Onze reizen: Sail 2010

Sail 2010

10

Marja en Wim naar Sail

in dit verslag geven wij een impressie van sail 2010.

de intocht, en de sfeer in Amsterdam.

in totaal zijn er 60 foto’s aan dit verslag toegevoegd.

veel leesplezier

een reactie op dit verslag kun je sturen naar: wblits@Hotmail.com

3 dagen Sail

Sail Amsterdam 2010,

Afgelopen donderdag (19 augustus) zijn we, net als heel veel anderen, richting IJmuiden gereden om de vele tall-ships vanuit de hele wereld door het Noordzeekanaal binnen te zien komen varen.

We waren om 8 uur vertrokken met onze “gewone” auto, omdat we er zo snel mogelijk wilden zijn. Wel, dat viel dus tegen, er waren veel files op de snelwegen en in de buurt van Spaarnwoude kon je alleen nog stapvoets rijden. Pas om 11.15 uur hadden we een plekje voor de auto en konden we richting Noordzeekanaal lopen. We hadden stoeltjes mee genomen en van alles te eten en te drinken en vrij snel hadden we een mooi stekje gevonden.

1

Helaas waren de eerste schepen al gepasseerd en hebben we Willem-Alexander op de clipper Stad Amsterdam niet voorbij zien varen.

2

3

Het is ontzettend druk op het water met zeilbootjes (zonder zeil), rubberbootjes, sloepen, rondvaartboten en motorjachten. Regelmatig zit er een tall ship tussen, in het totaal moeten er daar zo’n 50 stuks van langskomen. Ook marineschepen, replica’s en moderne jachten doen mee aan de parade.

4

Het sfeertje op en aan het water is prima, voor velen is het een gezellig familie-uitje. We boffen met het weer, de afgelopen dagen was het vrij wisselvallig met regelmatig een flinke bui, nu schijnt de zon de meeste tijd en is het ruim 20 graden.

5

De schepen mogen allemaal alleen richting Amsterdam varen en op motor. Zodra er een groot zeilschip aan komt krioelt het van de kleine bootjes eromheen. Ook liggen veel schepen voor anker om van dichtbij de andere vaartuigen voorbij te zien komen.

6

7

8

9

We maken veel foto’s en film.

10

11

12

13

14

Tegen 3 uur komt het laatste grote schip voorbij, daarna wordt het ook rustiger op het water en na een kwartiertje pakken we onze spulletjes op en gaan op zoek naar onze auto.

15

16

Ook nu is het weer file rijden, alles is eenrichtingsverkeer en ook op de snelwegen is het weer flink druk. Om 6 uur ’s avonds zijn we thuis. We hebben zo’n 6 uur in de auto gezeten en 4 uur aan de waterkant. Je moet er wat voor over hebben, maar het was de moeite waard !

Vrijdag morgen hebben de oldtimer gepakt en zijn tegen half 9 via allerlei binnenweggetjes richting Amsterdam gereden. De route is prachtig: we rijden over de Utrechtse Heuvelrug, veel door de bossen en komen op wegen waar we nog nooit geweest zijn en …. geen file te bekennen !! We zijn tegen half 12 in Amsterdam, waar we een kamer geboekt hebben in het Amrath Hotel.

17

Dit hotel ligt lekker centraal en heeft, als een van de weinige slaapgelegenheden, een bewaakt parkeerterrein. Onze oldtimer krijgt het plekje van de directeur, onder een afdak !

18

Vanuit het hotel loop je zo naar de IJhaven, waar de vele tall ships nu van dichtbij te bewonderen zijn. Weer is het ontzettend druk en ook doet de zon weer goed z’n best, het is zo’n 23 graden.

We gaan niet in de rij staan om een schip te bekijken, want je mag toch alleen maar op het dek rondlopen. Als we een eindje gewandeld hebben zien we een stuk brug waar je op kunt en daarvandaan heb je een prachtig uitzicht over de haven. (Het middenstuk van de brug is weg en aan de andere kant van het IJ wordt het laatste stuk brug gebruikt door de televisiereporters en de pers.)

Op het water is het weer gezellig druk, allerlei soorten bootjes varen voorbij, iedereen wil dit nautisch spektakel van dichtbij bewonderen.

19

20

21

We zien o.a. de Amerigo Vespucci, de Sedov, de Kruzenshtern, de Sorlandet, die we in Bergen (Noorwegen) ook gezien hadden en de Shabab Oman uit Dubai, waar een paar sjeiks op rondlopen.

