Onze reizen: Oldtimertrip 2009

Oldtimertrip 2009

Met onze oldtimer JBA Falcon uit 1974 naar Friesland en Noord-Holland

een reactie op dit verslag kun je sturen naar: wblits@hotmail.com

We zijn voor het eerst meerdere dagen achtereen met de old-timer op pad geweest. Van de familie (ouders en zus/zwager) hadden we voor onze verjaardag een bon gekregen voor een overnachting in een “wijnton”, in het plaatsje Stavoren. Ook hadden we nog een bon van hotel Wijnbergen in Bolsward liggen, dus zijn we dinsdagmorgen 14 juli richting Friesland vertrokken. De weersvoorspellingen waren goed en we konden heerlijk met open kap rijden.

Onze eerste stop was in Elburg, waar we aan de haven lekker mosselen gegeten hebben.

Tegen vieren kwamen we aan bij hotel “de Vrouwe van Stavoren”. Ons onderkomen, een origineel wijnvat van 15.000 liter,

het zag er erg gezellig uit en je keek uit op een fleurig terras.

(In het vat stond een lekker flesje wijn voor ons klaar.)

We hebben Stavoren uitgebreid bekeken, het ligt pal aan het IJsselmeer en heeft diverse havens.

Met onze auto hebben we altijd veel bekijks en ook komen er regelmatig mensen naar ons toe, die informatie willen over de old-timer.

De volgende morgen zijn we, na een uitgebreid ontbijt, eerst richting Hindeloopen gereden.

Het is een pittoresk oud stadje met leuke houten bruggetjes, smalle grachtjes en een sluis uit de 17de eeuw met een houten klokkentoren.

Bij Oudemirdum is een heuse “klif” gevormd door afslag van de kust door de Zuiderzee. (We vonden het maar een kleine heuvel en dachten bij een klif aan iets heel anders!)

Vervolgens zijn we naar Sloten gereden, het kleinste stadje van Friesland, waar we eerst heerlijk aan het water, met uitzicht op de Skûtsjen, gepicknickt hebben.

Het stadje heeft een mooie molen, karakteristieke trapgevels op de huizen langs de gracht en 2 kanonnen. Ook hier lagen weer vele boten aan de kades.

Steeds langs meren rijdend kwamen we uit bij Goingarijp aan het Sneekermeer, een rustig plaatsje met een gezellig haventje.

Onder het genot van een biertje zaten we te mijmeren over onze zeilboot: we kunnen wel een paar weken van haventje naar haventje varen, alleen is het wel een eind naar Friesland, doen we dat over water of met de trailer? Waarschijnlijk komt het er nooit van, we hebben nog zoveel plannen!. Via Sneek kwamen we uiteindelijk tegen de avond in Bolsward aan. We waren eerst nog even wezen kijken in Allingawier, een klein museumdorpje, maar daar gingen ze net sluiten.

Bolsward heeft een mooi stadhuis aan de gracht en diverse leuke winkels, maar daar heb je het ook mee gehad.

Het hotel viel ons erg tegen: de kamer was erg klein en warm, het eten stelde niet veel voor en de huiswijn was niet te pruimen. Je hebt met de hotel-bon een gratis overnachting, maar moet dan wel dineren en ontbijten in het bijbehorende restaurant. Hotel Wijnbergen had een “speciale kaart” voor de gasten met een arrangement (met aangepaste prijzen!) Wij hebben het verrassingsmenu gekozen en “verrassend” was het: ’s nachts heb ik flinke buikkrampen gehad, gevolgd door diarree en overgeven, ook Wim voelde zich niet erg lekker. In dit hotel zien ze ons nooit meer! (Wees gewaarschuwd!!)

Donderdagmorgen zijn we via de afsluitdijk naar Noord-Holland gereden.

Bovenin de provincie is het vrij kaal en saai rijden, maar in de buurt van Schoorl (waar Wim vroeger met z’n ouders altijd op vakantie ging) wordt het erg mooi: er zijn duinen, mooie fietspaden door de bossen en over de hei en natuurlijk is vlakbij de zee! Ook staat Schoorl bekend om zijn klimduin, een grote zandheuvel midden in het dorp.

We vonden een prima hotelkamer in hotel “de Viersprong”, met balkonnetje en uitzicht op het centrum.

Eerst hebben we met de old-timer de omgeving verkend en bij Bergen aan Zee zijn we het strand op gegaan. Het was schitterend weer, zo’n 30 graden, iedereen lag in zwemkleding te zonnen, Wim is nog een stukje de zee in gelopen, maar ik liep met de jas aan nog te rillen van de kou. (Lang leve het verrassingsmenu!).

