verlaten we de camping weer om Dunvegan Castle te bezichtigen. Dit kasteel, al meer dan zeven eeuwen in het bezit van de MacLeodclan, ligt aan het idyllische Loch Dunvegan.

We hebben wel mooiere kastelen gezien, maar de ligging is werkelijk schitterend, ook de bijliggende tuinen zijn het bekijken waard.

Na afloop bezoeken we “the Old School”, waar Dennis ons trakteert op een heerlijk etentje in verband met vaderdag. Daarna wordt het tijd om terug te keren naar de caravan om de voetbalwedstrijd Nederland – Portugal te kijken. Helaas hebben we problemen met de satellietschotel (er staat een boom in de weg) en missen we de wedstrijd. Het stomme is dat de meeste zenders wel te bekijken zijn, behalve Nederland één en twee, balen dus ! De Duitse zenders kunnen we wel ontvangen dus kijken we de tweede helft van de wedstrijd Duitsland – Denemarken. Zo kunnen we ook de stand van de Nederlandse wedstrijd zien, want beiden spelen tegelijkertijd. Nederland verliest met 1 – 2 dus ze kunnen naar huis, iets wat ik al lang aan zag komen, net als vele anderen natuurlijk !

Ondertussen heb ik gauw de was gedaan, op elke camping zijn wasmachines en drogers aanwezig !

De avond eindigt met een prachtige zonsondergang…

Verslag 17

We konden vanmorgen eindelijk weer in de zon buiten ontbijten, dat was al even geleden. Omdat de lucht zo helder is, wat gisteravond een prachtige zonsondergang opleverde, was het vannacht knap koud: 2.7 graden, maar vanmorgen liep de temperatuur snel op naar vijftien graden.

We hebben een rondrit over het eiland Skye gemaakt en met dit mooie weer zag alles er extra mooi uit. Als eerste zijn we naar een leerlooierij geweest, de enige in Schotland, waar de vachten van de schapen (die hier volop aanwezig zijn) schoongemaakt worden, nadat ze voor hun vlees geslacht zijn. Het proces loopt hier wel iets anders dan in Marokko en is heel interessant om te zien.

Natuurlijk was er ook een shop aanwezig en ben ik een paar warme sloffen rijker. Ook hebben Wim en ik oorwarmers gekocht, alvast voor volgend jaar, als we met onze oldtimer door Noorwegen willen gaan trekken.

De route over het eiland is weer heel afwisselend, we gaan Schotland steeds meer waarderen. We zien onder andere de ruïne van kasteel Duntulm, de haven van Portree, Kilt Rock, veel schapen (ook midden op de weg) en de mooie Schotse Hooglanders.

Het enige wat iets minder bevalt aan de westkust zijn de kleine muggen (midges), die tegen de avond actief worden. Zoals gewoonlijk laten ze mij met rust maar is Wim weer de pineut, hij zit onder de bulten en ook Dennis heeft verschillende jeukende plekken.

Tegen half vier zijn we bij de Talisker Distillery en weer kunnen we, door ons paspoort te laten zien, gratis deelnemen aan de rondleiding.

Natuurlijk zit er ook weer een proeverij aan vast en wordt er een fles gekocht. Deze whisky heeft een heerlijke rooksmaak, dit komt omdat de gerst na ontkieming boven turfvuur wordt gedroogd.

We hebben vandaag diverse keren te horen gekregen dat het al drie maanden mooi, droog weer is op het eiland Skye. De distilleerderij bidt haast voor water en ook de rivieren staan droog, iets wat de zalmvissers minder leuk vinden. Wij boffen alleen maar, al gaan we toch morgen het eiland alweer verlaten, er is nog zoveel meer te zien in Schotland.

Om vijf uur zijn we terug op de camping en genieten nog even van het lekkere weer. Het wordt echter al snel frisser, helaas geen weer om de hele avond buiten te vertoeven of te barbecuen.

Omdat het vandaag (18 juni) onze trouwdag is (alweer 32 jaar samen !) gaan we nog een keer uit eten in het leuke plaatsje Dunvegan. We komen weer uit bij “the old school”, waar ze werkelijk voortreffelijk eten hebben. Het restaurant is dan ook weer helemaal volgeboekt en dat op een maandag !

Als we twee uur later weer buiten komen… regent het !! Fijn voor de distilleerderij en voor de zalmvissers !

Wij trekken verder naar een volgende mooie plek !