22

Zelfs een groot marineschip en een onderzeeër zijn te bezichtigen.

Ook zien we een klein bootje met een muzikant erin, die het publiek prima weet te vermaken.

24

25

Op de (halve) brug is het ook mogelijk om wat te eten. Ze hebben zelfs sushi’s, iets waar Wim en ik allebei gek op zijn.

 

We verblijven hier een poosje en verlaten daarna de haven weer (het is er veel te druk!) en lopen langs het Nemo-museum, waar heel veel botters en andere houten boten liggen, richting de binnenstad.

26

In de Prinsengracht wordt een optocht gehouden van allerlei aparte vaartuigen, de pieremachocheltocht. Deze willen we graag zien. Het is een flink stuk lopen, maar zo zien we gelijk een stukje Amsterdam met z’n scheve huisjes met trapgevels, z’n leuke bruggetjes en vreemde marktjes.

27

Om half 3 zijn we eindelijk bij de gracht en gaan, met een lekker biertje, aan het water zitten. Van omstanders horen we dat de boten nog niet langs gekomen zijn, mooi op tijd dus ! Ook hier is weer van alles te zien op en rond de gracht.

28

Pas tegen drieën passeren de bootjes, er zitten hele leuke tussen, maar de hoeveelheid vaartuigen valt ons erg tegen. Het festijn is maar een keer in de 5 jaar, dus hier hadden we meer van verwacht.

29

30

31

32

33

34

35

Na afloop gaan we richting ons hotel, tenminste dat denken we, maar we komen uit bij het Leidseplein en zitten bijna 2 km. uit de richting. Toevallig zien we een fietstaxi staan en we laten ons lekker terugrijden naar ons hotel.

36

Daar halen we onze bagage op bij de receptie (vanmorgen was onze kamer nog niet klaar) en installeren ons in onze luxe room. Het hotel heeft ook een zwembad, sauna en jacuzzi en omdat we best moe zijn, gaan we even lekker relaxen. Tegen zessen vertrekken we weer naar de IJ-haven en nu is het iets rustiger.

37

We stoppen weer bij de brug en eten nog een keer sushi’s met een wijntje erbij. Daarna gaan we de route, die is uitgezet, verder lopen. In het geheel is deze 5 km., je loopt dan langs alle schepen en moet over een brug en 2 keer met een pont over het water.

38

39

40

41

42

43

Tegen negenen zijn we rond, hebben ondertussen de blaren op de voeten en voor vandaag genoeg schepen gezien. Ook begint het frisser te worden. Van 22.15 uur tot 22.30 uur is er vuurwerk op het IJ, maar daar wachten we niet meer op. (Om kwart voor elf hoort Wim vanaf onze kamer het geluid van de knallen, dus het was aardig uitgelopen, maar goed dat we er niet meer op gewacht hebben!) We liggen vrij vroeg op bed en hebben weinig moeite om de slaap te vatten !

Zaterdagmorgen gaan we, na een prima ontbijt en nadat we onze bagage weer afgegeven hebben, naar de haven, waar we om 10 uur al in een rondvaartboot zitten. Helaas heeft de zon vanmorgen geen zin zich te vertonen en staat er een flinke wind, maar we hebben een prima plek boven aan dek en kunnen de schepen goed bekijken vanaf het water.

44

45

De rondvaart duurt een uur en als we terugkomen staat er al een lange file van mensen te wachten voor de volgende toer. (Wij konden binnen 5 minuten aan boord.)

46

47

48

49

50

We verlaten het terrein weer en gaan nog een keer naar de binnenstad. Daar lopen we nog een uurtje rond en komen tot de conclusie dat het heel leuk is om hier af en toe naar toe te gaan, maar dat we nooit in Amsterdam zouden willen wonen.

51

52

53

54

55

56

We lopen weer naar het Amrath hotel, wat de vorm heeft van een kasteel en erg mooi is van binnen, met grote glas in lood ramen, en checken uit.

57

58

Wanneer we Amsterdam uitrijden begint het iets te spetteren, maar we laten de donkere lucht snel achter ons. Weer rijden we langs slootjes, door bossen en leuke dorpen.

59

(effe de motor checken en de carburateur bijstellen !)

60

In Zeist stoppen we bij restaurant “Oud London”, waar we in een soort binnentuin een heerlijke maaltijd nuttigen. Daarna is het nog zo’n anderhalf uur rijden voor we tegen half 6 weer thuis zijn.

We hebben 3 heel leuke dagen gehad !

Terug naar boven