’s Middags hebben we fietsen gehuurd en hebben we zo’n 3 uur door de bossen en hei gereden.

Natuurlijk zijn we gestopt bij “de Berenkuil”, het centrale punt voor een korte stop bij het duinreservaat.

Daarna zijn we doorgereden naar Schoorl aan Zee, voor Wim was het echt veel herinneringen ophalen, hij is hier als kind heel wat jaren geweest.

Je kunt echt zien dat Nederland een “fiets-land” is, overal was het flink druk met fietsers. We lagen die avond al vroeg op bed, maar voelden ons dan ook de volgende morgen weer 100%.Voor vrijdag stond Alkmaar op het programma, dan is er namelijk kaasmarkt. Er wordt daar nog op traditionele wijze kaas verhandeld

en deze wordt vervolgens door kaasdragers naar de Waag gebracht om te worden gewogen. Het is natuurlijk een heel toeristisch gebeuren, maar wel erg leuk om te zien.

Het had de hele nacht geregend, maar ’s morgens was het gelukkig weer droog en op de markt begon zelfs de zon weer te schijnen. We hebben echt ontzettend geluk gehad met het weer. Naderhand zijn we nog door Alkmaar heen gelopen, ook dit is weer een stad vol grachten, oude huizen en mooie bruggetjes. Wat is Nederland toch mooi!!

Vervolgens zijn we richting Hoorn gereden. Onderweg kwamen we door de Schermer, waar nog diverse molens staan, die ervoor gezorgd hebben dat het Scher-meer droog kwam te liggen.

Bij een “Museummolen” kregen we hier uitgebreid informatie over: er waren 52 molens voor nodig om het meer van 4760 ha. en 4 meter diep droog te leggen en te houden. Ruim 300 jaar hebben de molens hun werk gedaan, maar in 1928 is er een eind gekomen aan de windbemaling en werd er overgestapt op elektrische bemaling. Tegenwoordig gaat het allemaal computergestuurd.

In Hoorn aangekomen viel het ons weer op hoe scheef sommige huizen toch staan, ze hellen echt flink naar voren.

De haven met z’n “scheepsjongens van Bontekoe” is een prachtige plek om te vertoeven, er is altijd van alles te zien: vele botters en luxe schepen liggen er aan de kade, klaar om het IJsselmeer op te gaan.

Via Edam zijn we naar Volendam gereden,

het bekende vissersdorpje langs de dijk. Je hoort hier meer buitenlands dan Hollands praten!

In een klein winkeltje aan de haven hebben we schapenvachten gekocht voor de old-timer, de leren stoelbekleding plakt zo als het warm is.

(Het zijn losse vachten en Wim wil hier zelf hoezen van maken, mijn man kan ook alles!)

Daarna moesten we nog ruim anderhalf uur rijden voor we weer terug waren in Schoorl, waar we voor 2 nachten geboekt hadden. Daar aangekomen zijn we nog even actief geweest door het klimduin op en af te gaan.

’s Avonds hebben we nog tot ruim 11 uur op ons balkonnetje gezeten en daarna was het gebeurd met het mooie weer.

Zaterdag morgen is het druilerig weer met een harde wind, tijd om weer richting huis te gaan. We rijden eerst naar Enkhuizen, vanwaar je de Markerwaarddijk kunt nemen naar Lelystad. De Drommedaris is een markant gebouw aan de haven van Enkhuizen en ook hier maken we weer diverse foto’s van de grachten, huizen, bruggen en mooie boten.

De zee is vandaag erg wild met witte koppen en regelmatig valt er een buitje.

Langs de stadswal lopend komen we uit bij het Zuiderzeemuseum, maar we hebben al zoveel gezien van de week, we bekijken het alleen op afstand.

De 28 kilometer lange dijk is erg winderig, maar de old-timer houdt zich prima, wel hebben we vandaag de kap erop. In Lelystad aangekomen bezoeken we nog even Batavia stad, je vindt hier de ene na de andere merkkledingzaak. Voor Wim kopen we een paar overhemden en daarna zoeken we de auto weer op. Op de parkeerplaats zie ik opeens een “propje” geld liggen, iemand heeft 40 euro laten vallen. Er was niemand in de buurt waaraan ik kon vragen of ze iets verloren hadden, hetgeen ook weinig zin zou hebben…dat waren goedkope overhemden!!

Nu is het toch echt einde vakantie, we moeten nog een paar uur rijden door de provincies Gelderland en Utrecht. Ook deze hebben veel mooie plekjes. We beginnen Nederland steeds meer te waarderen, zeker voor korte vakanties!

Terug naar boven