Verslag 18

We hebben vanmorgen buiten ontbeten maar erg warm was het niet, de zon liet regelmatig verstek gaan. Na het eten hebben we onze spullen weer ingepakt, klaar voor de volgende bestemming: Fort William, zo’n twee honderd kilometer verderop naar het zuidoosten. Halverwege de rit komen we langs Eilean Donan Castle, een romantisch kasteel aan Loch Duich in Glen Shiel.

Rond deze plek is de film “Highlander” gemaakt met de hoofdrolspelers Sean Connery en Christopher Lambert. In het verleden is het kasteel vaak aangevallen en ook afgebrand. In 1932 is het helemaal gerestaureerd en het ziet er zowel van binnen als van buiten erg mooi uit.

De grote woonkamer straalt echt warmte uit en de keuken is volledig ingericht: de kok is aan het werk, de konijnen hangen te drogen en de maaltijden zitten in de schalen. Het ziet er zo echt uit dat je het zo zou willen opeten !

Buiten bij de brug staat weer een doedelzakspeler te blazen en ook de zon laat zich even zien, zodat het kasteel in z’n volle glorie te zien is. Het is dan ook een mooie onderbreking van de reis van vandaag.

Tegen vieren komen aan bij ons nieuwe adres: Lochy Caravan & Camp, waar we een plek vinden met uitzicht op Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië (1343 meter) met in de top nog sneeuwresten.

We doen, met een dikke trui aan, buiten een spelletje en daarna gaat de barbecue aan. Dennis doet een poging zittend het hout in stukjes te hakken, zodat we na het eten een warm kampvuur kunnen maken.

Tegen de avond komt de zon weer tevoorschijn en zorgt ervoor dat we tot kwart voor tien (!) buiten zitten. Helaas zijn onze kleine vriendjes, de muggetjes, ook weer volop aanwezig !!

Verslag 19

We starten vandaag (woensdag 20 juni) met prachtig weer en daarom blijven we de hele morgen op de camping. De korte broeken gaan aan (bij Wim is dit normaal) en de leesboeken komen te voorschijn. Pas tegen enen worden we actief en na een korte rit (van zes kilometer) zijn we bij Nevis Range, waar een zes-persoons gondel je via een kabelbaan op 650 meter hoogte brengt.

Vandaar heb je een prachtig uitzicht op Ben Nevis, Loch Ell en Loch Linnhe.

Een voetpad leidt je een stukje hoger, vanwaar het uitzicht nog spectaculairder is, je ziet er een derde meer: Loch Lochy. Al die tijd schijnt de zon en is een vest en korte broek voldoende, zelfs op deze hoogte.

Eenmaal terug beneden rijden we eerst langs kasteel Inverlochy, dat dienst doet als hotel, iets wat vaak voorkomt in Schotland en daarna wordt het weer tijd voor ……

Ook Fort William heeft z’n eigen distilleerderij en natuurlijk moeten we deze ook met een bezoek vereren. De rondleiding begint met een leuke film, de uitleg daarentegen is kort en summier, maar we hebben het verhaal over het maken van whisky al zo vaak gehoord dat dit niet uitmaakt. Voor het eerst mogen we binnen fotograferen, dat is wel weer leuk en natuurlijk smaakt de whisky weer uitstekend !

We zijn net terug op de camping als we een doedelzakspeler horen en zien bij de rivier, hij heeft klompen aan en het blijkt dan ook een Hollander te zijn, die hier een instrument gekocht heeft en deze even uitprobeert !

Weer kunnen we lang buiten vertoeven en onze barbecue annex vuurbak gebruiken. Het was alweer een heerlijke, afwisselende dag !

Verslag 20

Helaas is het mooie weer van gister helemaal verdwenen, de zon laat zich niet zien en ’s middags begint het zelfs te regenen. Ook voor de komende dagen is er slecht weer voorspeld. Wij volgen vandaag het spoor van de Jacobite Steam Train, die begint in Fort William en via Glenfinnan naar Mallaig rijdt. In Glenfinnan stoppen we bij het beroemde viaduct waar een stukje van de film van Harry Potter “de steen der wijzen” is opgenomen. Om 10.40 uur passeert de trein hier en dit moet natuurlijk vastgelegd worden.

Vanaf een heuvel kijk je uit over Loch Shiel en zie je het twintig meter hoge monument dat de opstand van de Jacobieten in 1745 herdenkt.

Iets verderop in het dorpje stopt de trein en mogen de passagiers er even uit. Wij krijgen zo mooi de tijd om de stoomtrein te bekijken. Op het station is tevens een klein spoorwegmuseum en er staan enkele wagons die nu dienst doen als restauratie.

Wij vervolgen de “road to the Isles” langs bergen, meertjes en enkele witte zandstranden (!) en eindigen bij Mallaig, een vissersdorpje vanwaar boten naar het eiland Skye gaan.

De trein is net aangekomen en de passagiers moeten hier één uur en drie kwartier doorbrengen voor de trein hen terugbrengt naar Fort William. Wij hebben het dorpje in vijf minuten bekeken en zijn blij dat we besloten hebben deze rit met de auto te maken en niet, voor ruim honderd pond, met de stoomtrein. Op de terugweg stoppen we weer bij Glenfinnan en nuttigen wat in de leuke treinwagon, die nog helemaal in oude staat verkeert.

Vlakbij Fort William bekijken we “Neptune’s Staircase”, waar acht sluizen (een onderdeel van het Caledonisch Kanaal) ervoor zorgen dat de boten van loch naar loch kunnen varen. Ook bij Fort Augustus hebben we al een gedeelte van dit kanaal gezien wat helemaal tot aan Inverness loopt.

Eenmaal terug op de camping wordt het “binnen zitten”, het regent en waait en buiten is het niet behaaglijk, maar ook in de caravan vermaken wij ons prima !

Verslag 21

Er was voor vandaag (vrijdag 22 juni) slecht weer voorspeld met veel regen, daarom hadden we gisteravond alle spullen al opgeruimd en de tent van Dennis onder de luifel verplaatst. De weerspecialisten hadden het echter helemaal mis en we hebben de hele morgen prachtig weer gehad, de temperatuur liep zelfs op naar twintig graden. We zijn verhuisd van Fort William naar Inveraray en alweer was het een prachtige rit, mede dankzij het mooie weer.

Onderweg zijn we gestopt bij de ruïne van Kilchurn Castle die aan Loch Awe ligt, met z’n veertig kilometer één van de langste zoetwatermeren van Schotland, waar diverse vissers actief waren.

We hadden net onze spulletjes opgezet op camping Argyll Holiday Park aan Loch Fyne, toen er een flink onweer losbarstte, zelfs met hagelstenen erbij. We hadden nog wat willen ondernemen vandaag, maar vanwege het onstabiele weer wat nu volgt, stellen we dit uit tot morgen.

Wel doen we buiten spelletjes onder de luifel en ook de barbecue komt weer uit de kofferbak. Wim heeft weer wat hout in kleine stukken gehakt, zodat we na het eten bij het kampvuur warm kunnen worden.

Voor het eerst deze vakantie slaapt Dennis in de caravan, het is hier niet toegestaan een bijzettentje neer te zetten, er wordt überhaupt geen enkele gast met tent toegelaten op deze camping. Gelukkig mochten we “hem” nog wel even uitzetten om te laten drogen, dit was vanmorgen niet helemaal gelukt en waarschijnlijk blijft hij de nu in de “zak” zitten, want de komende campingplaatsen hebben helaas dezelfde instelling: geen tent !

Verslag 22

We werden vanmorgen wakker met regen, deze bui was gisteravond al begonnen ! Gelukkig hebben we als eerste een gevangenisbezoek gepland en daar heeft de regen niet zoveel invloed op.

Inveraray Jail, een in de 19e eeuw werkelijk gebruikte gevangenis vertelt het leven achter de tralies in de jaren 1800. De ingerichte rechtbank is nog hetzelfde als bijna twee eeuwen terug en indrukwekkend om te zien. In die tijd zijn er ruim zesduizend rechtzaken behandeld in deze zaal.

Ook vele cellen, waar mannen, vrouwen en kinderen samengepropt zaten, zijn te bezichtigen. Later, in de nieuwere cellen had ieder zijn eigen vertrek, ook zat er glas voor de ramen en was er een soort verwarming !

Dennis wordt nog even opgesloten in de “luchtingsruimte”, waar het verboden was met elkaar te praten. Er is wel veel veranderd met de jaren ….

Vervolgens zijn we naar Inveraray Castle gereden, slechts een paar honderd meter verderop in het leuke plaatsje.

Het kasteel wordt omgeven door een prachtige tuin, maar met het slechte weer niet geschikt voor een bezoek. Dit namaakgotische paleis met tal van torentjes is de familiezetel van de machtige clan van de Campbells, die sinds 1701 de hertogen van Argyll zijn.

Het nog steeds bewoonde huis is prachtig van binnen met een grote wapenzaal, keuken en andere mooie vertrekken. Toevallig is er een groep Fransen op bezoek reizend in Morgans, die allemaal geparkeerd staan voor het kasteel, een mooi gezicht !

Inmiddels is het droog al blijft het guur weer. We rijden naar Auchindrain, slechts een paar kilometer verwijderd van Inveraray, waar een openluchtmuseum is.

Er staan diverse huisjes die je kunt bekijken, maar het valt ons wat tegen. Wel aardig is een groep dames in één van de huisjes, die zingen en uitleg geven over het bewerken van tweed stof: door toevoeging van urine en water en het uren (zingend) kneden van de kleding wordt de stof soepeler en krimpt tevens. (Ik moet ook even meehelpen !)

Dan hebben we genoeg van het vochtige weer en keren terug naar de warme caravan, tijd voor wat “Scottish water of life”, whisky !!

Verslag 23

Een paar dagen terug had ik in een folder gelezen dat er op zondag 24 juni bij Duart Castle gevechten van 1647 nagespeeld zouden worden en ook dat er kampementen te zien waren. Wel moeten we hiervoor terug naar Oban, dan met de veerboot naar het eiland Mull en daarvandaan nog een kwartiertje rijden ! We besluiten dit te doen en dus maken we weer de mooie tocht langs Loch Awe en zijn tegen tienen in Oban, een prachtige havenplaats.

De veerboot is net weg en de volgende gaat om 11.45 uur, dus gaan we eerst naar de distilleerderij in Oban waar we een pas voor hebben. Er is niet genoeg tijd voor een rondleiding, maar een glaasje met een bodempje whisky erin, proeven we wel !

Ook tanken we nog even LPG, iets wat ons nog redelijk goed gelukt is deze vakantie. We gaan dit keer alleen als passagier aan boord en laten de auto achter op een parkeerterrein. De boottocht van drie kwartier is prachtig, de zon schijnt, overal zie je eilandjes en zelfs enkele kastelen varen we voorbij. Vanaf het water (Firth of Lorne) heb je een mooi zicht op de stad Oban met de McCaig’s Tower hoog op de heuvel.

Bij aankomst op het eiland staat er in Craignure al een bus voor ons klaar die ons via een mooie smalle kronkelweg in een kwartiertje naar Duart Castle brengt, het is dan inmiddels al één uur ’s middags. Daar aangekomen is net een groep “militairen” bezig met het beschieten van een “denkbeeldige vijand”, er is namelijk geen tegenpartij aanwezig, dus er zijn geen man-tot-man gevechten, wat ik eigenlijk gehoopt had.

Even verderop staan een paar tentjes waar een kogelmaker, een kokkin en een smid bezig zijn, het ziet er erg authentiek uit.

Dennis probeert een paar wapens uit en krijgt enkele loden kogels mee,

ook wordt er door de “verklede” militairen toch nog een zwaardgevecht geleverd en geoefend met het laden en schieten van de geweren.

Het dertiende-eeuwse kasteel, zetel van de leider van de Macleanclan, is op zich niet zo bijzonder: het doet erg droefgeestig aan en heeft bijna geen ramen, wel is de ligging op de oost kaap erg mooi.

We nemen de bus van half drie weer terug zodat we met de veerdienst van drie uur terug kunnen. We hebben geen spijt van onze tocht, hij was heel afwisselend !

Tegen vijven zijn we terug op de camping waar we de barbecue nog een keer gebruiken, het is nog steeds lekker weer maar wel staat er een harde wind.

En terwijl Wim en ik nog even nagenieten bij het kampvuur doet Dennis binnen de afwas, ondertussen kijkend naar de kwartfinale voetbal Italië – Engeland.

Wat voor Wim en Dennis nog steeds erg irritant is zijn al die heel kleine muggen die steken als een grote ! Ze zitten allebei onder de bulten en elke dag komen er nieuwe bij. Ze slikken al vitamine B, omdat dit zou helpen tegen die kleine krengen, maar dit helpt niks. Het vreemde is: ik ben nog niet één keer gestoken, de hele vakantie niet !

Verslag 24

We zijn met prachtig weer vertrokken uit Inveraray en rijden langs hoge bergen en diverse meren naar Loch Lomond. Dennis merkt terecht op dat, in tegenstelling tot Noorwegen, hier helemaal geen tunnels zijn, de wegen lopen gewoon langs de bergen en meren, ook hoef je niet steeds een veerpont te nemen !

Tegen de middag komen we aan bij de nieuwe camping aan de zuidkant van het meer, het is de enige kampplaats aan Loch Lomond die vermeld staat in de ACSI gids, maar we vinden deze camping helemaal niks: je ziet het meer niet, alleen je buren ! Ook zijn hier veel schaduwrijke plekken, iets wat je niet moet hebben in Schotland. We rijden door naar de oostkant van het meer en vinden een prachtige plek pal aan het water op de Camping en Caravanning Club Milarochy Bay, in het Trossachs Nationaal Park vlakbij het plaatsje Balmaha. Hier brengen we de laatste dagen van onze vakantie door ! Dennis mag hier ook zijn eigen tentje weer opzetten, iets wat bij de ACSI-camping niet had gemogen !

We brengen de middag spelletjes doend door zittend in de verwarmende zon, heerlijk ! De barbecue gaat, voor het laatst deze vakantie, aan en de tas met hout wordt helemaal leeg gestookt ! Pas tegen tienen verhuizen we naar binnen, het is nog steeds helemaal licht, iets wat we al heel normaal vinden !

Verslag 25

Ruim vijftien kilometer van onze kampplaats ligt het plaatsje Dumgoyne en hier is een distilleerderij gevestigd genaamd: Glengoyne Distillery.

Al vanaf 1833 wordt hier legaal whisky geproduceerd en voor ons wordt dit de laatste keer dat we naar een proeverij gaan deze vakantie.

We nemen dit keer een uitgebreide toer en om elf uur zitten we al aan onze eerste tien jaar oude malt whisky. Weer krijgen we een prima uitleg over het hele stookproces en omdat deze distilleerderij op dit moment geen productie heeft mag alles gefotografeerd worden.

Na de rondleiding proeven we nog vier glaasjes vocht van tien, twaalf, zeventien en éénentwintig jaar oud. Het minimale alcoholpercentage is veertig procent, maar dit keer zit er ook één van zesenvijftig procent bij !

We brengen hier tweeëneenhalf uur door en rijden daarna naar het N.P. Trossachs, een bergachtig gebied vol meren. Helaas is de zon, die er vanmorgen volop was, verdwenen en dat maakt alles toch minder mooi, koud is het niet met achttien graden Celsius ! Loch Katrine, één van de mooiste meren, ligt er nu triest bij.

We rijden daarom maar terug naar de camping die zelf ook in het Nationale Park ligt. Dennis ziet trouwens toch niet veel meer van de omgeving, want de whisky heeft hem erg slaperig gemaakt, maar goed dat Wim hier geen last van heeft ! Inmiddels is het zelfs beginnen te regenen.

Het was de bedoeling om tegen de avond via een mooie wandeling langs Loch Lomond naar een restaurant te gaan, maar helaas het blijft nat dus zijn we genoodzaakt de auto te nemen. Hopelijk hebben we morgen beter weer en kunnen we de wandeling alsnog maken. We brengen een paar uur door in het gezellige Tree Oak Inn restaurant in Balmaha en Dennis verrast ons na afloop door de rekening te betalen.

Op de weg terug naar de camping stoppen we om wat hooglanders en mooie bokken op de foto te zetten.

Verslag 26

Het is vandaag (27 juni) druilerig weer, dus die mooie wandeling kan ik wel vergeten. We pakken de auto weer en rijden naar Stirling Castle, gelegen op een heuveltop in de gelijknamige stad.

Dit machtige kasteel heeft de Schotse geschiedenis eeuwenlang beheerst en is nu één van de fraaiste voorbeelden van de renaissancistische bouwkunst in Schotland. Het is helemaal ommuurd en er staan diverse kanonnen opgesteld.

De Chapel Royal, een ontvangstzaal, is zo groot dat er vijfhonderd man in kan.

Sommige kamers van het paleis zijn nog helemaal ingericht en ook de keuken laat een goed beeld zien van hoe het er in het verleden aan toeging.

Op de terugweg rijden we nog langs Doune Castle, maar we gaan er niet meer naar binnen, het regent weer volop en we hebben aan één kasteel genoeg voor vandaag.

De rest van de dag vermaken we ons weer in de caravan.

Wim en Dennis hebben trouwens de hele vakantie niet gevist, wel liggen er vier hengels in de disselbak, het is er gewoon niet van gekomen !

Verslag 27

Weer worden we met regen wakker, helaas ! We hadden zoveel meer van Loch Lomond willen zien, maar het weer werkt niet mee. De tent van Dennis gaat vochtig mee achter in de auto, die moet later thuis maar drogen. We vertrekken naar onze laatste campingplaats bij Lockerbie: Hoddom Castle Caravan Park. De route ernaartoe voert ons dwars door Glasgow en de temperatuur loopt op naar ruim twintig graden Celsius, wel blijft het bewolkt en later valt de regen weer met bakken uit de lucht. Hoe zuidelijker we rijden, hoe vlakker het wordt. Aangekomen bij de camping blijkt er een echt kasteel te staan, de toiletten bevinden zich in de voormalige stallen en ook het restaurant is in een gedeelte van het kasteel. Het is helaas verder niet te bezichtigen, want het wordt nog bewoond.

Zo’n twintig kilometer verwijderd van de kampplaats staat Caerlaverock Castle, wat het mooiste kasteel van zuidwest Schotland moet wezen. Het blijkt een ruïne te zijn en we maken alleen een foto van de buitenkant, we hebben al zoveel mooie gebouwen gezien, deze valt ons tegen.

Wim heeft de laatste dagen de lange broek weer aan, niet vanwege de kou: de temperatuur ligt steeds rond de zestien graden of hoger, maar vanwege alle muggetjes. De meeste zijn alleen maar heel irritant, maar er zitten ook veel stekers tussen. Dennis en Wim zitten onder de bulten, bij mij is de score nog steeds: 0 !

Dit wordt onze laatste nacht in de caravan (ook voor Dennis, geen tentje dit keer !). Morgen slapen we in de veerboot, die ons naar Holland terug brengt.

Verslag 28

En alweer worden we gewekt door het getik van de regen. Toch hebben we geboft deze vakantie: slechts de laatste week heeft het veel geregend, verder viel er meestal alleen ’s nachts een buitje. We moeten vandaag nog een paar uur rijden om in Newcastle te komen, dus we hebben geen haast om te vertrekken.

Als we de grens met Engeland overgaan (dit is alleen een groot bord met welkom in Engeland) begint de zon te schijnen, ook de temperatuur is inmiddels naar de twintig graden geklommen.

We zijn ruim op tijd bij de boot en mogen weer vrij snel aan boord.

Onze hut is ook dit keer op de negende etage en nadat we deze slaapplek bekeken hebben gaan we naar het zonnedek waar de zon zich ook regelmatig laat zien. Het wordt snel druk en ook nu zijn er weer enkele vrijgezellenparty’s, blijkbaar is het erg geliefd om een retourtje boot te nemen voor een feestje ! Het waait flink maar toch merk je er aan boord niet veel van.

Dit keer eten we vroeg en gelukkig heeft geen van ons last van zeeziekte (Primatour werkt uitstekend !) Aan boord hanteren ze de Nederlandse tijd, waardoor we een uur te laat bij het buffet komen, maar we hebben toch nog ruim de tijd om te eten.

Na afloop nemen we de “uitgebreide whiskyproeverij” (vijf soorten) in de compas-bar en kopen later in de taxfree shop de soort die we het lekkerste vonden (smoked) !

We zetten de klok vast een uur vooruit en gaan tegen twaalven slapen.

Laatste verslag, zaterdag 30 juni

We hebben heerlijk geslapen op de boot, we waren zo bang dat we zeeziek zouden worden vanwege de harde wind, maar alles ging prima en ook heel relaxed.

De boot komt pas om half elf Nederlandse tijd aan, dus tijd zat voor een uitgebreid ontbijt. Dan nog een paar uur rijden naar huis en onze vakantie in Schotland zit erop. In totaal hebben we vierduizend kilometer gereden.

Als ik Schotland in het kort moet samenvatten:

Vriendelijke mensen

Heel groen

Veel mooie meren

Campings: 25 – 30 pond (voor 3 personen)

Boodschappen prijsniveau gelijk aan Nederland (veel Co-operative supermarkten)

Smalle wegen vol bochten

Warme kleding nodig

Regelmatig regen

Westkust veel kleine muggen

104 Distilleerderijen (14 in Schots bezit)

Veel traditie: doedelzak – kilt (tartan)

Mooie kastelen

LPG vrij moeilijk te krijgen

Eten: Haggis – Black pudding – Gerookte producten – Stoofpot

Prima eten in restaurants voor redelijke prijs

Attracties goed aangegeven

Veel wandelwegen

Reserveren op campings in juni niet nodig

Weinig WiFi punten op campings

Mooiste gedeelte: de Hooglanden en de eilanden

Veel golfbanen

Prachtige natuur

Terug naar boven